Ugrás a fő tartalomra

Torcettini Di Saint Vincent - Egyszerű Olasz Cookie

Kérem szépen, ez egy olyan keksz, máshol cookie, ami élesztővel készül, s nem válik kárára. Ennek következtében puha, laza és elég finom is lett. Egy indiai blogon akadtam bele a receptbe, s már elkészült süti rondasága, illetve kétértelmű látványa is megtetszett. Mert hasonlít valamire, ugye? Egyre gondolunk? Ez eddig jó, d e az ízét nem ismeritek, szóval, bátran ajánlom, mert meglepően finom. Csukott szemmel, fotografikus fantázia nélkül ajánlom fogyasztani. 


Hozzávalók

- 160 gr fehér liszt
-  40 gr vaj, kis darabokban
- 1 tk. szárított élesztő
- 30 gr kakaó por (nem cukrozott)
- 2 csipet só
- 1 tk.reszelt narancs héj (legyen kezeletlen, ha lehet)
- 130 ml  meleg víz
- 120-150 gr nagy szemű (kristály) cukor a tetejére

Elkészítés
  1. A meleg vízben feloldjuk az élesztőt, félre tesszük, had fusson fel. 
  2. Egy tálban összekeverjük a lisztet, kakaó port és a narancs héjat. 
  3. Hozzáadjuk a kis darabokra vágott vajat és addig keverjük, amíg morzsás, prézlire nem emlékeztető állagot nyerünk.
  4. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és addig keverjük, amíg egy homogén, labdává nem sikerül a végeredmény. Fontos, nem gyúrjuk túl, inkább csak keverjük. 
  5. Enyhén olajozott tálba tesszük, fóliával letakarjuk s egy órát hagyjuk kelni. Ne várjunk duplázódást. 
  6. Nyújtó deszkára, munkafelületre tesszük és óvatosan kinyújtjuk 15 cm átmérőjű, lehetőleg téglalap formára. Abból könnyebb dolgozni, azért nem kör. 
  7. Pizza vágóval vagy más éles eszközzel 4 egyenlő részre vágjuk. Majd ezeket is 5-6, további részre osztjuk. 
  8. Minden egyes kis szeletet a deszkán, a tenyerünk segítségével hosszúkás "ceruzává" tekerünk. 
  9. Beleforgatjuk a cukorba. Egy kis hurkot formázunk belőle, úgy, hogy az egyik végét keresztbe rátesszük a másik végére. Mint egy kitüntetés szalagja. 
  10. Sütőpapírral bélelt tepsire kerülnek a kis sütik további harminc percre. Még egy kicsit kelnek. 
  11. A sütőt előmelegítjük 160 C-ra. 
  12. 25 percig sütjük a sütiket. 
  13. Kivesszük, rácson hagyjuk hűlni. Majd jól megesszük, elismerő hümmögés közepette. 



Megjegyzések

  1. Kipróbáltam. Először nagyon-nagyon nem volt finom, mivel a tésztában nincs cukor, keserű volt, a fiam ki is köpte, azt hitte, megégett. (A kinézetére meg azt mondták, hogy... igen, azt...)A cukorba forgatás nem volt elég, hogy megédesítse. Végül cukormázat kentem a tetejére, így egész ehetős volt, elmondhatjuk magunkról, hogy mi is minden sz.rt megeszünk. Így nem írtam még le végleg. Mondjuk keksznek nem nevezném, nekem inkább sütőben sült fánkhoz hasonlított az állaga.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke