Grillezett Lepénykenyér Olívaolaj Za'atar

Itt a nyár (vége) s már régóta dolgozik bennem egy nagyon finom, egyszerű grillezni való lepény kenyér ötlete. Az ötlet nem saját (viszont hálás vagyok érte), és egy családi születésnapon már jól bemutatkozott, etette magát és a népes társaságot. Egy kis előkészületet kíván, mind minden hasonló kelt tésztaféle. Itt most a grill begyújtásán kívül egy kis kelesztési folyamatot említek. Ha tudjuk, hogy este 6 felé grilleznénk, délben lazán összedobjuk a lepényt, za'atar fűszerkeveréket (közel keleti szárított zöld fűszer, oregano, szumák, kakukkfű, szezámmag keveréke) pedig vegyünk ázsiai, arab boltokban, mert korona a lepény tetején. 


Hozzávalók 6 lepényhez:

- 250 gr kenyér liszt (BL-85)
- 1 tk (kóser) só
- 1/2 tk instant élesztő
- 2 tk cukor
- 2 ek olívaolaj
- 200 gr joghurt

- za'atar fűszer a tetejére
- olívaolaj a lepény lekenéséhez

Mártogatós
- 200 gr görög joghurt
- 1 ek olívaolaj
- 1 ek za'atar fűszerkeverék

Elkészítés

Összekeverjük a száraz összetevőket (liszt, só, élesztő, cukor). Hozzáadjuk az olívaolajat és a joghurtot. 

Kézzel, maximum tíz perc alatt alaposan megdagasztjuk, majd egy tiszta tálba tesszük, melynek a tetejét fóliával lefedjük. 

Szobahőmérsékleten hagyjuk kelni, legalább duplájára, ami kb. 2 órát vesz igénybe. 

A tésztát lisztezett felületre borítjuk és 6, egyenlő mérető részre vágjuk egy éles kés segítségével. Mindegyik darabot gombóccá formázzuk, majd lisztes felületre helyezzük egymástól ujjnyi távolságra. Vékonyan lisztet szitálunk a tetejükre, csak hogy ne ragadjon bele a ráterített konyharuha. Ebben az állapotban hagyjuk ismét kelni, megint csak két órát, szobahőmérsékleten. 

Begyújtjuk a grillt :) miután elértük az üzemi, nem túl magas hőmérsékletet, óvatosan lekenjük a tiszta grill rácsot egy kis olajjal. 

Egyszerre egy  gombóccal dolgozunk. Körkörös mozdulatokkal tenyérnyi nagyságúra (15-25 cm átmérő) nyomkodjuk szét a tésztát, vigyázva, ne szakadjon sehol sem ki. Ha megfelelő méretű a rács, egyszerre két lepényt tudunk rátenni. A sütés közben szép levegő buborékok keletkeznek rajta, amit késsel ki is lukaszthatunk. Amint az egyik oldala arany barnára sült, megfordítjuk. Ha megsült, levesszük a tűzről, egy nagy tálra fektetjük és konyharuhával takarjuk le, megőrizve a meleget, míg a többi megsül.

Tálalás

Amint elkészültek a lepények, jöhet a lényeg a tálalás és a kóstolás. A görög joghurtot összekeverjük az evőkanál olívaolajjal és za'atar fűszerkeverékkel. A lepényeket azon melegében megkenjük olívaolajjal és megszórjuk za'atar fűszerkeverékkel. A vendégek keze közelébe tesszük majd szerényen sütkérezünk a dicséretekben. A mártogatós használatára maguktól is rájönnek majd. 

A lepény ugyanis köszönhetően a hosszú előkészítésnek, a hozzáadott joghurtnak és a viszonylag rövid sütésnek - kívül ropogós, fűszeres, belül omlós - amúgy elég jó - végeredményt hoz. 

Kóstolásra fel! 


ha nincs za'atar, egyéb fűszerkeverék is jöhet :)Megjegyzések

Népszerű bejegyzések