Medvehagymás Sajtos Ligúr Focaccia

A Kifőztük Magazin 2011-es, Kenyeres különszáma kinyomtatva a kezem ügyében van mindig. Mostanában többször is. Naan kenyér először. Most pedig egy olasz lepény kenyér, egy kis aktuális, szezonális fűszerezéssel, medvehagymával. Ligúria tartományból, Észak-Olaszországból származó lepényke, mely eredetileg Dallacucina jóvoltából került az asztalunkra. Medvehagymásan pedig a szezonnak köszönhetően. Még szkeptikus feleségem is gratulált, s ezt kérte következő napi ebédre is. És munkahelyemen is nagy bólintások s közös fokhagymaszag már reggel. Nagy szavak, jó illatok :) 

 Hozzávalók

  • 500 gr liszt
  • 4 ek extra szűz olívaolaj
  • 1 tk só
  • 2 dl szénsavmentes ásványvíz
  • 250 ml tejföl
  • 100 gr juhtúró
  • 1 csokor, 120 gr medvehagyma
  • a tetejére néhány ek olívaolaj, só

Elkészítés
  1. Lisztet és sót elkeverjük, majd az olajat és a vizet hozzáadjuk. Erős kézzel, alaposan meggyúrjuk, mígnem egynemű, rugalmas tésztát nem kapunk. Két felé vesszük, s fóliába csomagolva hagyjuk pihenni legalább egy órát. Nálunk ez a konyhapulton egy éjszaka volt.
  2. A medvehagymát megmossuk, megtisztítjuk a szárától, esetleg virágjától és késsel felaprítjuk. 
  3. Késes mixerbe tesszük, kis olíva olajat öntünk rá majd elkezdjük még tovább aprítani. Amikor már kezd pépesedni, hozzáadjuk a tejfölt és a juhtúrót. Teljesen összedolgozzuk. Ez a kence is pihenjen kicsit. A cél hogy jó sűrű krém állaga legyen.
  4. Lisztezett felületen mindkét tészta darabot vékonyra, választott tepsi (jó nagy) méretűre nyújtjuk. Ez kemény meló, de ügyesek vagyunk meg éhesek, szóval megoldjuk. Tényleg hajszálvékonyra kell.
  5. Az egyik lap megy a kibélelt tepsi aljára. Mint a fenti képen látható, túlnyújtani sem nehéz. A többletet, mely a formából kilóg, levágjuk, megesszük magában.
  6. Az alsó lapot megkenjük egyenletesen a medvehagymás, sajtos krémmel. A széleken egy cm helyet szabadon hagyunk.
  7. Óvatosan ráhelyezzük a másik lapot. A széleket alaposan összenyomkodjuk.
  8. Megszurkáljuk villával, pár kanál olívaolaj és só mehet még a tetejére.
  9. A sütőt közben 250 C fokra hevítjük, mely a legtöbb esetben a maximumot jelenti. 
  10. 10 percet sütjük. Akkor jó, ha éppen csak megsült a tészta, még csak a meg se barnuljon a széle.
  11. A sütőből kivéve, négyzetekre, csíkokra vágjuk és melegen (de hidegen is jó) fogyasztjuk. Reggelire, saláta mellé, sőt, grillezett húsok társaságában is elképzelhetjük. 


Legalább 15 ember kóstolta. Vélemények: 

"Fú, de jó!"
"Na, ezt nekem is meg kel csinálnom a hétvégén!"
"Figyelj, akkor a legjobb, amikor már lenyelted, akkor jön ki az íze!"
"Hát ez a medvehagymás izé, amit készítettél: NAGYON JÓ VOLT!!! Pedig nem sok bizalmat szavaztam neki! Holnapra ezt kérek enni!"




Megjegyzések

  1. De jót műveltél már megint! Naná, hogy már most imádom, mivel medvehagymás...így csak jó lehet! :-)))

    VálaszTörlés
  2. Én is nagy bizalmat szavazok innen messziről. Mostmár tényleg nagyon sürgősen szereznem kell egy nagy csokor medvehagymát.

    VálaszTörlés
  3. Nekem is nagyon bejönne!:) (És medvehagymám is van még.)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések