Come Cook And Eat - Egyél helyit, főzz nemzetközit

Az internet csodálatos világában bukkantunk rá a ComeCookAnd Eat.org "hálózat" honlapjára. Olasz ismerőseink találták ki, s immár több, mint 2000 taggal működik. 

A képlet roppant egyszerű, egy közös, biztonságos oldalon regisztrálnak (pl.mint a www.couchsurfing.org) a jövendő vendéglátók és a vendégek. A kapcsolatfelvétel a neten, a rendszeren belül történik meg, kölcsönös szimpátia, kérdések megbeszélése után (időpont egyeztetés természetesen), megállapodnak a főzésben, illetve a vendégeskedésben. Jönnek a vendégek, beszélgetnek, barátkoznak s ha kíváncsiak és beengedik őket a konyhába, még kulináris élvezetekben is lehet részük. Hozott recept, a vendéglátók kedvence, bármi jó kisülhet belőle. A Beastie's Bistro több külföldi Couchsurfing vendége volt már a konyhánk időszakos chefje így. Általában nagyszerű eredménnyel. Mindenki örült, a vendégek viszonoztak valamit a kedves vendéglátásból, közösen ettünk, jól laktunk, tanultunk is valamit. Az ilyen közös élmények nagyon emlékezetesek, az ízek megmaradnak. Innen  indul a ComeCookAndEat ötlete is. 


A közös étkezés összehoz, a receptek, ötletek élményeket, baráti beszélgetéseket és emlékezetes estéket hoznak magukkal. Nyitottan a másik felé, tanítani és tanulni, megismerkedni s egy jót enni. Nem étteremben, nem az utcán, hanem a régi korok igazi szokása szerint, vendégül látva a másikat. Nos, röviden erről szól. Come. Cook. &  Eat. Fordítsam? :)

Nos, az alapok rendelkezésre állnak. A vendéglátás, a bizalom, a barátságos, nyitott hozzáállás. És a közös étkezés, a kedvencek megosztása, együtt főzés. Nekünk több, általunk vendégül látott utazóval megmaradt, sőt barátivá vált a kapcsolat, sőt néha az évek elteltével sem szakad meg, ezért ha tehetjük, újralátogatjuk a barátainkat.

Így történt idén júliusban is, amikor az egész Beastie's Bistro (3 gyerek, 2 felnőtt képezi az állandó vendég sereget) autóba pattant és meg sem állt Sassoleone-ig , ami Észak-Olaszország, Bologna közelében, Emiglia-Romagna tartomány, Toscana szomszédsága. 4 éve találkoztunk utoljára vendéglátó olasz barátainkkal. Ott is három gyerek, itt is, falusi majorságban bérelt lakás, óriási, organikus kert, házi állatok, jó levegő, come cook and eat.

Ha már ott voltunk, meg is tartottuk az első ComeCookAndEat estét, aminek mi is aktív résztvevői lettünk. Érkezett még egy olasz, gyerekkel utazós blogot író blogger anyuka a családjával, illetve a vendéglátók barátai Bologna-ból, két gyerekkel. Ők csak vendégek voltak, nem főztek. Ám bezzeg mi.

Természetesen kenyér félével indultunk, amihez minden összetevőt vittük. 5 perces, dagasztás nélküli parasztkenyér készült. Cukkinit a kertből vettünk, friss fűszerekkel fokhagymával együtt. Kitalálhatjátok : fűszeres cukkinikrém készült a kenyér mellé. Néhány kép itt is van a Facebookon.

Az utazós blogger egy csokoládé szalámi családi receptjét hozta, a gyerekek készítették el, majdnem egyedül.

A házigazdáink vegetáriánus pizzával és kerti zöldség krémlevessel, valamint sült cukkini virággal készültek.

Pár üveg bor és szörp került az asztalra, majd közös, ujjongó kóstolás, kicsit egymás dicsérgetése és kellemes, ejtőzős beszélgetés a vége. Közben besötétedett, s a gyerekek az éjszakai homokozást meg kutya kergetést választották szórakozásnak.

Még sok ilyet, hozzuk össze a kellemest, a finomat a hasznossal, legyünk barátságosak, nyitottak, jókedvűek, nemzetköziek, de egyben helyiek is! S nem árt, ha éhesek is vagyunk :)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések