Ugrás a fő tartalomra

Hokkaido Kalács - Hong Kong Pai Bao

Megpróbáltam kideríteni ennek a kalácsnak a történetét, a honnan-hovát, de azon túl, hogy már mindenfelé megsütötték, leggyakrabban jól sikerül, s hogy Ázsiából származik, egyebet nem találtam. Ez tehát egy roppant egyszerű, hálás, gyors és finom kalács. Ebben a receptben nincs vaj, de van tejszín. A pékek nagyasszonyánál - Limara -  olvastam a receptet, egy hozzávaló kivételével (burgonyapehely) nagyon is jól működött. Ajánlom. 10/10. Szabadon variálható különféle töltelékekkel. 
Hozzávalók:
  • 60 dkg finom liszt
  • 2 dl tejszín
  • 2 dl tej
  • csipet só
  • 1 tojás a tésztába + 1 tojás a kalács lekenéséhez
  • 3 ek. cukor
  • 3 dkg friss élesztő

Elkészítés

Van kenyérsütő  gépem, de a polc tetején porosodik, pedig dagasztásra még alkalmas lenne. Ám, ezért és az ezzel járó mosogatásért még nem veszem elő. Kézzel dagasztok. Nem ördöngösség, fog sikerülni mindenkinek.

Az összetevőket egy nagy dagasztó-kelesztő tálba tesszük. Először fakanállal, majd tiszta kézzel alaposan összegyúrjuk a tésztát. Amennyiben a felületét ragacsosnak érezzük, egy kis liszttel megszórjuk, majd ismét átgyúrjuk. Szerintem összesen 10 percet gyúrtam. Ruganyos, sima tésztát kaptunk. Tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük. Ez 40-60 perc alatt meg is történik. 


A megkelt tésztát enyhén lisztes felületre borítjuk majd 4 egyenlő részre vágjuk. Mindegyik darabot hosszúkás, vékony csíkra nyújtjuk. Ha széles lett a csík, félbe is hajtjuk, majd szorosan feltekerjük. Egy sütőpapírral bélelt, magas falú formába (lehet szögletes, püspökkenyér forma, vagy kerek, magas falú torta forma is) elhelyezzük az első tekercset. Amit követ a másik három. Lásd legfelső képet. 

Letakarjuk s ismét a duplájára kelesztjük. Meleg helyen, ez nálunk fél óra alatt sikerült. A sütőt közben előmelegítjük 180 C-ra, légkeverésel. Amikor már forró, az aljába kis tálkába szintén forrásban lévő vizet teszek. Kicsit párásítok a sütés első szakaszában. Ez opcionális, de jót tesz a kelt tésztáknak. 

A megkelt kalácsot (szépen összenőttek a tekercsek) felvert tojással lekenjük, majd behelyezzük a sütőbe. 35-40 percig sütjük. Húsz perc elteltével a tetejére alufóliát terítünk, hogy ne égjen meg.  
Ha megsült, kivesszük a formából, kicsit hagyjuk hűlni. Csodálatos módon ez a kalács nálunk még napokig puha maradt.

Jó étvágyat, jó sütögetést mindenkinek!

Megjegyzések

  1. hhhuuuh, irtó jó "péksütiket" készítesz!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi. A motiváció egyszerű - éhesek vagyunk - néha :)

      Törlés
  2. Na most már én is megsütöm, eskü!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Legutóbb a portugál sütőtök lekvárral ettem - nyamm :)

      Törlés
  3. átmentél pékbe. egyértelmű:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kiskoromban kertész szerettem volna lenni. Mostanában inkább pék. Valóban :)

      Törlés
  4. Hülye kérdés: az 1 tojás az a tésztába megy, vagy ez az, amivel megkened a tetejét? (tegnap megcsináltam egyébként, tésztába tett tojással és kuglófformában, nem panaszkodott senki :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem hülye. 1 tojás a tésztába, s majdnem egy tojás a kenegetéshez. Nos, mindjárt javítom a leírást is. Jobb volt, mint amit én sütöttem ? :)

      Törlés
  5. azt nem tudhatom, hogy jobb lett-e :))) következő kívánságként mazsolásat kell csinálnom, akkor majd hokkaidósan tekerem

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke