Alma Galette Jacques Pépin-től

Jacques Pépin egy híres szakács. Most találkozom vele először, de talán nem utoljára. A galette egy ropogós, szabad formájú, lapos torta féle.  Jó kis receptet találtam, igazán nekem valót a food and wine magazinban. Fűszeres, almás, egyszerű és gyors, hidegen is pazar. Jöhet? 
 Hozzávalók a tésztához
- 187 gr liszt
- 20gr barna cukor
- 2 nagy csipet só
- 140 gr hideg vaj
- 100 ml jeges víz

Hozzávalók a töltelékhez
- 4 közepes alma
- 2 ek barnacukor
- 1/2 ek fahéj
- 1 ek méz
- 1 ek (kb 28 gr) vaj

Elkészítés
Szükségünk van egy késes mixerre. A lisztet, a só, a cukrot és az apró darabokra vágott, hideg vajat beletesszük a késes mixerbe és 5 másodpercig keverjük. A vaj darabok még egyben vannak benne. Ezt követően hozzáadjuk a hideg vizet s most kb. 10 másodpercig keverjük. Nagyon hamar sűrű masszává áll össze a tésztánk. Kivesszük, lisztezett deszkán alaposan átgyúrjuk, homogén, rugalmas tésztát kapunk. Fóliába tekerjük s egy óra hosszat a hűtőbe tesszük, hogy összeálljon, lehűljön, jól formázhatóvá váljon.
A sütőt elő melegítjük 200 C-ra. Nálunk légkeverés. A behűtött tésztát lisztezett felületre borítjuk és nyújtó fával óvatosan kör alakúra nyújtjuk. Kisebb pizza méretűre (26 cm). Ha ügyesek vagyunk, most csúsztatunk alá sütőpapírt, mert a töltelékkel együtt kicsit macerásabb. 

Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, félbe vágjuk, majd vékony szeletekre a feleket is. Összekeverjük a fahéjat és a cukrot és rászórjuk az almákra. Átforgatjuk ebben a keverékben a szeleteket, szépen rátapad mindegyikre. Az almákat ügyesen, egymással kicsit fedésben, körkörösen lerakjuk a tésztára. Érdemes a tészta szélén fél cm helyet hagyni. Nekem kicsit több alma jutott, így néhány gerezd a tetejére került. Megöntöttük a mézzel. A széleket, mind a négy oldalán felhajtjuk, kicsit rálapogatjuk. Rádaraboljuk a maradék vajat. Sütőlemezen, tepsin betesszük a sütőbe.

50-60 percet sütjük, míg ropogós, barna és jó illatú nem lesz. Ezt követően érdemes legalább 10 percet állni hagyni, ugyanis az almás töltelék az isteni illat mellett tűz forró is szokott lenni. 
Ropogós tészta, fűszeres alma, pizza szerűen szeletelhető torta. Gondolom vanília fagyi a tetejére még nagyobb királyság. 

Megjegyzések

  1. Én is nemrég fedeztem fel magamnak a galette-et, de rögtön újítottam is rajta. :-) Nem egy nagyot csinálok, hanem sok kicsit. Kb. 10 cm átmérőjű köröket szúrok ki, a közepébe kenek egy kis vörösáfonya lekvárt, arra teszem az alma szeletkéket, majd a széleket összecsipkedve felhajtogatom. Így egyszemélyes egy galette. :-)

    VálaszTörlés
  2. Ezt most fedeztem fel nálad, és hát itt az almaszezon, ki fogom próbálni. :D Amúgy átloptam a blogomra.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések