Ahogy a blog FB oldalán is írtam, kaptam ajándékba egy kisebb zsák édes, piros paprikát. Sok volt közöttük a kápia is, amiért annyira, de annyira. A gyerekek nyersen is szeretik, de most eljött a befőzés ideje. Készült : csípős paprika krém (amolyan Erős Pista adalék nélkül), ajvár és paprika lekvár. Ez utóbbiból dupláznom kellett, annyira ízlik a családnak. Mert nálunk a lekvárok éppen csak kihűlnek. A receptet Maxnál találtam. A családunkhoz mérten kicsit módosítottam az arányokon. Csodás, piros, édes, vajas kalácson kimondottan pazar lekvár a végeredmény. Ajánlom. Biza.
Hozzávalók:- kb. 2,5 kg kápia vagy más édes, piros, vastag húsú paprika
- 0,25 kg cukor (nálunk barna nád cukor)
- 1 tasak (25 gr) Dzsemfix 2:1
- 1-2 evőkanák mézes almaecet (5%)
- fél citrom leve magok nélkül
- egy csipet só
Elkészítés
A paprikákat megmossuk, szárazra töröljük és egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Ha egybe nem fér el, két tepsibe, természetesen.
170 C-ra előmelegített sütőbe tesszük, s kb 40 perc alatt megsütjük. Az utolsó 10 percben grill fokozatot is kapcsolhatunk, egy kis extra ízért. Ha megbarnul, feketedik a paprika héja, készen is vagyunk.
A sült paprikákat azon melegében átszedjük egy nagy tálba, s lefedjük fóliával. Megvárjuk míg, saját gőzében kihűl, ezzel a sült héjak leszedését segítjük elő.
Érdekes jelenség: a nyersen mért paprika a sütés következtében veszít súlyából. Az induló 2630 gr súlyból a sütést követően 2090 gr lett. Miután kihűlt, eltávolítjuk a héjat, a magokat és a szárat (csumát). A mért nettó végeredmény: 1300 gr. 50% veszteség.
A sült, héj és csuma nélküli paprika húst összeturmixoljuk, majd egy megfelelő lábosba töltjük.
Hozzákeverjük a Dzsemfixet, a cukrot, ecetet és sót. Alaposan elkeverjük és feltesszük főni.
Innentől már követhetjük is a Dzsemfixen megadott főzési értékeket. Azaz, közepes lángon, rendszeres kavarás mellett (forrás közben, a paprika krém hajlamos iszonyú nagyokat pukkanni, beteríteni a falat és a gyanútlan arra járót forró, édes lekvárral) a forrást követően, kb még 5 percig főzzük.
Forrón beleöntjük az előzetesen odakészített, sterilizált (kifőzött) üvegekbe. Gyorsan rátekerjük a tetejét, majd fejjel lefelé fordítjuk őket. Vákum keletkezik, s így a forró lekvár csírátlanítja a tetőt. Miután teljesen kihűlt, hűvös helyen tároljuk.
A fenti mennyiségből, 50 % veszteséget követően elkészült 5 kis üveggel, összesen 1452 gr lekvár.
S hogy milyen az íze? Hhmmmm, kóstoljátok meg Ti is. Édes, de mégis paprika. Kicsit paradicsomos, pedig nem is. Mintha egy különleges lecsó eszencia lenne, ám mégsem fűszeres, csípős. Nincs rá más szó: PAZAR. Egyétek és vegyétek. Kaláccsal.
Hasonlót műveltem én is. Nagyon guszta!
VálaszTörlésKöszi. És milyen finom mindemellett :) igazi csemege. A hagymalekvárral még várok, valószínű csak egyedül enném....
TörlésKedvet kaptam, lehet ,hogy hamarosan nekiveselkedek!
VálaszTörlésÜdv!
VálaszTörlésMezes almaecetet hol kapok? Vagy milyen arányban keszítem el?
Köszönöm! 🤗
Hello!
TörlésA mézes almaecet többek között a "Chef" márkanév alatt elérhető, én legutóbb a Sparban vettem, pár száz forint a fél literes.
Megéri :)