Ugrás a fő tartalomra

RIP 2012

Az új évet a vietnámi konyha finomságaival (autentik tavaszi tekercs, saláta és töltött csirkeszárny) kezdte kis családunk Örültünk neki, vendégeink kitettek magukért. Ám, mire ebből recept és bejegyzés lesz, addig összegezzük az évet. Jó év volt. 


A bisztró, mint kaland, mint kihívás szempontjából halkabban üzemelt, de megpróbált adni azokból a jóságokból, amiket másoktól kapott. Volt pár vendégünk (usa, brazil, vietnám), akikkel alapból a kenyérsütést vettük át gyorstalpalóban. Határozottan fejlődőképesnek tűntek ők is, én is. A kenyér és társaik idéntől kedzve összegyűltek egy "Házi Pékség" fülre - nekem is könnyebb így visszafelé rájuk akadnom :) Ugyanígy jártak a szórványos éttermi beszámolók (Guide) és az egyáltalán nem szórványos Cukkinis receptek. 

2012-ben , ahogyan azt már a blog szülinapján is értékeltem, jöttek a cukkinik. A millió, millió rózsaszál helyett: cukkinik :) Ami rendjén is van, szeretjük, imádjuk, szerencsére nem gomba, mert azt a családom felének nem tudnám eladni. 


A recept még 2011-es, de mit sem kopott a népszerűsége. Persze, ez rám is motiválóan hatott, így kerestem és találtam, egy másfajta cukkini marmalade-t is. 


A zöldségek után pedig egy abszolút unikum, egy gyönyörű pirosság, amire régóta gyúrtam, a paprika lekvár, kápia paprikából, Max receptje alapján. Fú. Fú. Nagyon szerettem. 


És most vissza az alap, otthon is produkálható, egyszerű és jó dolgokhoz, hogy ne kelljen minden reggel/este boltba szaladgálni. Házi kenyér és vaj. Ugye? 120 perc alatt mindkettő. Kértek? 


Már van vajunk, ami egy állandó topic, hogy miért nem margarin, akkor már csak egy szülinapi ajándék hiányzik, ami nagyon hasznos. Igazán betalált és működik azóta is. Házi vaj tárolás, hűtő nélkül. Technológia a múlt századokból. 

És persze ne maradjon el a cukkini sem a kínálatból, jött a cukkini kenyér, amit a világ egyik legjobbjának hívott megalkotója. Mi sem csalódtunk. Nektek is tetszett. Vagy csak a hívószavak voltak jók? :)


A karácsony nálunk nem csak a sütésről, főzésről szól, ugyanis az év közben elkészülő finomságok (üvegben, dunsztban) egy része már a karácsonyról álmodik. Szóval karácsonykor nem bolondulunk meg a konyhában, nincs is olyan sok hagyományos étek, de ami van, arra büszkék vagyunk. S kapták is sokan ajándékba. 


Aztán, mivel jártam néhányszor a szomszédban (Szerbia) és olyan jókat kóstoltam ott. Amiket meg is lehet veletek osztani. Mert érdemes. A híres balkán burgert öcsém tollából, konyhájából - sokan szerettétek. 


Születésnapom (március) környékén nem csak a vajtartó érkezett, hanem a legjobb csokoládé torta is, amit Timi követett el. Akinek köszönöm az egész éves kitartást, a szeszélyek tombolásának elviselését, a sok kóstolást, méltatást és jó közös, családi reggeliket, ebédeket, vacsorákat. Nélküle(tek) nem lett volna az igazi. 


És 2012 első receptje jöjjön utolsónak. Almás krémes. Hihetetlen egyszerű és nagyon kelendő. Nem lehet abba hagyni, ezért csak ritkán szabad készíteni. Mondjuk a hétvégére. Ajándékba, hogy ne az egészet mi együk meg.


2012-nek vége. Nyugodjék békében. Jó kis év volt. Lett új konyhánk, növekedtek a gyerekek, gombát még mindig nem, de vietnámi tavaszi tekercset mondjuk már igen. Van remény. Feltámadás.

Köszönöm az olvasókat, köszönöm, hogy szántok időt ránézni a blogra, néha visszaírni, hogy ez nem úgy van, vagy, hogy de jó, felírom a listára. Boldog Új Évet Nektek! Talán egyszer a virtuális bisztró valóságossá is válik. De arról mindenki tudni fog :)




Megjegyzések

  1. Ínycsiklandó fimomságokat nézegetve csaknem kedvem szottyan, hogy főzzek, süssek, pedig fogadalmam van, hogy ma még maradékpusztítás lesz!
    Kérdésem lenne - gyermekkorom egyik kedves csemegéjét sehol sem találom -paradicsomos tormakrém, vagy tormás paradicsomkrém volt.
    Hallotál már róla?
    Tudom, hogy messze még a nyár, de ha rátalálsz kérlek ne titkold el, mert úgy vágyom rá!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még nem hallottam róla, de jól hangzik nagyon - lehet előkerül még valahonnan, valakitől :)

      Törlés
  2. Jó újra felidézni és nem elfelejteni, hogy el kell készíteni még ezt is meg azt is ...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szuper, örülök Veled, nekem is ismétlésre vár néhány finomság

      Törlés
  3. Nagyon sok finomság került Neked köszönhetően az asztalunkra!
    Nagyon boldog, egészségben, jó étvágyban, finom receptekben gazdag Új évet kívánok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi BoGyo, jókat, szépeket és finomakat Nektek is. S ha valami hasznosul innen, annak csak örül a szívem :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke