Ugrás a fő tartalomra

Grillezett Lepénykenyér Olívaolaj Za'atar

Itt a nyár (vége) s már régóta dolgozik bennem egy nagyon finom, egyszerű grillezni való lepény kenyér ötlete. Az ötlet nem saját (viszont hálás vagyok érte), és egy családi születésnapon már jól bemutatkozott, etette magát és a népes társaságot. Egy kis előkészületet kíván, mind minden hasonló kelt tésztaféle. Itt most a grill begyújtásán kívül egy kis kelesztési folyamatot említek. Ha tudjuk, hogy este 6 felé grilleznénk, délben lazán összedobjuk a lepényt, za'atar fűszerkeveréket (közel keleti szárított zöld fűszer, oregano, szumák, kakukkfű, szezámmag keveréke) pedig vegyünk ázsiai, arab boltokban, mert korona a lepény tetején. 


Hozzávalók 6 lepényhez:

- 250 gr kenyér liszt (BL-85)
- 1 tk (kóser) só
- 1/2 tk instant élesztő
- 2 tk cukor
- 2 ek olívaolaj
- 200 gr joghurt

- za'atar fűszer a tetejére
- olívaolaj a lepény lekenéséhez

Mártogatós
- 200 gr görög joghurt
- 1 ek olívaolaj
- 1 ek za'atar fűszerkeverék

Elkészítés

Összekeverjük a száraz összetevőket (liszt, só, élesztő, cukor). Hozzáadjuk az olívaolajat és a joghurtot. 

Kézzel, maximum tíz perc alatt alaposan megdagasztjuk, majd egy tiszta tálba tesszük, melynek a tetejét fóliával lefedjük. 

Szobahőmérsékleten hagyjuk kelni, legalább duplájára, ami kb. 2 órát vesz igénybe. 

A tésztát lisztezett felületre borítjuk és 6, egyenlő mérető részre vágjuk egy éles kés segítségével. Mindegyik darabot gombóccá formázzuk, majd lisztes felületre helyezzük egymástól ujjnyi távolságra. Vékonyan lisztet szitálunk a tetejükre, csak hogy ne ragadjon bele a ráterített konyharuha. Ebben az állapotban hagyjuk ismét kelni, megint csak két órát, szobahőmérsékleten. 

Begyújtjuk a grillt :) miután elértük az üzemi, nem túl magas hőmérsékletet, óvatosan lekenjük a tiszta grill rácsot egy kis olajjal. 

Egyszerre egy  gombóccal dolgozunk. Körkörös mozdulatokkal tenyérnyi nagyságúra (15-25 cm átmérő) nyomkodjuk szét a tésztát, vigyázva, ne szakadjon sehol sem ki. 



Ha megfelelő méretű a rács, egyszerre két lepényt tudunk rátenni. A sütés közben szép levegő buborékok keletkeznek rajta, amit késsel ki is lukaszthatunk. Amint az egyik oldala arany barnára sült, megfordítjuk. Ha megsült, levesszük a tűzről, egy nagy tálra fektetjük és konyharuhával takarjuk le, megőrizve a meleget, míg a többi megsül.

Tálalás

Amint elkészültek a lepények, jöhet a lényeg a tálalás és a kóstolás. A görög joghurtot összekeverjük az evőkanál olívaolajjal és za'atar fűszerkeverékkel. A lepényeket azon melegében megkenjük olívaolajjal és megszórjuk za'atar fűszerkeverékkel. A vendégek keze közelébe tesszük majd szerényen sütkérezünk a dicséretekben. A mártogatós használatára maguktól is rájönnek majd. 

A lepény ugyanis köszönhetően a hosszú előkészítésnek, a hozzáadott joghurtnak és a viszonylag rövid sütésnek - kívül ropogós, fűszeres, belül omlós - amúgy elég jó - végeredményt hoz. 

Kóstolásra fel! 


ha nincs za'atar, egyéb fűszerkeverék is jöhet :)



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke