Caramba, szerda este van, éhesek a gyerekek, mindjárt kezdődik a meccs, oh puta mare, mit csináljak ? :) Tortilla, tortilla! Gyorsan, gyorsan, még akár sikerülhet is. Fogjunk is neki, minek a szócséplés az eredet történettel, a különböző típusokkal, a wikipédia szócikkel. 45 perc az egész.
Hozzávalók 12 tortilla lepényhez
- 375 gr fehér liszt
- 1 tk. só
- 1 tk. sütőpor
- 63 ml olívaolaj
- 130 ml langyos víz
- 100 ml író (vagy ugyanennyi víz, de íróval jobb)
- A lisztet, sót és sütőport kimérjük és egy nagy tálban összekeverjük.
- Hozzáadjuk az olajat, vizet, írót és alaposan eldolgozzuk.
- Ruganyos tésztát kapunk, csak győzzük jól meggyúrni. 5 percnél járunk
- 12 egyenlő részre osztjuk , majd enyhén lisztes felületre téve őket, 10 percre letakarjuk.
- Vastag aljú, száraz serpenyőt melegítünk közepes lángon a tűzhelyen.
- Egy nyújtófa segítségével a kis gombócokat laposra nyújtjuk, 18-20 cm átmérőjű körökre.
- Kevés liszt használata a nyújtáshoz jó ötlet lehet, mert a rugalmas tészta ekkora nyomóerőnél simán letapad a deszkára, így ezt jobb megelőzni.
- A forró, de zsiradék mentes serpenyőbe helyezzük a lepényünket, majd kb. 1 percig sütjük.
- Akkor lehet megfordítani, amikor a lenti felület szépen hólyagos nem lesz.
- Megfordítjuk, majd ezt az oldalát is sütjük, fél percig. Hamar megsül, de ne égessük.
- Egy idő után a kis lepényekre tapadt liszt elkezd megégni a serpenyőnkben. Ne hagyjuk, száraz papírtörlővel töröljük tisztára.
- Közben gyorsan nyújtjuk a következő tortillát is, hamar, hamar.
- Ne süssük őket teljesen szárazra, különben nehéz lesz a hajtogatás.
- Érdemes a kész tortillát melegen tartani, konyharuhával betakarni, amíg elkészül a többi.
Vajjal megkenjük a felületét, aprított salátát teszünk a közepére, sült bacon darabkákkal szórjuk meg, sajtot reszelünk rá, majonézt a tetejére és aztán feltekerjük, jól megesszük. Mindezt megismételjük tonhallal, uborkával, jalapeno paprikával és paradicsom darabkákkal.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése