Hogyha nagy ünnepnap, vagy eső késztette, hogy otthon
tartózkodjon, vagy ha a szántás kezdete késett,
minden gondja a kert volt. Mert sokfajta palántát
ültet rég, jól tud bujtást is a földbe takarni,
majd a csatorna vizét hajtott szárára vezetni.
Itt zöldség, széles hajtású cékla, emitt meg
sóska terem szaporán; mályvát s örvénygyökeret tart,
vadmurkot, póréhagymát termeszt (a fejéről
kapta nevét) s mákot (hideg és ártalmas a fejre),
s pompás étel után a salátát friss csemegének,
.............................................szélén a retek nő,
és a kövér tök, amelyet a tágas gyomrúak esznek.
Vergilius: Moretum
Verset fabrikálni a póréhagymáról legalább annyira nehéz, mint úgy elkészíteni, hogy ne csak egyedül a szakács egyen belőle. Pedig sütve, párolva egészen enyhe, aromás, édeskés ízt kapunk. Mely már szinte nem is hagyma. A póréhagyma gyakran levesben (krémleves) vagy salátában végzi. A póréhagymát fogyasztó ember leheletén a kellemetlen hagymaszag kevésbé és csak rövidebb ideig érződik. Ideális. Hajrá! A recept egy régebbi BBC Goodfood újságból való. Felezve. Krémes, zamatos, finom.
Hozzávalók
- 400 gramm burgonya, tisztítva, vékonyra szeletelve
- 1 hosszú poré hagyma, tisztítva, vékonyra szeletelve
- 175 gramm sonka vagy kockázott bacon
- vaj a sütőtál kikenéséhez
- reszelt sajt ízlés szerint
- 125 ml hús vagy zöldségleves
- 200 ml tejszín
- 150 ml tej
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 babérlevél
- só
Elkészítés
A zöldség vagy hús levest a zúzott fokhagymával, tejszínnel és tejjel összekeverjük. Hozzáadjuk a babérlevelet. Felforraljuk, majd lefedve állni hagyjuk, hogy az ízek össze érjenek.
Egy megfelelő méretű tűzálló tálat kivajazunk. (A burgonya szeleteléséhez kiváló eszköz a legtöbb kombinált sajt reszelő egyik oldalán található uborka szeletelő rész.) Beleöntjük a hajszálvékonyra vágott krumplit, szeletelt pórét és a sonkát/bacont. Összekeverjük. Ráöntjük a tejszínes, fűszeres mártást. Egy fakanál segítségével kicsit meglazítjuk, megkeverjük, hogy egyenletesebben átjárja a mártás. Megszórjuk reszelt sajttal. Alufóliával/fedővel beborítjuk.
A sütőt előmelegítjük 180 C-ra. A lefedett tálat 35 -40 percig sütjük, pároljuk. Levesszük a borítást, a krumpli éppen csak elkezdett puhulni. Pont így akartuk. További 35 perc sütés következik ezután. Hogy egyenletesen és zamatosan süljön át ételünk, javasolt, hogy a második sütés közben, néha egy fakanál segítségével forgassuk meg a készülő ételt. Nem fogjuk megbánni.
Nahát, ki gondolná, hogy akad valaki manapság, aki Vergiliust olvas?
VálaszTörlésEz a póré gratin remek, azt hiszem, utánozni foglak vele!