Sajtos-Sonkás Szendvics Kenyér (Pull Apart Bread)

Pull apart bread - azaz szétszedhető kenyér. Olyan furcsán hangzott. Szinonima még a téphető, közösségi, illetve a zsebes kenyér ami a legtöbb blog találaton pita lepényt hozott fel. Egyik sem. Pedig valóban szétszedhető, majdnem téphető, ízes, önmagában is komplett, sajtos-sonkás kenyér. Méghozzá a dagasztás nélküliek, a türelmes kenyerek táborából. Kicsit tovább tart, kicsit többet dolgozunk vele, mint a klasszikus 5 perces (valós idő ráfordítást alapul véve). Az alap tésztát már ismerhetitek a blogról, az volt az úgynevezett európai paraszt kenyér. Ez a recept azért hasznos, mert a bekevert tészta mennyiség akár egy hétig is elüldögél a hűtőben. Kisebb darabokat lecsipkedünk belőle és készülhet is mondjuk mini baguette. Hát így. Ajánlom. Source/Forrás: Artisan Bread in Five .


Hozzávalók

- 710 ml langyos víz
- 7 gr szárított élesztő -  1 zacskó
- 1,5 ek só
- 700 gr kenyérliszt (BL80) vagy sima fehér finom liszt
- 120 gr teljes kiörlésű liszt (GL-200)
- 10 szelet sonka
- 10 szelet füstölt sajt (nálunk mozarella)

Elkészítés
 1. Összekeverjük az élesztőt, a sót és a vizet egy nagy tálban. Folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a liszteket is. Egy fakanállal kevergetjük egyneműre, nem dagasztjuk. 2-3 órára langyos helyen kelesztjük, letakarva. Ha ráérünk, további 1 órát még tölthet kenyerünk a hűtőben. Könnyebb kezelni.
 2. Két részre szedjük és bőven lisztezett felületre tesszük. Egy kenyeret készítünk, a másik fele mehet vissza a hűtőbe, becsomagolva. Az eredeti recept szerint 2 hétig is eláll. Kipróbálva egy hétig. 
 3. Lisztezett deszkán kinyújtjuk téglalap alakúra a tésztánkat. Fél cm vastagra nyújtsuk. Pizza vágó segítségével 10 darab, azonos méretű darabra vágjuk a tésztát. 
 4. Minden egyes kenyér darabkára egy szelet sajtot, illetve sonkát helyezünk. Ezt követően félbe hajtjuk őket. Mintha kis zsebek lennének. A széleket oldalt össze is nyomhatjuk. Akár.
 5. Kibélelünk egy sütőformát, legyen hosszúkás, kenyérnek vagy püspökkenyérnek való - sütőpapírral. Egyenként belerakjuk a kis zsebeket, mintegy támogatva egymást. 
 6. 2 órán keresztül szobahőmérsékleten letakarva kelni, növekedni hagyjuk kis kenyerünket. Ráérünk, türelmesek vagyunk, még nem éhesek.
 7. Ezt követően begyújtjuk a sütőt (ha elektromos, akkor a gyújtás természetesen csak képletes) és előmelegítjük 200 C-ra. Légkeverés is mehet.
 8. Ha kenyerünk nem nőtt túl nagyra, ne aggódjunk, majd bepótolja a sütőben.
 9. 40-50 percig sütjük a kenyeret, egészen addig, amíg a sajt kilátszó része teljesen meg nem olvad/sül. 
 10. A sütőből kivéve, a formából is kivesszük, majd hagyjuk lehetőleg teljesen kihűlni.

Ha ügyesek vagyunk, téphetjük kézzel is, ahol a zsebek illesztése található. Ha nem vagyunk ennyire ügyesek és szeretjük a késeket, éles késsel, ügyesen (megint az ügyesség, bocs)  úgy szeleteljük, hogy sonka és sajt is jusson minden szeletbe. 

Aztán, mint egy szendvicset, esetleg vaj, friss sajt, paradicsom, csak úgy megenni. Ideális iskolai, munkahelyi szendvics helyett is. Egy szelet, 'oszt jónapot. 

Egyétek és tegyétek próbára magatokat ezzel az alap kenyér tésztával. Én megtartanám. 


Megjegyzések

 1. Muszáj holnap kipróbalni, nagyon guszta. Úgy látom, a kenyérrecepteket is ki kell nyomatnom.:-) Elég sok kenyérreceptet kipróbáltam már iszont dagasztas nelkulivel meg nem talalkoztam. Nagyon vonzo, hogy nem kell vele annyit dodozni.

  VálaszTörlés
 2. SZia Aranyalma! Örülök hogy ilyen sok mindent találsz nálam, már érdemes volt a bloggolás, megosztás, próbálgatás. A Dagasztás nélküliség szerintem a legegyszerűbb fajta pékárú, valódi csoda, hogy mi lesz pár óra alatt a három összetevőből :)

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések