Európai Paraszt Kenyér (DNK)

Fontos, hogy európai, mivel a recept amerikai. Ahogyan elképzelik. Odaát. A recept viszont csábított, hogy ismét elkészüljön egy türelmes, ízletes, dagasztás nélküli kenyér. 5 perc kimérés és összekeverés. 2 óra kelesztés. 3 perc formázás. 40 perc kelesztés. 45 perc sütés. Ennyi. Pazar. 

Hozzávalók
 • 710 ml langyos víz
 • 7 gr szárított élesztő
 • 1,5 ek só
 • 120 gr tk liszt
 • 700 gr BL-80 kenyérliszt

Elkészítés Pete-Bakes receptje alapján

 1. Összekeverjük az élesztőt, a sót és a vizet egy nagy tálban. Folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a liszteket is. Összekeverjük egy fakanállal, de nem dagasztjuk. 2 órára langyos helyen kelesztjük, letakarva. Ha ráérünk, további 1 órát még tölthet kenyerünk a hűtőben. Könnyebb kezelni.
 2. Két részre szedjük és bőven lisztezett felületre tesszük.Ha egy kenyér is elegendő, a másik fele mehet vissza a hűtőbe, becsomagolva. Az eredeti recept szerint 2 hétig is eláll. 
 3. A fél tésztánkat tehát mindenhol belisztezzük, hogy ne ragadjon a kezünkre. Kicsit kilapítjuk, majd a széleit középre hajtva s ezután felülről lefelé feltekerve, cipót formázunk belőle. Bővebben a vekni formázásáról Limaránál. Sütőlemezen hagyjuk még 45 percig, meleg helyen kelni. Kicsit ellapulhat. 
 4. A sütőt előmelegítjük 230 C-ra. Mielőtt betesszük a kenyeret a sütőbe, tetszés szerinti mintát, kresztet vagy egyéb formákat vágunk a tetejébe, elősegítve ezzel a kenyér későbbi formálódását. Megszórjuk egy kevés liszttel a tetejét.
 5. Tíz perccel korábban, mielőtt a kenyér a sütőbe kerül, gondoskodunk a párásításról. Egy kis tálkába 2 dl forrásban lévő vizet töltünk, elhelyezzük a sütő aljában, majd rázárjuk az ajtaját. 5- 10 perc alatt szépen elkezd párologni, párásítva ezzel a belső teret.
 6. És most mehet a kenyér a sütőbe, gyorsan rá az ajtót, maradjon bent a pára. 
 7. 45 percig sütjük. A vizet nem kell a tálkában utána töltenünk. 
 8. A kész állapot: ropogós héj, egyenletes barnaság. Belül a dagasztás nélküli kenyérre jellemző kelesztés során keletkező lukakat találunk. Söpörjük le róla a maradék lisztet. Hagyjuk kihűlni teljesen, majd szegjük meg. 

És az egyik kommentelő kérésre: sikerült megtalálnom a kenyér fényképét szegést követően. 
Íme. Lágy, lukacsos. Amolyan igazi DNK. 


Megjegyzések

 1. húúú, de jó! Elmentettem a receptet és ki is fogom próbálni! Köszi! ;-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Eszter, nagyon szívesen - örülök neki. Legjobban majd akkor, ha valóban ízlik is, amit megsütsz :)

   Törlés
 2. Beastie, köszi - belelátsz a cekkerembe? A héten vettem egy kg BL80 lisztet, hátha kell valamire. Már látom: kell!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Csak távolba látok jól :) a cekker szót pedig alig használom, de megfejtettem.... amúgy sima BL-55 liszttel is működnie kell, sőt van egy amerikai házi sütő páros (könyvet adtak ki meg minden) akik gyakrabban a sima lisztet ajánlják, mert attól puhább lesz :)

   Törlés
 3. Kár, hogy nincs megvágva, a kép alapján izgat, vajon milyen lehet belül a szerkezete?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Találtam egy képet, telefonnal készült, azért bújkált eddig. Meg van szegve - vágva. Tessék, csak tessék.

   Törlés
 4. Csodás. Muszáj hagyni teljesen kihűlni? Én biztosan nem bírom majd megállni :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi :)

   A DNK kenyereknél nekem az a tapasztalatom - hogy jobb, ha kicsit hűl. Amíg forró, magasabb a nedvességtartalma a belsejének. Ami vagy nálam technikai hiba, vagy mindenhol, mindig ilyen :)

   Amúgy, vágd meg nyugodtan frissen :)

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések