Karácsonyra "véletlenül" egy inspiráló dolgot kaptam/kértem, egy új szakácskönyvet, a River Cottage sorozat főszereplőjének tollából. Hugh Fearnley-Whittingstall mostanában kiadott új szakácskönyve a 3-as, mágikus számot járja körül. A címe is: Három jó dolog a tányéron.... Az egyszerűség, az ízek harmóniája, meglepő párosítások. Hogy jó ételek, jó minőségű alapanyagokból, könnyen elkészíthetőek.... s mindehhez elegendő három fő összetevő. Egy kritikai ajánló párhuzamot állított Jamie Oliverrel. Egészen más. Bár mindketten angolok. Lássunk egy finom, jóízű hármasítást, előétel kategóriában. Az ételeknek nincs neve, hanem a három fő összetevő szolgál ismertetőül. Egyszerűen élvezetes, helyi alapanyagokból.
- 800 gr kanadai sütőtök
- 6 gerezd fokhagyma (hámozatlan)
- 2 ek extra szűz olíva olaj
- 3 ek házi túró (eredetileg ricotta)
- 6 szelet kihűlt, ropogósra sült bacon (eredetiben 40 gr vékonyra szeletelt pármai sonka)
- 2 ek citromlé
- tengeri só és frissen őrölt fekete bors
Elkészítés
- A sütőtökön megpucoljuk, magjait kiszedjük, majd nagyobb kockákra vágjuk.
- Sütőpapírral bélelt sütőbe tesszük a tököt a fokhagymákkal együtt, meglocsoljuk olíva olajjal, sóval, borssal, majd összeforgatjuk az egészet, hogy a tököt mindenhol érje az olaj.
- 190 C-os sütőben, 50 perc alatt megsütjük. Félidőben érdemes átfordítani, megkeverni az egészet.
- A fokhagymát kidobjuk belőle ( bár a héjából kinyomott sült fokhagyma különleges csemege), s a tököket nagy tányérokra rendezzük. A sült bacont (sonkát) csíkokra tépkedjük és a tökre szórjuk. Kiskanállal túrót (ricottát) szedünk a tök mellé. Az egészet megszórjuk tengeri sóval, borssal, egy facsarásnyi citromlével, majd a végén gyöngéden -. olíva olajjal is megöntözzük.
- Tálaljuk.
- Jó étvágyat!
.
Ínycsiklandó! Az általad ajánlott receptben még nem csalódtam - próba lesz! BÚÉK
VálaszTörlés