Ugrás a fő tartalomra

Sült poré gratin

Hogyha nagy ünnepnap, vagy eső késztette, hogy otthon
tartózkodjon, vagy ha a szántás kezdete késett,
minden gondja a kert volt. Mert sokfajta palántát
ültet rég, jól tud bujtást is a földbe takarni,
majd a csatorna vizét hajtott szárára vezetni.
Itt zöldség, széles hajtású cékla, emitt meg
sóska terem szaporán; mályvát s örvénygyökeret tart,
vadmurkot, póréhagymát termeszt (a fejéről
kapta nevét) s mákot (hideg és ártalmas a fejre),
s pompás étel után a salátát friss csemegének,
.............................................szélén a retek nő,
és a kövér tök, amelyet a tágas gyomrúak esznek.

Vergilius: Moretum


Verset fabrikálni a póréhagymáról legalább annyira nehéz, mint úgy elkészíteni, hogy ne csak egyedül a szakács egyen belőle. Pedig sütve, párolva egészen enyhe, aromás, édeskés ízt kapunk. Mely már szinte nem is hagyma. A póréhagyma gyakran levesben (krémleves) vagy salátában végzi. A póréhagymát fogyasztó ember leheletén a kellemetlen hagymaszag kevésbé és csak rövidebb ideig érződik. Ideális. Hajrá! A recept egy régebbi BBC Goodfood újságból való. Felezve. Krémes, zamatos, finom. 

Hozzávalók
- 400 gramm burgonya, tisztítva, vékonyra szeletelve
- 1 hosszú poré hagyma, tisztítva, vékonyra szeletelve
- 175 gramm sonka vagy kockázott bacon
- vaj a sütőtál kikenéséhez
- reszelt sajt ízlés szerint
- 125 ml hús vagy zöldségleves
- 200 ml tejszín
- 150 ml tej
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 babérlevél
- só

Elkészítés
A zöldség vagy hús levest a zúzott fokhagymával, tejszínnel és tejjel összekeverjük. Hozzáadjuk a babérlevelet. Felforraljuk, majd lefedve állni hagyjuk, hogy az ízek össze érjenek. 

Egy megfelelő méretű tűzálló tálat kivajazunk. (A burgonya szeleteléséhez kiváló eszköz a legtöbb kombinált sajt reszelő egyik oldalán található uborka szeletelő rész.) Beleöntjük a hajszálvékonyra vágott krumplit, szeletelt pórét és a sonkát/bacont. Összekeverjük. Ráöntjük a tejszínes, fűszeres mártást. Egy fakanál segítségével kicsit meglazítjuk, megkeverjük, hogy egyenletesebben átjárja a mártás. Megszórjuk reszelt sajttal. Alufóliával/fedővel beborítjuk.

A sütőt előmelegítjük 180 C-ra. A lefedett tálat 35 -40 percig sütjük, pároljuk. Levesszük a borítást, a krumpli éppen csak elkezdett puhulni. Pont így akartuk. További 35 perc sütés következik ezután. Hogy egyenletesen és zamatosan süljön át ételünk, javasolt, hogy a második sütés közben, néha egy fakanál segítségével forgassuk meg a készülő ételt. Nem fogjuk megbánni.






Megjegyzések

  1. Nahát, ki gondolná, hogy akad valaki manapság, aki Vergiliust olvas?
    Ez a póré gratin remek, azt hiszem, utánozni foglak vele!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke