A banán régen nem déli gyümölcs volt a szememben, hanem téli gyümölcs. A szocializmus vége felé egyértelműen a tél néha elérhető, kiegészítő gyümölcse volt. Tehát idény gyümölcsnek nem ismerném fel. Az ajándék banán, hiába kerül uzsonnás táskába is, keksz és joghurt mellé, ellensúlyozandó a Delmás, Ligás iskolai menzát, marad bőven. Adja magát, hogy legyen muffin, de az banán takarékos. A fagyasztás rövid ideig ad gusztusos végeredményt, a fagyi most nem játszik. Még túró is van. Legyen világosság, legyen banánkenyér, zabpehellyel, túróval. A recept a Kate in the Kitchen oldalról, felezve. Mercy.
Hozzávalók:
- 3 érett banán, összetörve
- 100 gr túró
- 80 ml tej
- 50 gr barna cukor
- 2 ek semleges olaj (szőlőmag, stb)
- 1 tojás
- 80 gr zabpehely (nagyszemű)
Az összetevőket alaposan elkeverjük és 15 percig állni hagyjuk, hogy a zabpehely is megpuhulhasson.
Száraz hozzávalók:
- 130 gr teljes kiörlésű liszt
- 65 gr sima, fehér liszt
- 1 tk só
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 tk sütőpor
A száraz összetevőket egy tálba öntjük, összekeverjük. A zabpehelyere szánt 15 perc elteltével a két szubsztanciát összekeverjük, egyenletes, krémes állagúra.
A sütőt 180 C-ra melegítjük. Püspökkenyér formát vagy mint nálunk, 6-os, kis vekni formát vajjal kikenünk (az amerikai receptben szereplő cooking spray egyelőre ismeretlen számomra).
A formába öntsük, kanalazzuk a banánkenyeret. Kicsit rázogatjuk, hogy ne legyenek benne buborékok.
30 perc alatt (villanytűzhelyen, légkeveréssel) megsütjük. Tűpróbáig. Utána, biztonsági okokból (éjszaka készült és korábban egy vacsora már volt - palacsinta) félretesszük, míg teljesen ki nem hűl. Aztán reggeli lesz belőle. Biztonsági okokból. Egy nap egy vacsora elég. Ugye? :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése