Nagy dolgoknak nagy kezdőbetű jár. Születésnapra a Bisztróban nagyság készült. A meglévő egyszerű és finom, de bonyolult sütemények közül Timi a Felhőszeletet választotta, ami a blog önbizalom próbája is, a házi cukrászkodás egyik rákfenéje. De csak akkor, ha éppen tapasztalat nélkül s először készül. A kísérletezésre néha kész belső hang viszont mást mondott. Legyen krémes, legyen lágy, egyszerű, amilyen még nem volt, legyen benne friss, szezonális eper. És jött a találkozás mindezek egyik nagyságával: a new york style cheesecake egyik, amerikai receptjével, ami már maga is több verzió szintetizált eredménye.
Hozzávalók a keksz alaphoz
- 10 db teljes kiőrlésű keksz (Zabfalat)
- 1 ek barna cukor
- 70 gr olvasztott vaj
Hozzávalók a sajttortához
- 1 kg mascarpone (cream cheese hiányában)
- 1 ek reszelt citrom héj (vegyszermentes)
- 2 tk citromlé
- 2 tk vanília kivonat
- 250 gr barna cukor
- 2 csipet só
- 2 tojás sárgája
- 6 egész tojás (héj nélkül)
- 80 ml sűrű tejföl
- 1 tk olvasztott vaj
Hozzávalók eper öntet
- 25 dkg tisztított eper
- 1 ek barna cukor
- 1 ek citromlé
Elkészítés
A keksz alappal kezdjük. A kekszeket daráló, késes mixer segítségével finomra daráljuk. Hozzáadjuk a cukrot és az olvasztott vajat s alaposan elkeverjük. Nagy méretű (28-as), magas falú tortaforma aljába öntjük a keveréket, majd villa segítségével egyenletesen belenyomkodjuk a formába.
Előmelegített sütőben (150 C), légkeverés (akinek van) 15 perc alatt "megsütjük az alapot. Akkor jó, ha a széle már kicsit elkezd barnulni s finom, enyhén pirított illatot érzünk.
Kivesszük a sütőből, hagyjuk teljesen kihűlni. Közben elkészítjük a krémet.
Nagy keverőtálba tesszük az 5 doboz - 1 kg mascarponét. Habverő vagy igen erős konyhai robot segítségével elkezdjük a krémet felverni. Mondjuk egy percig. Hozzáadjuk a cukor felét (125 gr), folytatjuk az eldolgozást. Jöhet a cukor másik fele, és a só, alapos tovább keverés közben. Nálunk ezt a mennyiséget a gép nem bírta, kézi erővel, habverővel folytattuk.
Fontos, hogy mikor új anyagokat adunk lépésenként a készülő krémhez, mindig keverjük össze a tál falára került krémmel is, azaz egységes és mindenhol ízletes krémet készítsünk.
Hozzáadjuk a citromlevet, reszelt citromhéjat, vaníliát, tejfölt s ismét alapos keverés, felverés.
Hozzáadjuk a 2 tojás sárgáját, majd amint elkevertük, a többi tojást is, kettesével. Dolgozik a keverő.
Olvasztott vajjal kikenjük a tortaformánkat anélkül, hogy a benne pihenő keksz alaphoz érnénk. A sütőt előmelegítjük 230 C-ra. A tortaformába, a keksz alap tetejére kanalazzuk a sűrű krémet. Tíz percig sütjük. Majd anélkül, hogy kinyitnánk a sütő ajtaját, visszavesszük a hőmérsékletet 95 C-ra, s kb. 90 percig sütjük.
Ha elkészült, kivesszük, pár percig hagyjuk hűlni. Késsel a torta szélét a forma mellett körbe vágjuk, kicsit meglazítjuk, hogy később könnyebb legyen kivenni. Türelmesen megvárjuk, míg kihűl. Fóliába csavarva a már hideg tortát legalább 3 órára betesszük a hűtőbe. Közben elkészítjük az eper öntetet.
Az epret megmossuk, megtisztítjuk s a felét kis darabokra vágjuk. Serpenyőbe tesszük, citromlé és cukor kerül rá. Közepes lángon, gyakran kavargatva, mintha lekvárt főznénk. Tíz percig. Turmix vagy mixer segítségével tovább aprítjuk, krémesítjük öntetünket. Ha kihűlt (pár perc) a maradék epret is felkarikázzuk, összekeverjük és kész.
A kihűlt, behűlt tortát kivesszük a hűtőből, egy percre forró konyharuhába tekerjük, mely segíti a forma elhagyását. Ez egy javaslat, amivel mi nem éltünk, inkább egy nagy lapos tál került a tetejére , fejre fordítás és ki az eredeti formájából, ha nem csatos vagy hasonló formában dolgoztunk. Fogyasztás előtt 30 percig legyen a torta szobahőmérsékleten.
Szeleteljük, eperrel öntözgetjük, örülünk neki, magunknak, szeretteinknek. Meghívjuk a szomszédot is. Kicsit büszkén, na.
Hüü de jól néz ki!!! Jót mosolyogtam a hozzávalók listáján a tojásos résznél:)
VálaszTörlésHey BoGyo - talán elkészül egyszer Nálatok is? :)
TörlésA tojásokra vonatkozóan ezek az információk pedig a legtöbb receptből kimaradnak :) Ugye?
Mascarpone helyett inkább használd a Lidl/Aldiban kapható Pick-Frisch natúr tejszínes krémsajtot. Kevésbé zsíros, és gyakorlatilag ugyanz, mint a Philadelphia. Csak kevesebb mint féláron.....
VálaszTörlésez nagyon jó ötlet, köszi.... Philadelphiát úgysem vettem volna, nekem az nem ízlett sütiben.. a Mascarpone viszont valóban tömény és nehéz dolog :)
TörlésSzia!
VálaszTörlésMegsütöttem, állt a hűtőben 3 órát, de még mindig folyik!!
Süssem vagy hűtsem??
SOS holnapi szülinapra lett volna...
Adrienn
Jaj, sajnálom.
TörlésHa végi ment a sütés, akkor nincs más hátra, csak a hűtés, egész éjszaka... jót tesz majd neki....
a keksz alap bélelés nélkül is simán kijön, vagy célszerű sütőpapírral bélelni a kapcsos forma alját? előre is köszi. Ma sütöm :)
VálaszTörlésÉn kerámia piteformában készítettem. Abból simán kijött. Fém kapcsosba lehet jól jönne a bélelés :-)
TörlésÉdeskonyha, ha sikerült megsütni, megosztod a tapasztalataidat ? :) Köszi
Törlés