Sült zabpehely-alma-fahéj-áfonya

Gondolkodtam, hogy akkor ez a fenti elnevezés, most akkor értelmes-e. Mert lehetne egyszerűen csak granolának hívni. Mégsem. A recept eredeti helyén sem hívták úgy. Egyszerű, gyors, egészséges, finom, télen melegen tart. Süti? Nem süti ?

Hozzávalók
  • 180 gr zabpehely
  • 1 tk sütőpor
  • 50 gr (darált) dió
  • 480 ml zsírszegény tej
  • 1 ek juharszirup vagy méz
  • 3 közepes alma
  • 110 gr vörös áfonya vagy mazsola
  • 45 gr vaj
  • 1,5 tk őrölt fahéj
  • 1 tojás
  • nagy csipet só
  • 2 tk vanília kivonat

Elkészítés
  1. A sütőt előmelegítjük 190 C-ra. Elektromos, légkeveréses. Nálunk. Lehet más is, persze.
  2. Az almák magházát eltávolítjuk, meghámozzuk, majd vékony gerezdekre vágjuk. 
  3. Egy sütőformát (nálunk 26-os piteformát) kivajazunk s bele terítjük az aljába az almákat. Egy sorba. 
  4. Egy tálban összekeverjük a zabpelyhet, sót, sütőport, a darált dió felét és a fahéjat.
  5. Egy másik tálban felverjük a tojást, hozzáadjuk a tejet , a vaj felét olvasztva, a vaníliát és a mézet. 
  6. A piteformába, az almák tetejét megszórjuk aszalt gyümölccsel, áfonyával vagy mazsolával. 
  7. Rászórjuk egyenletesen a zabpelyhes keveréket. Villa segítségével egyenletesen lenyomkodjuk.
  8. Ráöntjük a tojásos-tejes keveréket, úgy hogy mindenhová, egyenletesen jusson.
  9. Megszórjuk a maradék dióval és az áfonya másik felével.
  10. 40-45 perc alatt arany barnára sütjük. A sült zabpehely teteje megszilárdul, a tejet teljesen beszívta.
  11. A sütőből kivéve meglocsoljuk a maradék, olvasztott vajjal.
Kicsit hűlni hagyjuk. Kockákra vágva kitűnő reggeli, éhségűző falat. Magas rost tartalma miatt télen áldásos hatást fejt ki a szervezetre. Kevésbé fázunk, ha eszünk rendesen. Zabot. Úgy legyen. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések