Ez egy csoki torta. Céklával. Halkan mondom: nagyon finom. Úgy bizony. Nem ez az első találkozás a céklával sütiben. Nem hagynám ki. Emlékezetes. Nigel Slater receptje videóval a BBC oldaláról.
- 250 gr főtt, hámozott cékla
- 200 gr csokoládé (70%-os)
- 4 ek. forró, eszpresszó kávé
- 200 gr vaj
- 135 gr finom liszt
- 1 púpozott tk. sütőpor
- 3 ek. cukrozatlan kakaópor
- 190 gr (barna) (por) cukor
- 5 tojás (házi)
Elkészítés
- A céklát kevés vízben, fedő alatt, puhára főzzük, pároljuk. Meghámozzuk és pürésítjük.
- A sütőt előmelegítjük 180 C-ra és egy 23 cm-es tortaforma (levehető) alját kibéleljük sütőpapírral és megkenjük kevés vajjal.
- A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, majd beletöltjük az eszpresszót.
- A vajat kis darabokra vágva szintén hozzáadjuk a forró csokoládéhoz s megvárjuk míg teljesen elolvad. Lehúzzuk a tűzről, hagyjuk kicsit hűlni.
- Eközben a tojásokat szétválasztjuk. A sárgájukat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a csokoládéhoz.
- Hozzáadjuk a cukrot és a cékla pürét is. Elkeverjük.
- A fehérjékből csipet sóval kemény habot verünk, majd óvatosan ezt is összeforgatjuk a krémmel.
- A lisztet, sütőporral és kakaóporral összekeverjük, majd végezetül a krémünkhöz adjuk. Elkeverjük.
- Formába töltjük a tortát, majd a sütőbe téve, 40-45 percig sütjük.
- Miután kihűlt a formában, (opcionálisan) kakaót szitálunk a tetejére és tálaljuk.
Tejszínhab, barack lekvár mind kiváló a torta tetejére, vagy csak úgy. Jó étvágyat, barátkozzatok a céklával!
Megint finom :)
VálaszTörlés