Szuper egyszerű cukkini krém - marmalade

A cukkini az a fajta szezonális zöldség, amivel a többség nem nagyon tud mit kezdeni. Ki lehet rántani, esetleg darált hússal tölteni. És még? A google jó barát, hát megnézzük az interneten. Leves, szósz, lekvár (!!!), sőt torta is készíthető belőle. Igazi, univerzális zöldség, a kedvencünk, amúgy. A lányok elsősorban torta formában szeretik. A blogon a legnépszerűbb bejegyzés eddig egy édességes volt, egy csokoládébolt megnyitója kapcsán. A cukkini keresési láz viszont legyűrte a csokit. Pedig keverni is lehet. Győzött a reggelire való, fűszeres cukkini krém. És íme, egy újabb krém, amit akár cukkini lekvárnak is hívhatunk. Lágyan kenhető, pirítós vagy friss házi kenyéren, ideális csemege, bármikor. De főként este, mert enyhén fokhagymás :) A receptet a kitchn.com oldalán találtam. Thanks for this recipe, it's awesome. Love it. 

Hozzávalók: 
- 4 kisebb cukkini (kb. 500 gr.)
- 30 ml olíva olaj vagy vaj, tetszés szerint
- 2-3 kis fej vörös hagyma vagy salotta
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
Elkészítés

A cukkinikat megmossuk, a végeiket levágjuk és megreszeljük, közepes lukú reszelőn. Durvára. Kicsit állni hagyjuk. 

Az olajat serpenyőbe öntjük, felhevítjük, közepes lángon. A megtisztított, (eredetileg ledarált) apróra vágott hagymát, fokhagymát hozzáadjuk az olajhoz és hirtelen megpirítjuk. Mikor már szép aranysárga színe van, hozzáadjuk a cukkinit, melyből előtte a keletkezett nedvességet kicsit kinyomkodjuk. 

Összekeverjük a hagymás olajjal és közepes lángon, néha kevergetve addig sütjük, amíg lágy, szinte kenhető állagot nem kapunk. Közben, ízlés szerint, sóval, borssal fűszerezzük. 

A sütési idő kb. 20 perc. Vagy több, ha nagyon lédús a cukkini. Szép sűrű, majdnem egynemű krémet kapunk, kicsit karamellizálva a zöldségeket. Az élénk zöld szín is megmarad, közben. 


Friss kenyérre kenjük, reggelire, vacsorára, grillezett hús mellé köretnek. Mindenhol megállja a helyét. 
Fél kg cukkiniből a lenti képen látható mennyiség lett, ami legalább tíz szelet kenyérre elegendő. Tehát, lehet nyugodtan, az eredeti receptnek megfelelően, dupla mennyiséget készíteni. Remélem, ízleni is fog :)

Kis üvegbe zárva - miután kihűlt, vékony réteg olívaolaj a tetején, szerintem télre is el lehet tenni. S amikor eljön a barack lekvár ideje, akkor hirtelen előkerülhet a cukkini marmalade is. 



Megjegyzések

  1. Cukkini? Jöhet:-)
    Szép napot.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mági!

      Most naponta jön a cukkini :) Leves, saláta, sütemény..... Szép napot odaátra is!

      Törlés
  2. Kipróbálós, bár asszem, csak én enném, de sebaj, majd hagyom férjet kolbászt enni hagymával, hogy egálban legyünk. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kolbász alá, tetejére kenve is igen jó lehet. Az ízek kavalkádja :)

      Törlés
  3. Kedves Beastie!

    Örülök egy újabb hímnemű bloggernek, micsoda emberes vacsora!

    Üdv
    Gáza

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne már Gáza, hagyományos módon vett férfiember ezt maximum a fokhagyma miatt kóstolná meg. :)

      Törlés
  4. Kedves Beastie!
    Kb egy éve akadtam a blogodra, és azóta nagyon sok receptedet próbáltam ki,nagy sikerrel, valamint remek ötleteket adtál, melyet tovább gondolva meg is valósítottam. Bírom ahogy kísérletezel a különböző alapanyagokkal.
    A kedvencem a céklás süti és a cukkinis süti volt :)
    Még a férjem is megette, pedig nagy ellenálló mozgalmat vezet a zöldségek ellen :)
    A cukkiniben megint térdig járunk, úgyhogy a recepted alapján holnap cukkinikrém lesz a reggeli, köszönet érte.

    ME

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Me!

      Az ilyen, kedves bejegyzéseken mindig meglepődöm. Jól esik hogy írtok, tudatjátok, hogy mi tetszik, mi nem. A zöldségekből kihozni a legjobbat, mondjuk torta és süti formájában, szerintem óriási kaland. Remélem, valóban sikerül tovább gondolni a recepteket s örömet szerezni a családnak, barátoknak.

      További jó olvasást, főzést, tovább gondolást.

      Beastie

      Törlés
  5. Én is elkészítettem, nagyon finom lett :) Köszönet a receptért!
    http://kataakonyhaban.blogspot.ro/2012/07/cukkinis-szendvicskrem.html

    VálaszTörlés
  6. Elsőre sikerült rendesen elsóznom, de még így is állat jó, köszi, megmarad állandóra :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. egy évvel ezelőtti bejegyzést jól nem figyeltem meg :) Örülök neki, hogy megmarad

      Törlés
  7. Kedves Beastie!

    Kipróbáltam a receptedet, isteni finom (két óriási cukkiniből készítettem, a lehető legnagyobb lábasomban, de még így is elfogyott a fele egy vacsorára:D), csak miközben sült(/főtt??) a cukkini, rengeteg levet eresztett. Mikor nem volt hajlandó elfőni a levét, lemertem róla, kb. 1 liter lett, nem tudtam vele mit kezdeni, de végül ez adott ötletet a mai ebédhez. Ez voltaképpen egyfajta krémleves, amit bár nem tudom, szabályszerűen készítettem-e, de olyan finom lett, hogy egy ebédre másodpercek alatt elfogyott. :)

    Úgy csináltam, hogy fogtam ezt a levet, megfőztem benne két kis kockákra vágott cukkinit, mikor készen lett, szerecsendióval ízesítettem. Ezután beletöltöttem egy tasak (2,5 dl) tejszínt, utánaízesítettem még szerecsendióval, borssal (az alaplé már ízesítve volt mindennel, ami a cukkinikrémhez kell) és egy kis összevagdosott petrezselyemmel.
    Kiflikarikákat pirítottam hozzá.

    Remélem, ízleni fog Nektek is, ha egyszer kipróbálod otthon ezt a receptet. :)
    További jó sütés-főzést!

    Hella

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Hella! Akkor most jegyzetelni fogok, hogy miként dolgoztad át a receptet :)Cukkini krémleves? Hmmm, jól hangzik :)
      Köszi a fejlesztést .

      Beastie (Gergő)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések