Ugrás a fő tartalomra

Paprikalekvár

Ahogy a blog FB oldalán is írtam, kaptam ajándékba egy kisebb zsák édes, piros paprikát. Sok volt közöttük a kápia is, amiért annyira, de annyira. A gyerekek nyersen is szeretik, de most eljött a befőzés ideje. Készült : csípős paprika krém (amolyan Erős Pista  adalék nélkül), ajvár és paprika lekvár. Ez utóbbiból dupláznom kellett, annyira ízlik a családnak. Mert nálunk a lekvárok éppen csak kihűlnek. A receptet Maxnál találtam. A családunkhoz mérten kicsit módosítottam az arányokon. Csodás, piros, édes, vajas kalácson kimondottan pazar lekvár a végeredmény. Ajánlom. Biza. 
Hozzávalók:
- kb. 2,5 kg kápia vagy más édes, piros, vastag húsú paprika
- 0,25 kg cukor (nálunk barna nád cukor)
- 1 tasak (25 gr) Dzsemfix 2:1
- 1-2 evőkanák mézes almaecet (5%)
- fél citrom leve magok nélkül
- egy csipet só
Elkészítés
A paprikákat megmossuk, szárazra töröljük és egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Ha egybe nem fér el, két tepsibe, természetesen.

170 C-ra előmelegített sütőbe tesszük, s kb 40 perc alatt megsütjük. Az utolsó 10 percben grill fokozatot is kapcsolhatunk, egy kis extra ízért. Ha megbarnul, feketedik a paprika héja, készen is vagyunk. 

A sült paprikákat azon melegében átszedjük egy nagy tálba, s lefedjük fóliával. Megvárjuk míg, saját gőzében kihűl, ezzel a sült héjak leszedését segítjük elő. 



Érdekes jelenség: a nyersen mért paprika a sütés következtében veszít súlyából. Az induló 2630 gr súlyból a sütést követően 2090 gr lett. Miután kihűlt, eltávolítjuk a héjat, a magokat és a szárat (csumát). A mért nettó végeredmény: 1300 gr. 50% veszteség. 

A sült, héj és csuma nélküli paprika húst összeturmixoljuk, majd egy megfelelő lábosba töltjük. 

Hozzákeverjük a Dzsemfixet, a cukrot, ecetet és sót. Alaposan elkeverjük és feltesszük főni. 

Innentől már követhetjük is a Dzsemfixen megadott főzési értékeket. Azaz, közepes lángon, rendszeres kavarás mellett (forrás közben, a paprika krém hajlamos iszonyú nagyokat pukkanni, beteríteni a falat és a gyanútlan arra járót forró, édes lekvárral) a forrást követően, kb még 5 percig főzzük. 

Forrón beleöntjük az előzetesen odakészített, sterilizált (kifőzött) üvegekbe. Gyorsan rátekerjük a tetejét, majd fejjel lefelé fordítjuk őket. Vákum keletkezik, s így a forró lekvár csírátlanítja a tetőt. Miután teljesen kihűlt, hűvös helyen tároljuk.

A fenti mennyiségből, 50 % veszteséget követően elkészült 5 kis üveggel, összesen 1452 gr lekvár. 

S hogy milyen az íze? Hhmmmm, kóstoljátok meg Ti is. Édes, de mégis paprika. Kicsit paradicsomos, pedig nem is. Mintha egy különleges lecsó eszencia lenne, ám mégsem fűszeres, csípős. Nincs rá más szó: PAZAR. Egyétek és vegyétek. Kaláccsal. 



Megjegyzések

  1. Hasonlót műveltem én is. Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi. És milyen finom mindemellett :) igazi csemege. A hagymalekvárral még várok, valószínű csak egyedül enném....

      Törlés
  2. Kedvet kaptam, lehet ,hogy hamarosan nekiveselkedek!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)  Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!!
Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.        

Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNKreceptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam.

Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében:

- nagy kelesztőtál (a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben)
- tiszta konyharuha
- konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték.
- sütőforma, ami jelen esetben egy fe…

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett. 

Hát a cukkinit (háttal nem kezdünk mondatot)....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára.
Hozzávalók:
- 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr)
- 1 kis fej vörös hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- kevés olíva olaj
- só, bors
- majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek
- késhegynyi őrölt pirospaprika
- fél csokor petrezselyem
Elkészítés
A kis fej hagymát (lehet szerintem simán nagy fej is) megtisztítom és apróra vágom. Pár kanál olíva …

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára. 
Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Kenyérlepény és húspogácsa...
Hús…