Ugrás a fő tartalomra

Karácsonyi péksütemény: Hawaii-i Kenyér

Az ötvenes években, a Robert R. Taira hawaii-i üzletember pékséget nyitott és (mások elmondása szerint) nagyon finom, autentikus péksüteményeket, kenyereket sütött, süt. Egyik legismertebb kenyerük, a King's Hawaiian Bread, melynek több verziója is megtalálható szerte a világhálón. Én az első szembejövőt - le petite brioche - választottam és nem csalódtam. Egyszerű, finom, könnyű, kicsit édes. Frissiben ajánlom is. Karácsonyi. 
Hozzávalók 18 darabhoz
- 750 gr liszt
- 3 tojás
- 14 gr (2 zacskó) szárított élesztő
- 350 ml ananászlé
- 150 gr cukor
- 2 tk só
- 1/2 tk őrölt gyömbér
- 115 gr vaj
- 1 tk vanília eszencia
- 1/2 tojás a lekenéshez

Elkészítés

A tojásokat felverjük. Hozzáadjuk a puha vajat, a cukrot, sót, gyömbért, vaníliát és ananászlevet. Alaposan elkeverjük. A liszt felét beleszitáljuk és rászórjuk az élesztőnk felét.

Elkeverjük. Jöhet a liszt másik fele, majd a fennmaradó élesztő. Jól átgyúrjuk. Ha a tészta még ragacsos, kis lisztet adunk hozzá. Amikor már egynemű, sima, ruganyos tésztát kaptunk, meleg helyen duplájára kelesztjük. Ez az eredeti recept szerint másfél óra, nálunk inkább, mivel jó hideg van a konyhában, 3 óra hossza volt. Mindenképpen ki kell várni. Megéri. 

Lisztezett deszkára borítjuk a tésztát és 3 felé választjuk. Mindegyik részt 6 felé vágjuk, majd két tenyerünk között kis gombócokat formázunk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, nem túl szorosan, mert bőven fognak még nőni, kelni. Letakarjuk, s meleg helyen (begyújtott, majd lekapcsolt sütőben) ismét duplájára kelesztjük. Ez most már belefért egy órába.

A sütőnket előmelegítjük 170 C-ra (légkeverés minálunk). A szépen megkelt kenyérkéket óvatosan lekentem felvert tojással és 25 perc alatt barnára sütöttem. Frissel vajjal és lekvárral elég finom :) Nem kicsit. 

Közben, hogy senki el ne feledje, szerda estig még szívesen látunk tárgyi adományokat (házi süti, kifestők, baba ruhák) a Gyulai Kórház Gyermekosztálya részére, amiről az adománygyűjtő bejegyzést itt olvashatjátok. Várok szeretettel mindenkit. 





Megjegyzések

  1. Nagyon jól néz ki, a gyömbér meg mindig jöhet.
    Kubai után a hawaii-i is a listán:)
    Köszönöm, szép készülődést!

    VálaszTörlés
  2. Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánok Neked és szeretteidnek! :)

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Az ananászlét pontosítanád? Egy kicsit elbizonytalanodtam :)
    Befőtt leve, kicentrizett ananászlé, készen vehető gyümölcslé??
    Nagyon jól hangzik, ki fogom próbálni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hawaii a recept. Én száz százelékos, kész gyümölcslevet használtam. Kellemesen aromás és illatos lett tőle. Bátorság, jól fog sikerülni :-)

      Törlés
  4. Köszönöm :) Egy kis diétát tartok, mert 4 hét 4 plusz kg-nál tartok :(. Sok minden volt a karácsonyon kívül, 4 szülinap, 3 névnap, egy eljegyzés, és mindenhol enni kellett.
    De egy két hét múlva mindenképpen kipróbálom.
    Amúgy már megint várom a cukkini szezont, mert sok receptedet ki akarom még próbálni :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke