Torcettini Di Saint Vincent - Egyszerű Olasz Cookie

Kérem szépen, ez egy olyan keksz, máshol cookie, ami élesztővel készül, s nem válik kárára. Ennek következtében puha, laza és elég finom is lett. Egy indiai blogon akadtam bele a receptbe, s már elkészült süti rondasága, illetve kétértelmű látványa is megtetszett. Mert hasonlít valamire, ugye? Egyre gondolunk? Ez eddig jó, d e az ízét nem ismeritek, szóval, bátran ajánlom, mert meglepően finom. Csukott szemmel, fotografikus fantázia nélkül ajánlom fogyasztani. 


Hozzávalók

- 160 gr fehér liszt
-  40 gr vaj, kis darabokban
- 1 tk. szárított élesztő
- 30 gr kakaó por (nem cukrozott)
- 2 csipet só
- 1 tk.reszelt narancs héj (legyen kezeletlen, ha lehet)
- 130 ml  meleg víz
- 120-150 gr nagy szemű (kristály) cukor a tetejére

Elkészítés
  1. A meleg vízben feloldjuk az élesztőt, félre tesszük, had fusson fel. 
  2. Egy tálban összekeverjük a lisztet, kakaó port és a narancs héjat. 
  3. Hozzáadjuk a kis darabokra vágott vajat és addig keverjük, amíg morzsás, prézlire nem emlékeztető állagot nyerünk.
  4. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és addig keverjük, amíg egy homogén, labdává nem sikerül a végeredmény. Fontos, nem gyúrjuk túl, inkább csak keverjük. 
  5. Enyhén olajozott tálba tesszük, fóliával letakarjuk s egy órát hagyjuk kelni. Ne várjunk duplázódást. 
  6. Nyújtó deszkára, munkafelületre tesszük és óvatosan kinyújtjuk 15 cm átmérőjű, lehetőleg téglalap formára. Abból könnyebb dolgozni, azért nem kör. 
  7. Pizza vágóval vagy más éles eszközzel 4 egyenlő részre vágjuk. Majd ezeket is 5-6, további részre osztjuk. 
  8. Minden egyes kis szeletet a deszkán, a tenyerünk segítségével hosszúkás "ceruzává" tekerünk. 
  9. Beleforgatjuk a cukorba. Egy kis hurkot formázunk belőle, úgy, hogy az egyik végét keresztbe rátesszük a másik végére. Mint egy kitüntetés szalagja. 
  10. Sütőpapírral bélelt tepsire kerülnek a kis sütik további harminc percre. Még egy kicsit kelnek. 
  11. A sütőt előmelegítjük 160 C-ra. 
  12. 25 percig sütjük a sütiket. 
  13. Kivesszük, rácson hagyjuk hűlni. Majd jól megesszük, elismerő hümmögés közepette. 



Megjegyzések

  1. Kipróbáltam. Először nagyon-nagyon nem volt finom, mivel a tésztában nincs cukor, keserű volt, a fiam ki is köpte, azt hitte, megégett. (A kinézetére meg azt mondták, hogy... igen, azt...)A cukorba forgatás nem volt elég, hogy megédesítse. Végül cukormázat kentem a tetejére, így egész ehetős volt, elmondhatjuk magunkról, hogy mi is minden sz.rt megeszünk. Így nem írtam még le végleg. Mondjuk keksznek nem nevezném, nekem inkább sütőben sült fánkhoz hasonlított az állaga.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések