Ugrás a fő tartalomra

Amerikai Hot Dog Kiflik

Hogyan adjunk el egy hot dog kiflit? Egyáltalán miért kell eladni? Mert finom, kívül ropogós, belül puha? S miért amerikai? Mert félbevágva kerül bele a virsli és barátai? Jó ez a recept? Érdemes? Tényleg? Nem hazudol? Ezek mind nagy kérdések, melyek talán kiderülnek ebből a már többszörösen halasztott receptből.


Hozzávalók 18 kiflihez:
- 2 tk. cukor
- 50 gr friss élesztő
- 125 ml meleg víz
- 2 x 250 ml meleg tej
- 2 ek. olívaolaj
- 937 gr + 100 gr liszt
- 1 tojás a lekenéshez
- reszelt sajt, magok, bors, tengeri só az opcionális díszítéshez

Elkészítés
Egy nagy kelesztő tálban feloldjuk a cukrot, az élesztőt és a meleg, de nem forró vizet. Hozzákeverjük a meleg tejet, olajat, sót és az előre kimért liszt felét (kb. 470 gr). Két percen keresztül, erőteljesen keverjük. 


Dagasztás: ezt követően a megmaradt lisztet több, kis részletben adjuk hozzá a keverékünkhöz. Addig keverjük, amíg a tésztánk könnyedén el nem válik a tál oldalától. Lisztezett felületre borítjuk. A gyúrást, dagasztást sem úszhatjuk meg. Addig dagasztjuk, amíg sima, ruganyos, homogén felületet nem kapunk. Ha nagyon ragacsos a tésztánk (liszt függvénye) a maradék 100 gr lisztet is beledolgozhatjuk. 


Kelesztés: A készre gyúrt tésztát visszatesszük a kelesztő tálba, amit korábban kiolajoztunk. Kicsit megforgatjuk benne, hogy minden oldala érintkezzen az olajjal. Letakarjuk tiszta konyharuhával és hagyjuk duplájára kelni nem huzatos, meleg helyen. 

Formázás: enyhén olajozott felületre borítjuk a tésztát és 18 egyenlő részre vágjuk. Ez legegyszerűbben úgy történhet, hogy először háromfelé, majd mindegyiket megint háromfelé, majd félbe vágjuk. Konyhai matematika. Tenyerünk között sodorva, henger alakúra formázunk minden kis gombócot. Legyenek kb. 10 cm hosszúak. Kicsit lelapítjuk őket, hogy az újbóli kelesztés szépen sikerüljön. 


Két tepsit kibélelünk sütőpapírral. Ha puha oldalú kifliket szeretnénk sütni, szorosabban helyezzük el őket a tepsin, egymástól kb. 1,5 cm távolságra. Természetesen a kelesztés során ez a távolság megszűnik, szépen összenőnek a darabok. Ha ropogósabb kifliket gyártanánk, adjuk meg a kellő távolságot, legyen köztük kb. 7,62 cm. Mindegyik tepsibe 9-9 kiflit teszünk, a fenti távolságok figyelembe vételével. 

Második kelesztés: Letakarjuk a tepsiket konyharuhával és megvárjuk, míg másodszorra is megkelnek duplájára, ami kb. 45 perc. A sütőt elő melegítjük 205 C-ra. Elektromos, légkeveréses, de természetesen gáz üzemmel is sikerül. Ha ismered a sütőd. Felvert tojással gyengéden megkenjük a kis bucikat.Megszórjuk magvakkal, mákkal, reszelt sajttal. 

Sütés: 20 perc alatt szép arany barnára sütjük a kifliket, bucikat. Az idő természetesen a sütő tulajdonságainak függvényében változhat, de aki ennek nekifog, az már sütött kenyeret korábban :) 

Ha megsültek a kiflik, érdemes őket kivenni a sütőből s egy rácson hagyni kicsit hűlni őket, mert így megmarad a ropogós héj s nem lesznek ráncosak. 

Aztán jöhet bele a grillezed (házi) virsli, a sajt, a majonéz vagy mustár és ketchup, esetleg ajvár, hagyma, uborka, saláta, paradicsom... tovább is van, mondjam még?

Frissen kimondottan pazar, érdemes vele foglalkozni. 



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke