Ugrás a fő tartalomra

Lazacos, cukkinis Mirtilla tészta

Ettetek már friss bio tésztát ? Hogy az miért jó? Miért jobb? Ha egyáltalán? De legalább olasz? 

Mi már ettünk bio, kézműves Mirtilla tésztát. Finom, ízletes, friss, nem szárított. Nem véletlenül.
A szárított és a friss tészta között a különbség? Hát óriási. Elmondhatatlan. De ez talán jó pár olvasómnak nem újdonság. Tészta kézzel, frissen...... Egy magyar, családi vállalkozás készíti, pontosabban Noémi maga, aki több éves olaszországi tartózkodás alatt tanulta ki egy manufaktúrában a kézműves tészta készítő mesterséget. Mestere lett szakmájának, új szerelmének, így most már idehaza is megtalálta a módját és a formáját a kiteljesülésnek. A tökéletes technika, tudás és arányok mellé meglettek a legjobb alapanyagok is, ami jelesül bio minősítésű alapokat jelent. A teljes folyamat, az alapanyagok termelésétől kezdve a kész tésztáig ellenőrzötten és tanúsítvánnyal jóváhagyottan zajlik. A végeredmény egyedülálló, finom, olasz-magyar. Könnyű szószt rá és mehet. 


És egy recept, kedvcsinálónak. Több akad az oldalon...... a bolognai-n túl is van élet......

Pasta con zucchine e salmone affumicato

Hozzávalók:
- 500 gr friss Mirtilla biotészta (pappardelle)
- 200 gr füstölt lazac filé
- 2-3 ek. extra szűz olívaolaj
- 3 közepes cukkini
- kis fej vöröshagyma
- csokor petrezselyem
- bors

Elkészítés:

Egy nagy serpenyőben olívaolajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát. A cukkinit megmossuk, végeit levágjuk és nagy lukú reszelőn legyaluljuk ( a reszelni reszelőn szóismétlés, nehezen kerülhető el ).

Hozzáadjuk a hagymához, összekeverjük és 5-8 percig, közepes lángon pirítjuk. Bármennyire is szeretjük a cukkinit, ez nem az a nyers recept. 

Közben forró, sós vízben rugalmasra főzzük a tésztánkat, ami jelen esetben 3 perc. Fontos trükk, hogy a friss, főtt tésztát csak leszűrjük, nem engedünk rá vizet, mert. Lehűti, elrontja. Sőt, a szűrést is végezhetjük okosan, egy villa, vagy kanál segítségével feltekerjük a tésztát s kiemeljük, lecsöpögtetve a főzővízből. Na, ez a legelegánsabb. 

A cukkinihez adjuk az apróra vágott, tépkedett füstölt lazac filét és összekeverjük. Hozzáöntünk a tészta főzővizéből egy deciliter, elkeverjük. Pár percig főzzük. Hozzáadjuk a friss tésztát, elkeverjük.

Megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel és  meglocsoljuk még egy kis olívaolajjal.

Jó étvágyat!

Mirtilla, köszönjük :)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke