Erről a kenyérről - Rieska - még sosem hallottam. Sőt, úgy egyáltalán nem találkoztam még szembe finn kenyerekkel. Ez a találkozás, viszont nagyon jókor jött. Egyszerű, gyors és elképesztően finom. Az alaprecept árpából készül - több verzió is létezik. Közös bennük, hogy nem sütik őket ropogósra, szárazra, s frissen, melegen, vajjal és egy pohár tej mellé eszik. Illetve vékony, füstölt lazaccal is. Ami nálunk most nem volt. A recept egy finn blogról való - Scandi Foodie - thank you for this great bread recipe. Hát lássuk.
Hozzávalók - 8 lepény kenyérhez
- 550 gr hámozott burgonya vagy 600 gr kész krumplipüré
- 100 ml tej (ha nem maradék krumplipüréből dolgozunk)
- 200 gr teljes kiőrlésű tönköly liszt
- 2 nagy tojás
- só ízlés szerint (4 nagy csipet)
Ha van otthon maradék krumplipüré, akkor azt is felhasználhatjuk, nálunk ma este viszont maradék hiányában friss alapanyagokból dolgoztunk. Meghámozzuk a krumplit. Héja nélkül nálunk 550 gr volt. Apróra vágjuk s feltesszük vízben főni. Lehetne sózni is a főzővizet, de ezzel később is ráérünk. 20-25 perc alatt puhára főzzük a krumplit. Késes mixerbe (turmixba) tesszük a lecsöpögtetett főtt krumplit, s 100 ml tej hozzáadásával krémesre turmixoljuk, aprítjuk. Ízlés szerint ekkor már adhatunk hozzá sót. Hagyjuk teljesen hidegre kihűlni. Közben a sütőt előmelegítjük 220 C-ra.
A krumplihoz hozzáadjuk a 2 tojást és a 200 gr tönköly lisztet. Ízlés szerint még sót is. Alaposan elkeverjük. A végeredmény egy elég lágy, ragacsos tészta lett. Ha a krumplipürét kézzel összetörve készítjük s nem mixerben, akkor darabosabb és kevésbé krémes, kevésbé ragadós lesz a végeredmény. Lisztezett deszkára borítjuk a tésztát, s kicsit átforgatjuk benne, hogy ne ragadjon annyira. Gyúrni felesleges. Legyen inkább a felülete bőven lisztes. 8 egyenlő részre osztjuk a tésztát. Mindegyik darabot kicsit gombóc formára kerekítjük a tenyerünkben, majd sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól kellő távolságra, helyezzük őket. Lisztes ujjakkal lepény formára lapítjuk a gombócokat. Ujjnyi vastagra. Nálunk 4 lepény fért el kényelmesen a sütőlemezen.
A lepényeket villával megszurkáljuk, hogy jobban át tudjanak sülni. Közepes hőfokon (200 C), gáz sütőben, 25 perc alatt barnára sül. Az utolsó 5 percben megfordítottam, a lukakkal lefelé a lepényeket. Az aljuk ekkor már szépen sült volt, nem ártott nekik a forgatás. Alul, felül, széleken ropogós, belül puha és könnyű.
Azon melegében, vajjal, sonkával, gravlax-al, bármivel (házi barack lekvárral is próbálva) megesszük és együtt örülünk annak, hogy nálunk nincs olyan hideg, mint Finnországban. Jó étvágyat mindenkinek!
Guszta ez a finn kenyér (engem emlékeztet az iráni barbarira, igaz az inkább hosszúkás volt), bár abban nem vagyok biztos, hogy nálunk - miután már napok óta szibériai légjárás uralkodik - nincs olyan hideg, mint Finnországban.
VálaszTörlésNagyon tetszik!
VálaszTörlésNagyon jó kis recept! Az utolsó képet kár volt látnom...Ide vele!
VálaszTörlésSzuper recept. Na igen, az utolsó képtől teljesen el lehet csábulni :D
VálaszTörlésNagyon guszta, azt hiszem én is meg tudnám enni!
VálaszTörlésszupper, szupper, klassz, klassz
VálaszTörlésLátom, messze eljutott ez a Finn(om) lapos kenyér. Az első kép, mint látható, olyan keksz szerű, miközben nem az. Nem szabad szárazra sütni, viszont frissen és melegen ajánlott. Aki süti, meg is eszi. Mert olyan finom. S ezt immár 6-an megerősítettétek - tehát elhiheti bárki más - nem beszéltünk össze :)
VálaszTörlésTetszik, kipróbálom!
VálaszTörlés