Gnocchi, si!

Medvehagymás Gnocchi Tejszínes Csirkével

Volt először a gnocchi (ejtsd: nyokki). Imádjuk. Mások is. Annyira finom. Tehát. Volt ez az egyszerű, de mivel kézzel készült, elég időigényes finomság (magyarul nudlinak nevezte valaki - de ez nem az), s volt a medvehagyma. Hogy ők, ketten, együtt... szombaton üldögéltem a tavaszi napsütésben s medvehagymás recepteket böngésztem. Angolul. Találtam egyet, ahonnan (BBC-Food) ez az ötlet is származik. Aztán ellenőrzésképp láttam, van ez idehaza is (pont itt ne lenne?) de másképp. Gnocchi? Si! ahogy az olasz mondaná. 

Hozzávalók a gnocchi-hoz - 4 személyre:

- 1 kg lisztesebb burgonya (krumpli)
- 300 gr liszt, átszitálva
- 1 tojás sárgája (van ahol kettő kell)
- nagy csipet tengeri só
- 1 ek olívaolaj
- 2 csokor medvehagyma (120 gr)
- 50 g + 50 gr vaj
- só, bors
Elkészítés
  1. A krumplit megmossuk, majd héjában, megfelelő mennyiségű vízben feltesszük főni. Puhára főzzük. Kb. 1 óra. Lehűtjük, meghámozzuk, s mint egy krumplipürét, alaposan összetörjük.
  2. A medvehagyma leveleket (virágot ne) megmossuk, a szárát levágjuk és feldaraboljuk apróra. 
  3. 50 gr vajat hevítünk egy serpenyőben, majd rátesszük a medvehagymát. 1 percig, gyengéden kavargatva pároljuk. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük. 
  4. Lehúzzuk a tűzről és hagyjuk hűlni. Ezt követően papírtörlővel leitatjuk a felesleges, kinyomható folyadékot a párolt medvehagymáról. Ha most leturmixoltuk volna az egészet, a tésztánk színe mindenhol, egyenletes zöld lenne. De hát ezt nem tettük :)
  5. A tört krumplihoz hozzáadjuk a szitált lisztet, a tojás sárgáját, olívaolajat, sót és a párolt medvehagymát. Alaposan, kézzel vagy géppel, eldolgozzuk a tésztát. Ha ragacsos, kis lisztet adunk hozzá. Akkor jó állagú, ha könnyedén elválik a tál oldalától. 
  6. Hatfelé vesszük a tésztánkat, és enyhén lisztes felületen, mindegyik adagból vékony, hosszú csíkot , rudat sodrunk.

  1. Éles késsel 2 cm széles kis darabokra vágjuk a sodort tésztánkat. Egy villa segítségével minden egyesdarabka oldalát recésíthetnénk, így jobban tapad rá a szósz, de erre sajnos most nem volt idő.
  2. Lisztezett deszkára tesszük a darabkákat, megszórjuk liszttel s jöhet a következő.
  3. Közben egy nagy fazékban 4 liter vizet kis sóval, felteszünk forrni. Ha felforrt, a gnocchi-t darabonként, óvatosan belepotyogtatjuk, egy alkalommal kb. 25 darabot, hogy ne legyen túl nagy kavalkád. 
  4. Addig főzzük, amíg fel nem jön a víz tetejére. És aztán még 2 percig. Kiszedegetjük a kész gnocchi-t és félretesszük. Így járunk el az összes többivel. 
  5. Serpenyőben vajat olvasztunk s majd közepes adagokban rátesszük, átpirítjuk a kész gnocchi-t. Ez a legjobb része, mert már egészen közel van az a pillanat, amikor lehet enni. Félretesszük, melegen tartjuk.


Elkészítjük a tejszínes csirkét. 50 gr vajat olvasztunk a serpenyőben. Kockára vágunk két kisebb csirkemellet (28 dkg) és rátesszük a forró vajra. Újhagyma zöldjét (a lányok nálunk nem eszik meg) szintén apróra vágunk s hozzáadjuk a csirkéhez. Fehéredésig sütjük, gyakran kevergetve. Sóval, borssal ízesítjük. Ha már elkezd pirulni a sok kis falatka, 1 dl tejszínt öntünk rá. A főzés fokozatát kicsit csökkentjük, s 5 perc alatt, néha kavargatva készre főzzük, pirítjuk. 

Mehet is a gnocchi mellé.

Természetesen spenótos-sajtos mártással, paradicsomos-fűszeres szósszal, csak úgy forrón, parmezánnal megszórva, mindenhogy jó, de a legjobb gnocchi. 

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések