"Kézműves Kenyér"

A legjobb kenyereket kézzel készítik :) Ez evidens, ugye? Ez is egy nagyon jó kenyér, ez a mostani kedvenc. Egyszerűen nem tudtam elrontani. Az arányok rendben vannak, a technológia hibátlan. Egyszerű, kiszámítható, van hozzá minden otthon. Nevezzük el bolondbiztos kézműves kenyérnek. Egy malom honlapján - King Artur Flour -  találtam a receptet, csak magyarítani és kipróbálni kellett. Könnyű kézzel. Hozzávalók 2 kenyérhez:

- 710 ml langyos víz
- 907 gr fehér finom liszt
- 1 ek. (tengeri) só
- 4 gr instant élesztőElkészítés:

Nagy, 5-6 literes keverőtálba öntjük először a vizet, majd a só és az élesztőt. Kicsit elkeverjük. Hozzáadjuk 3 részletben a lisztet és fakanállal addig keverjük, amíg homogén, egynemű nem lesz. Nem dagasztjuk, nem gyúrjuk. 

Fóliával letakarjuk és a konyhapulton hagyva, szobahőmérsékleten kelesztjük. A keverőtál nagysága a kelt tészta növekedése miatt szükséges. Ha magas keverőtálunk van (30 cm) simán kitölti a tészta a belsejét. Sőt, tovább is kelne. A kelesztés ennél a receptél 2 órát kelesztjük, majd hűtőszekrénybe tesszük a tésztát. Én ez utóbbit kihagytam, éjszaka csak emiatt senki nem fog felkelni, működik szobahőmérsékleten. Ha hűtőbe tesszük a tésztát, még 7 napig felhasználhatjuk.

Tehát nálunk 8-10 órát kelt a tészta. Az egészet kiborítjuk egy lisztes felületre és kicsit megforgatjuk benne a tésztát, mert ragacsos, úgy nehéz formázni. Egy nagy, éles késsel ketté vágjuk, két cipót készítünk. A másodikat akár be is tehetjük a hűtőbe, fóliával letakarva. 

A lisztes kenyértésztát a tenyerünkkel óvatosan lelapítjuk. A két szélét jobbról, illetve balról megfogjuk és behajtjuk középre. Ezt követően felülről lefelé feltekerjük a tésztát, majd a kész cipót kicsit gömbölyítjük az oldalánál. Egy lisztezett, megfelelő méretű sütőpapírra tesszük és szobahőmérsékleten 45 -60 percig hagyjuk újra kelesztjük. Felfelé, látványosan már nem fog nőni. 


Az újra kelesztés utolsó 15 percében bekapcsoljuk, elő melegítjük a sütőt 230 C-ra. Az aljába beteszünk egy üres , lapos tepsit, ez a gőzöléshez kell. Egy másik lapos tepsit vagy sütőlapot együtt melegítünk a sütővel, ezen fogjuk a kenyerünket megsütni. 

A kenyéren, mielőtt berakjuk a sütőbe, egy éles késsel (pengével)  a tetején két bemetszést ejtünk. Ezek sütés közben szépen szétnyílnak. Akkor tudjuk ezeket a vágásokat szépen megejteni, ha kicsit lisztes a kenyerünk felülete, így nem ragad bele az eszköz. 

Közvetlenül mielőtt berakjuk a kenyeret a sütőbe, középre, az alsó üres tepsibe beleöntünk egy nagy pohár forró, lobogó vizet. Gyorsan berakjuk a kenyeret a saját tepsijére és zsupsz, bezárjuk az ajtót. A forró tepsiben a forró víz rögtön gőzzé válik, ami nagy segítség a kenyér sütés közbeni szép fejlődéséhez. Nézzük az óránkat, a kenyerünk 30-35 perc múlva elkészül. 

Mindegyik sütő más és más hőleadás, sütési intenzitás, egyenletesség szempontjából. A kenyerünk akkor jó, ha mint a képen, arany barna, kopogós, ropogós nem lesz. Ez itt fenn, elektromos, légkeveréses üzemmódban 35 perc volt. 

Kivesszük, csodáljuk, örülünk neki. Rácsra téve, kicsit hagyjuk hűlni. Jó étvággyal megesszük vagy elajándékozzuk :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések