Ugrás a fő tartalomra

Gordon Ramsay kedvence

Sweet Valentine - kedvenc recept Valentin Napra :)

A nagy szakács, aki sok F betűs szót használ és legendásan főz. A interneten ennek a csodának az egyik receptjét, illetve elkészítési módját ő jegyzi. Lava Cake, Hot Chocolate Fondant, Csoki Láva. Ahogy tetszik. Egyszer ettem, azóta álmodom róla. Várta a megfelelő alkalmat. Most kedden jött el ez. Reggel, frissiben készült volna, de silent mixer hiányában, mégsem úgy lett. Inkább este, fürdés előtt. Szerették a lányok. Recept a La Mia Vita Dolce oldalról, Gordon Ramsay : Make it easy című könyvéből. 


Hozzávalók 4 főre
- 100 gr sótlan vaj + egy kicsi a formákhoz
- 4 csapott evőkanál holland kakaópor
- 100 gr jó minőségű étcsokoládé (nálunk a gyerekekre tekintettel 50% tejcsokival készült)
- 2 nagy tojás
- 2 nagy tojás sárgája
- 120 gr porcukor 
- 120 gr liszt
Elkészítés
1. Előmelegítjük a sütőt 170 Celsius fokra. 4 szuflé formát kikenünk vajjal. Sütőpapírból a formák aljával megegyező átmérőjű kis köröket vágunk ki, belehelyezzük a formákba, s azokat is lekenjük vajjal. Evőkanálnyi kakaóport szitálunk mindegyik formába, s úgy forgatjuk, hogy belülről mindenhol kakaós legyen. 
2. Vízgőz fölött megolvasztjuk a vajat és a darabokra tört csokoládét. Kavargatjuk, míg teljesen homogén nem lesz. Lehúzzuk a tűzről, 10 percet hagyjuk hűlni.
3. Elektromos robotgéppel habosra keverjük a porcukrot, és a tojásokat, sárgákat. Hozzáadjuk a lehűlt csokoládét és alaposan elkeverjük.
4. Beleszitáljuk a lisztet, s folyamatos kevergetéssel csomómentes, sűrű masszát kapunk. 4 felé osztjuk a tálkákba. A tálkák háromnegyedig teljenek csak meg, sütés közben emelkedni fog a teteje.
5. 12 - 15 percig, illetve addig sütjük, amíg stabil kéreg nem képződik a tetején. Ilyenkor belül még ott a "láva", a lényeg.  
6. Kivesszük a sütőből, s óvatosan, előmelegített tányérra fordítjuk ki a csodákat. A kakaópornak köszönhetően könnyedén kijön, nem tapad le. 


Tejszínhabbal, de az igazán menők, vanília fagylalttal tálalják, rögtön. Melegen, frissen fogyasztandó, amíg folyik.  A képen látható finomság sajnos kicsit túl sült, az esti rutin fürdetés, öltöztetés közbeszólt. Ám így is nagyon ették, akik kapták. Legközelebb csak étcsoki és fagyi. Mert lesz legközelebb. Mindenképp! 



Megjegyzések

  1. Ó, gyönyörűség... de megenném most! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De nem szabad, ilyen késő este csak nézni! Nagy szemekkel....esetleg megsimogatni a monitort! :) Köszi.

      Törlés
  2. de bezzeg a családnak szabad volt tegnap este, ugyi?
    jólvanna....tudom. febr.14 is 1x van egy évben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. direkt nem valentinoztunk, de azért valami emlékezetes finomságra szükségem volt :)

      Törlés
  3. Hmmm... most is késő van, úgyhogy csak halkan merem megjegyezni, hogy nagyon csokizhatnékom lett a szuper sütidtől. Ha valakinek nincs szufléformája esetleg muffinformában neki merjen állni, vagy az szentségtörés?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem szentségtörés, csupán gyorsabban sül meg a muffin formában, mint kerámiában. Több és kisebb lesz belőle, bár inkább a hasonló méretűt javasolnám, mert különben a kéreg elkészülte után már nem marad semmi, ami Láva! Amúgy hajrá!

      Törlés
  4. Hát mindegy hogy milyen késő van, és hogy minek is nevezik. egyetértek Duendével én is meg tudnám enni. De egye fene kibírom addig amíg magam is elkészítem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kíváncsian várom, hogy milyen lett a saját verzió. Mert ez a fenti, elsőre is, gyerek öltöztetés miatti csúszásban is - nagyon jó !

      Törlés
  5. Nekem is az jutott eszembe, hogy még ilyen későn is meg tudnám enni, annyira jól néz ki a képen!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A képen jól néz ki, élőben pedig elég finom. Még a hiányzó fagyi nélkül is :)

      Törlés
  6. Szeretem G.R.-t, imádom " ami a szívén, az a száján" c. stílusát. Nem csodálom, hogy kedvenc ez a Csokis lávafolyam, nálam is az lenne,....ha itt lenne előttem! :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez egy szeretettel teli vulkán, de hogy Gordon ezt milyen szavak kíséretében készíti el, arra a gyerekekre tekintettel - inkább nem tippelnék :)

      Törlés
  7. Hű, istenien néz ki! Szuper dolguk volt a lányoknak ;)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon tetszik:D Tervbe véve ezáltal a szuflé forma vásárlása, merthogy az hiányzik sajnos

    VálaszTörlés
  9. Ez nagyon hasonló ahhoz a szufléhoz, amit én szoktam készíteni. :)

    VálaszTörlés
  10. Szia! Ez igen, csúcs, elkészítettem az első adagot, mindenkinek nagyon ízlett! És megvolt a "láva" is!Kombiban, 13 perc 170C, az utolsó 1 perc 10 %pára és 140 C lineáris hőcsökkenés.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Le a kalappal. A 10% pára az miként értendő?

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke