Bazsalikomszörp mentával

A poszt megírása előtt (reggel 6), biztonság esetére töltöttem magamnak egy pohárral a nemrég elkészült szörpből. Mintegy íz emlékeztetőül. Még mindig finom. Tavaly menta szörpöt készítettem ennek a receptnek köszönhetően, életemben először. Most, tovább gondolva, kipróbáltam bazsalikommal is.
Hozzávalók:
- 2,5 liter víz
- 2 nagy csokor bazsalikom
- 12 levél vagy több menta
- 2 citrom
- 5 dkg citrom sav
- 2 kg cukor
Elkészítés
A bazsalikomot és a menta leveleket megmossuk, az erősebb szárakat kiszedjük. Kicsit apríthatjuk is. 2,5 liter vízbe beáztatjuk, a karikára vágott citromokkal együtt. 24 órára. Kibírjuk.

Megfelelő méretű lábosba töltjük a keveréket, hozzáadjuk a 2 kg cukrot és a citromsavat (nagyobb boltokban árulják, viszonylag természetes konzerváló szer). Alaposan elkeverjük.

Közepes lángon felforraljuk, majd további 15 percig fűzzük. Tiszta üvegekbe (vodkás, olívaolajos, pálinkás, egyéb ex-szörpös) merjük, szűrőn keresztül. Jól lezárjuk s 2 napig dunsztoljuk az ágyneműtartóban, jól szigetelt helyen. Ezt is kibírjuk.

Majd kóstolunk, jeges, hideg vízzel. Nyammm. Összeragad a szánk tőle.

Szubjektív értékelés:

Technika: 3,1 liter szörp készült. A megfelelő üvegek gyors összegyűjtése éppen sikerült, a képen nem látható barna, csatos sörösüveg is szörpöt tartalmaz. 3 féle üveg záródási mód lett felhasználva, parafadugó (ex pálinka), műanyag dugó (ex-pálinka), csavaros fém és csatos kerámia. A dunszt alatt egyik sem folyt ki, s mivel korábbi életében mindegyik jól zárt, úgy gondolom, a dugók is ki fogják állni az idők próbáját. Mondjuk októberre már semmi szörp nem lesz.

Íz: A menta szörp alapja jó ötletnek bizonyult, ám a citrom mennyiség kicsit elnyomta a bazsalikom illatát. Egy olyan szörp született tehát, mint sütiben a csokis-cukkinis, ahol mindenki csak néz, hogy ebben van cukkini is. Tehát, a bazsalikom felhasználására kitűnő, de a citromon, ha elbírja a kémiai egyensúly (amit a citromsav és a hőkezelés biztosít) csökkenthetünk, illetve kicsivel több menta is jöhet. A cukron ha lényegesen csökkentünk, a szörp jelleg, sűrűség lesz oda s fűszeres limonádét főzünk. Ami szintén el nem ítélendő.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések