Ugrás a fő tartalomra

Ropogós Reggeli Keksz - Cookie

Folyamatos inspirációra van szükség ahhoz, hogy a reggelik (meg az ebédek és vacsorák) nem mindig ugyan arról, s ugyanúgy szóljanak. Van párféle keksz a tarsolyban, de pl. cukkinisat még nem készítettem az idén. Mondjuk mert reggel már nincs rá idő? Az is lehet. Viszont egy indiai blogon találtam egy nagyszerűt, már csak a cukrot kellett kivonni belőle. Aki képes reggel kicsit (egy órával) korábban kelni, vagy este nincs meccs (nálunk sosincs) az könnyen elkészíti. És a lényeg - hogy nem kell bele tojás, mégis egészen klasszikus cookie formája lesz. Hello India, Hello Tomato Blues Blog :)  

Hozzávalók
- 1 tubus sűrített tej (általában ez már cukrozott) - 170 ml
- 140 gr vaj (margarinnal nem jó, de tényleg)
- 90 gr csoki chips, lencse, vagy apróra tört, csokinak nevezhető csoki (kakaótartalom érték magas )
- 150 gr liszt
- 1,5 tk sütőpor
- csipet só
(ha a sűrített tej nem cukrozott, akkor még kell bele barna cukor, 50 gr)


Elkészítés 25-30 darabhoz
  1. A száraz alap anyagokat összekeverjük - só, sütőpor, liszt. 
  2. A puha vajat és a sűrített tejet alaposan, habosra keverjük, verjük robotgéppel. 
  3. A két összetevőt is elkezdjük össze keverni, fokozatosan, simára.
  4. Hozzá adjuk a csoki darabokat. Elkeverjük.
  5. Fóliával letakarva mehet a hűtőbe egy órára, de aki nem ér rá, az rögtön folytathatja is a sütéssel.
  6. 180 C-ra előmelegítjük a sütőt (légkeverés minálunk).
  7. Sütőpapírral kibélelünk egy nagy tepsit és kis kanállal (pl. sárgadinnyés kanál) gombócokat vájunk ki a tésztából.
  8. A gombócokat egyenként elhelyezzük a tepsin, egymástól ujjnyi távolságra. Tetejüket vizes hüvelyk ujjunk segítségével kicsit ellapítjuk. Még mindig marad köztük hely rendesen.
  9. Az előmelegített sütőbe toljuk őket és aranybarnára sütjük - 10-15 perc alatt. 
  10. A sütőből kivéve még kicsit puhának tűnek. Rácson hagyjuk őket kihűlni. Hamar kemény lesz. 

Töltsük egy pohár tejet, fogjunk egy ropogós, csokis cookie-t, kekszet és mártsuk bele. Kicsit tartsuk benne, majd : Hammm, mindmegette. Jó étvágyat a reggelizőknek! 





Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke