Ugrás a fő tartalomra

Fokhagymás kifli - Garlic Crescent Roll

Ez egy szuperjó dolog. Enyhe fokhagyma illat, kellemes aroma a bélzetben, kívül ropogós, belül ilyen letekerhető, sűrű, békebeli kifli. Szóval valami egészen tökéletes.A dagasztás nélküli kenyérhez képest csak egy kicsit bonyolultabb, ám friss vajjal, sajttal, salátával isteni vacsora / reggeli lesz belőle. A receptet most készítem harmadszorra, ideje megmutatni.  Chef Vikinél olvastam. Hála legyen!
Hozzávalók:                                                                               Ingredients: 
- 2 dl víz                                                                                      200 ml water
- 50 dkg kenyérliszt                                                                     500 gr bread flour
- 1 dl tejföl                                                                                  100 ml sour cream                                                                     
- 2 tk cukor                                                                                 2 teaspoon sugar
- 2 tk só                                                                                      2 teaspoon salt
- 3 gerezd zúzott fokhagyma                                                       3 cloves of grated garlic
- 1/3 friss élesztő                                                                        18 gr fresh yeast
Elkészítés
  1. Meleg vízben elmorzsoljuk az élesztőt és hozzá keverjük a cukrot. Megvárjuk, míg szépen felfut           (5 perc).
  2. A többi összetevővel összekeverjük és alaposan meggyúrjuk. Ha nagyon ragadós a tészta, kis lisztet használhatunk még. 5 percig gyúrjuk, egyenletes, homogén tésztát kapunk. 
  3. Konyharuhával lefedett tálba tesszük, s hagyjuk duplájára kelni (2 óra).
  4. Lisztezett deszkára borítjuk, majd kezünkkel lepény formára lapítjuk vagy kinyújtjuk kör alakúra. 
  5. 8 felé vágjuk a tésztát. A cikkelyeket a szélesebb végüknél kezdve, szorosan feltekerjük, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.További 25 percet hagyjuk pihenni.
  6. A sütőt begyújtjuk és 180 fokra melegítjük elő. Kis tálba vizet teszünk az aljára, hogy gőzt képezzünk.
  7. Vízzel lepermetezzük a szép dagi kifliket, s ízlés szerint, nagy szemű sóval megszórjuk. 
  8. A sütőbe téve, 25-30 perc alatt szép, ropogós barnára sütjük. 
  9. Miután kivettük, még egyszer fújjuk le vízzel,  így még ropogósabb lesz a végeredmény. Langyosan, azon nyomban fogyasszuk.
 English Version
  1. Put the yeast and the sugar into a lukewarm water, mix it and let it rise for five minutes.
  2. Mix all ingredients together and knead into a solid dough. Use some additional flour if needed, because it's too sticky. 
  3. Place it in a bowl and cover with dishtowel and let it rise for 2 hours. 
  4. Place it into a floured place and form a round (30 cm) by hand or rolling-pin. 
  5. Cut that circle into 8 pieces, like a pizza slices. 
  6. Roll up tight each pieces from the wide side to the narrow end. This is the formating procedure of the crescents. 
  7. Place them  ( all the 8 rolls) into a oven pan, covered by baking sheet. Have some distance between the rolls, as they will grow / dough.
  8. Let them rise 30 minutes more, on a warm place.
  9. Preheat the oven to 180 C and place 1 liter hot water in a small bowl, to the bottom of the owen. This is important to make water vapour - that serves bread baking so much. Supports rise and softness of the rolls.  
  10. Spray water to the rinsed rolls and spread with salt, optionally.
  11. Place the pan into the oven and bake it for 25-30 minutes. Refill the water if it's neccesary. 
  12. Place the ready made crescents into a cooling rank and spray them by water gently. That makes the cover even more crispy. 
  13. You should eat it while it's still warm - with butter, cream cheese, whatever fills your needs......

Megjegyzések

  1. Köszi :-))) Örülök, hogy ízlett nektek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. harmadszorra készült, most lett igazán tökéletes :) csak úgy faltuk....... köszi még egyszer.

      Törlés
  2. Csodaguszták! Az ellenőrző szerint nincs ilyen szó, pedig szerintem csak ez írja le ezeket a kifliket!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke