Ötéves a chocoMe

Ötéves a chocoMe. Na, tessék. S ma pont egy esős vasárnap van. Amikor csokival boldogítunk :)

A kis óvodásoknál az ötödik év, a középső korcsoport nagyon fontos. Már nem a legkisebbek, tapasztalattal rendelkeznek, ismerik a rendet és a szokásokat. Már majdnem "nagyok". De mikor még fiatalabb volt, akkor is találkoztunk már egy rendhagyó szépségversenyen, ahol nem a bikinik és a világbéke volt a terítéken, hanem a szín, forma és íz kombinációja. 

Azóta négy év telt el. És egyáltalán nem nyomtalanul. Számtalan termék variáció készült, Raffinée, Carré, Voilé termékcsaládok születtek. Sok kiállítás, kóstolás volt, ahol arany, ezüst és bronz díjakkal honorálták az ötletes finomságokat, a nyitottan kreatív csokoládé manufaktúrát. Az ötéves születésnapot egy másik kerek szám is kíséri: hamarosan elkészül ugyanis a kétmilliomodik chocoMe csokoládé is.

Két új Raffinée dobozka érkezett a Bistro címére, hát nem álltunk meg a nézelődésnél, örömmel és élvezettel kóstoltuk. Most következik a szakértő fogyasztók és néhány csokoládéfüggő anonim véleménye.


"Guérande sós szőkecsokoládéval bevont szicíliai mandula hántolt ostyával / RF108

A Szicíliából származó, lapos, hosszúkás, kesernyés mellékíztől mentes, krémesen édes mandulaszemek tört ostyával dúsított szőkecsokoládés fürdőbe merülnek alá, ahonnan a markáns karamellás jegyek elementáris erővel törnek elő a Guérande sónak köszönhetően. A vékony csokoládérétegtől fénylő mandulaszemeket ezután hántolt ostyába forgatják, hogy még ropogósabbá tegyék.  "

Ez tehát a dobozon található leírás. Jöjjön a kendőzetlen szubjektivitás:

  • Finoman édes, mert nem túlságosan édes az íze és nagyon ízlett hogy puha benne a mandula.
  • Kellemesen édes, utólag esett le a tejporhoz való hasonlósága. Nem túl karakteres.
  • Engem lenyűgözött! Tökéletesen harmonizáló, több fajta íz világ, számomra tökéletes csemege!
  • Nekem ez volt a kedvencem, nagyon különleges élmény volt a „tejpor” íz a mandulával párosítva.
  • Kellően, de nem túláradóan édes, különleges íz és érzésvilág, az ember keresi az ízvilágot.

S hogy honnan ez az íz, amit minden 35 év feletti beazonosít, a tejpor íze ? A titok az új csokoládéban keresendő. Ami Valrhona 32% szőkecsokoládé. 

"A mindenki által jól ismert ét-, tej- és fehércsokoládék mellé 2012-ben hozta el a negyedik csokoládétípust a francia Valrhona csokoládégyártó vállalat, melyet szőkecsokoládénak nevezett el. Szalmaszőke színével a tej- és a fehércsokoládé között elhelyezkedő új csokoládétípus ízében leginkább az utóbbira hajaz, elementáris karamellízzel kiegészítve. A szőkecsokoládé relatív ismeretlensége javarészt bonyolult készítési folyamatának köszönhető: a tejpor megégetése nélkül karamellizálni a cukrot csak különleges szaktudással lehetséges."

"Szicíliai mandula Arabica kávéval ízesített étcsokoládéval bevonva, kardamommal / RF109

Szicília talán legfinomabb, szokatlanul lapos alakú és intenzíven krémes ízű manduláját finomra pörkölt, őrölt arabica kávébabbal ízesített csokoládémasszába eresztjük. A kávéaromával sűrűn átitatott szemeket ezután egzotikus ízű kardamommal fűszerezett kakaóporba hempergetjük."

Eddig a doboz, most a valóság:  
  • Kesernyés-kávés íz, nem túl édes, ezért kevésbé volt „bűn íze”, mégis szuper nasi :)
  • Meghatározó, erőteljes étcsokoládé íz.
  • Ízlett a fűszerezés miatt, bár én a keserű csokoládés dolgokat amúgy nem szeretem
  • Ha valami finom falatra vágynék, ami nem kifejezetten édes, arra tökéletes. A kávés íze csak egy kis késleltetéssel jelentkezett, talán 2. réteg?. A kardamomot nem ismerem, ezért azzal nem sokat tudtam kezdeni.
  • Ízlett, a nem szokványos ízvilága miatt. Ajándékba inkább ezt venném meg ;-) pont azért mert karakteresebb az íze és más mint a megszokott.


Itt már nehezebb volt a dolga a zsűrinek. Érezték a kihívást, hogy nem valami hétköznapi produkcióval állnak szemben. Alázattal és tisztelettel értékeltek és érzékeltek, így el kell fogadnunk az egyéni ízlés megjelenését is. De mindenre van magyarázat, sajtóközlemény. 

"Arabica kávéval ízesített chocoMe 60% étcsokoládé
Kakaó- és kávébab. Két, különállóan is páratlanul komplex alapanyag, amelyek most egyetlen, különlegesen összetett ízvilágú étcsokoládéban öltenek testet. A chocoMe által használt étcsokoládé, melyet a francia Michel Cluizel-től vásárolunk, nem kávéaromával ízesített csokoládé, hanem a konsírozás (a finomra őrölt, pörkölt kakaóbab kakaóvajjal való keverése és préselése) közben kerülnek a kakaómasszába a válogatott arabica kávészemek, hogy a selymes textúrát teljesen átszője a sokrétű kávéaroma."

És volt aki most találkozott először a kardamommal, annak is van információ erről a különleges ízű fűszerről. 

"Kardamom
A sáfrány és a vanília után ez az egzotikus, kámforos aromájú, nagyon intenzív fűszer a harmadik legdrágább a világon, nem véletlenül. Gazdag ízösszetevőinek köszönhetően egyaránt használják kávékhoz, pácokhoz, likőrök készítéséhez és süteményekhez is. A csokoládéból kissé fanyar, a citrusokra emlékeztető ízkomponenseket emeli ki, illetve egészíti ki a saját füstös, kissé a mentához hasonlító, hűsítő felhangjaival." 

S hogy mi a végső konklúzió? 

Az anonim tesztereknél mindkét íz kombináció betalált, de ha dönteni kell, a szőkecsokoládét vennék és ennék de nagyon, viszont a kávés étcsokoládésat adnék ajándékba. Mert ahogyan a régi mondás mondja, ha magyar a barátod, nincs szükséged......... 

Boldog Születésnapot és további szép és finom sikereket! 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések