Színes + Ötletes = Mártogatós

Tavasszal és különben is, az ember néha egyszerűen csak gyengédségre vágyik. Egyszerű megoldásra, új ízekre, szép színekre. Krémekre, amiket kenni, mártogatni lehet. Ízekre, amik nem minden napiak. Ízekre, amiket a gyerekek is megesznek. Hozzávalókkal, melyek elérhetőek. Így jött hát a vasárnap este, a majdnem teljesen home made vacsoránkkal (a saláta és a paradicsom nem a kertünkből való. Nincs is kertünk). A színes krémek jegyében. Mindkét recept saját, gyors és könnyen variálható. Édesen. Csípősen. Süssetek hozzá kenyeret, mondjuk ilyen dagasztás nélkülit


 Hozzávalók sült paprika krémhez
- 3 nagy kápia paprika
- nagy fej saláta (fehér) hagyma
- 4 gerezd hámozatlan fokhagyma
- 1 tk olívaolaj
- 2 ek. sűrű, házi tejföl
- 30 gr apróra vágott érlelt juhsajt
- só, bors
- zöldfűszerek (oregano, majoranna)

Hozzávalók a zöld hagyma krémhez
- 2 vaskos szál friss zöldhagyma
- 2-3 karika csípős zöld paprika
- 250 gr tejszínes natúr krémsajt
- 50 gr apróra vágott, érlelt juhsajt
- só, bors
- majoranna, bazsalikomElkészítése a sült paprika krémnek

A paprikákat megmossuk, a fehér hagymát megpucoljuk. A fokhagyma gerezdek maradnak héjukban.
Tepsibe sütőpapírt terítünk, rá a fenti zöldségeket, majd (légkeveréses), 150 C-ra bemelegített sütőbe tesszük.45 perc alatt megsül, megpirul a paprika. Kicsit hagyjuk hűlni, majd lehúzzuk a sült héjat és a paprika szárát is kivesszük. A magok maradnak. A fokhagyma gerezdek héját is leszedjük, kidobjuk. Kékes mixerbe, illetve magas falú tálba tesszük és aprítjuk, aprítjuk botmixerrel. Olívaolaj, juhsajt, fűszerek, aprítás. A végén a házi tejföl, ezt már óvatosabban keverjük hozzá. Megkóstoljuk. Finom. 


Elkészítése a zöld hagyma krémnek

A fenti eljáráshoz döbbenetesen hasonló. A hagymát és a kevés csípős paprikát apró karikára vágjuk, majd botmixer segítségével aprítjuk, krémesítjük. Folyamatosan adjuk hozzá a fűszereket, majd a krémsajtot és juhsajtot is, hogy a vad, aromás , csípős íz ezáltal szelídüljön fogyaszthatóvá a gyerekek számára is.


A fenti mennyiség, mint az a krémek tálalásán is látható, kis tálka mennyiség lett, ám ez megtévesztő. Mint mártogatós, falatkákra rápakoló - nem csak egy tánc volt, több estén is örültünk a tavasznak. 

Legyen nektek is jó étvágyatok!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések