Olyan egzotikus volt a neve, olyan érdekes és talányos, hogy vajh, mi is lehet ez?
Van ahol lengyel tojásként ismerik, de hiába kérdeztem a bisztró mindkét nemzetbéli látogatóit, nem ugrott be nekik. A zsidó sabbath szombati ünnepi ebéd előétele, de hogy mi is elkészíthessük, különösebb alkalom nem kell hozzá, bár egy munkanap reggelijét követően megnő a hagymás illat impact a szánk körül. Még ez is megéri, vágjunk bele. A lenti recept családi adag, 4 fő részére, reggelire, friss kenyérrel menő. Köszönöm az inspirációt :)
Hozzávalók:
- 10 tojás
- 10 szál újhagyma
- 5 ek libazsír vagy kacsazsír (én ez utóbbival készítettem)
- 2-4 ek mustár
- só
- bors ízlés szerint
Elkészítés
A tojásokat keményre fűzzük. Miután kihűltek, megpucoljuk.
Az újhagymát a zöldjével együtt apróra vágjuk.
A tojásokat tojás szeletelővel többszörösen felvágjuk, egyszer keresztbe téve a tojást, egyszer hosszába. Többször cserélgetve szép apró kockákat kapunk. Vagy nagy lukú reszelőn lereszeljük.
A mustárt, zsírt, sót és borsot hozzákeverjük, majd a hagymával együtt készre keverjük, de nem törjük össze. Fél óra alatt szobahőmérsékleten összeérnek az ízek. És az ízek egymás mellett érvényesülnek, nem túl dominálva egymást.
Friss kenyérrel, zöldség félékkel irány a reggeliző asztal, jöhetnek a családtagok :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése