Ugrás a fő tartalomra

Nostro Gastronomy - Születésnapi Reggeli Olaszul

Lassan kezd hagyománnyá válni. Hogy öregszem. Minden évben születésnap. Tavaly Cafe Panini. Idén keresünk új és különleges helyet, ahol ünnepelhetünk. A kis családdal. Most éppen szombatra esett, így nem kellett se iskolába menni, se dolgozni. Csak ünnepelni. A Nostro Gastronomy-ban. Budapest, Mikszáth Kálmán tér. 

Hogy honnan akadtam rájuk, már nem emlékszem. De virtuálisan, a facebookon keresztül is már nagyon tetszettek. A kapcsolat felvétel immár fél éve megtörtént, kölcsönös tósztolás és álmélkodás..... mindent maguk készítenek, saját lekvárjuk van, olasz és magyar, reggeli és ebéd, saját gasztonómia (ahogy a nevük is mutatja). Hétköznap reggel 7.30-kor nyitás, frissen sült, házi croissant és briós, olasz kávé, olasz úriember által szervírozva, facsart narancs és sok finom ötlet. Lehetne átlagos is, de nem az. Szuper klassz. 
Éhgyomorra indultunk el otthonról. A belváros, a VIII. kerület otthonunktól (XVI.) még bringával sincs közel, pláne reggel. Ha a közelben laknánk, gyakori vendégek lennénk, bizony. Tehát az egész család (3 gyerek, Anya, Apa) elindult a meglepetés reggelire. A Mikszáth Kálmán téren parkolni lehetetlen, szombat reggel a helyiek autói is mind otthon. Kis kőrözést követően mégis lett egy üres hely, nagy örömünkre. Besétáltunk. Kint süt a tavaszi nap, ébredeznek a környékbeli boltok, emberek, olyan fáradt, de friss reggeli hangulat van. 
Belépünk az ajtón, mosolyognak ránk a fiatalok. Én is mosolygok, s mondom, hogy reggelizni szeretnénk. Előző nap rákérdeztem az FB-n, hogy valóban nyitva lesznek-e, mert sajnos volt már a családdal ilyen lukra futás étterem ügyben, így a létszámból kiszámolták könnyedén, hogy mi vagyunk azok. És nyitva voltak. Rögtön került is rendelési tömb, s jöttek az igények. Klasszikus reggelit kértem : bacon, sajt, omlett, illetve friss croissant eper lekvárral, capuccino. Timi főzött vanília krémes, fenyőmagos torta szeletet, facsart narancslével, capuccinoval. Kíra csoki krémmel töltött briós, narancslé. Később még egy croissant. Teó torta és narancslé. Kamilla mindenből kapott egy kis kóstolót. 
A bejáratnál kezdődik egy hosszú pult, tele házi finomságokkal. Többféle keksz és süti, grissini, előkészített wrap jellegű szendvicsekkel. A pult tetején a friss croissant, briós, olasz cukorkák cantuccini. S minden, de minden házilag. A lekvárok is. A pult mögött többen. Mosolyogva, kedvesen. Carlo, aki (szerintem) a kávéért (is) felelős, hamar összebarátkozik a Kamillával. Megkérdezi a nevét, aztán a pult mögül előszed egy doboz kamilla teát, mi pedig igazoljuk, hogy igen, mint a tea :) A másik gyerekünk már be se mer mutatkozni, mert olyan ásványvíz is van, ugye. A rendelés leadása után felsétálunk a galériára, ahol már egy pár falatozik. Remélem nem zavartuk őket nagyon. A galérián 5 kis asztal van, szűken, de 10-12 ember tud fent. Hamarosan megjelenik Carlo, s elkezdődik a kiszolgálás. Valamiért én önkiszolgáló helyre gondoltam, hogy majd mi cipeljük fel a tálcákat, ám csalódtam, s ez így van jól. Lentről olasz magyar keverék nyelven jókedvű durozsolás, nevetgélés hangzik, tanítják egymást magyarul. S közben készül a reggelink. 
Megérkezik a briós (nálunk otthon más formája van) és a két főzött vaníliakrémes tortaszelet. Nekifognak a lányok, fúúúúúú, nagyon ízlik mindenkinek. Kóstoló nekem is, a tetején fenyőmag, csodás kreálmány. Reggelire, a cukor bevitel végett is, tökéletes. A narancslé valódi, semmi mással össze nem hasonlíthatóan friss és finom. A gyerekek odáig vannak. Majd logós csészékben a cappucino. (Sajnos, az otthoni, kézzel készült, 5 cm vastag tejhabos kávénk (ami nem capuccino, ugye), ebben a kategóriában, csurgatott mézzel a tetején, még mindig legyőzhetetlen.
Az omlett, mely igény és kívánság szerint készült, a belsejében sült baconnal és sajttal. Ötletes tálalás, ropogós zöldségeket kapok hozzá, hasábra vágva, kis pohárban. Tetszik. Vastag, friss kifli jár hozzá, szintén friss és finom. A tányérok porcelánból vannak, de nekem első látásra műanyagnak tűnnek, pedig csak a design trükkös. De ez csak nekem tűnt fel, a többiek a torták élvezetével voltak elfoglalva. 
Még a reggeli megkezdése előtt feljött hozzánk személyesen az (egyik) tulajdonos, főnök, Anna. Kezet fogtunk, megismerkedtünk, mondván, hogy már kommunikáltunk az FB-n, akkor a vendég láthatja is, kik vannak a háttérben. Majd bocsánatot kért s elsietett ebédet főzni. A minket kiszolgáló pincér lány, Juli is többször feljött hozzánk, megkérdezni, hogy még miben segíthet, mit tehet értünk. Furcsa volt ez a valóban személyes gondoskodás, mindezt úgy, hogy nem is tudták (mert  nem mondtam előre) hogy szülinapot ünneplünk. 
Kaptunk egy kis tálca, különleges édességet, a ház ajándékát. Fehér marcipán rózsa (gyönyörű), étcsokiba mártott valami kis falatka és trüffel szerű csoda. Timi az étcsokis falatkával kezdte. Kár volt. Ugyanis tippünk és ízlelő bimbóink szerint, tepertő darabka volt csokiba mártva. Amiről, mint magyar freak édesség, már annyit beszéltem, ijesztgettem, dicsekedtem külföldi ismerőseimnek. Hogy majd ha jönnek, ez lesz a desszert. Hát durva, sajnos nem jött be. Pedig bíztam benne, látatlanul. A trüffel krém golyó viszont helyrebillentett mindent. 
                            
A lányok mászkáltak a galérián, kaptak a pincérlánytól krétát, rajzolgattak az üzenőfalra, ami már majdnem tele volt, de odafért még a családi névjegy. Lenéztek a lenti pultra felülről, s láttak egy csomó, színes cukorkát nagy üveg búra alatt. Kérték, hogy kérjünk mi belőle. Fő az önállóságra nevelés, leküldtük a Teót, hogy intézze el magának. Kaptunk is egy nagy tányér színes, nagyon finom cukorkát. Mint a fizetésnél kiderült, ajándékba. Köszönjük, nagyon kedves gesztus volt. De tényleg. 

Én az omlett mellé még az első rendelésnél kértem croissant lekvárral. Ez csak nem akart jönni. Lesétáltam, s nagyon hamar fel is érkezett ez a lágy, nagyon finom lekvárral kenhető, foszlós croissant. Hátradőltünk. Élveztük a reggelt, a jóllakottságot, a békés pihenést. Mikor a fizetésre került a sor, segítettem összeszámolni a fogyasztásunkat s gyorsan hozzá is csaptunk 2 csomag grissini-t, hogy útközben is legyen harapnivaló, ha megéheznek a lányok. Majdnem teljesen el is fogyott. Az árfekvés közepes, elfogadható volt. Kedves és figyelmes személyzet, akik valóban odafigyelnek. Friss, rigó friss ennivalók, házi lekvár. Pörgős olasz beszéd, tiszta Itália :) Ajánlom őket, követendő példa és finom reggelik tekintetében. Bellissima! Tutto servizio...... Grazie!

Megjegyzések

  1. Boldog születésnapot! Ahogy olvastam, profi helyet választottatok. Habár, az a csokis tepertő azért khm...

    VálaszTörlés
  2. Kár, hogy nincs minden nap szülinapod!! :-) Meg legközelebb, ha megyünk, előtte nem eszem meg otthon a frissen elkészült csokitorta maradék csokikrémét, hogy ne feküdje meg a gyomrom... :-) De nincs panasz, tényleg jó volt!!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Beastie, jók ezek az értékelések és vélemények. Csináltunk egy közösségi értékelő oldalt www.revu.hu címen (Revü), ahol többek között már a Paninit és a Nostrot értékelték valódi személyek. Szívesen látnánk az értékeléseidet ott is!

    VálaszTörlés
  4. Hoppá, a jelek szerint éppen online voltál. Túlengedtelek a lobbi oldalon (ez egyelőre minőségbiztosítási okok miatt van :)) Nézz szét, üdv!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyszerű, köszi a bizalmat, kicsit plasztikázva az első s eddig a legnézettebb értékelésem már fel is került.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke