Finn Lapos Krumplis Kenyér - Lepény

Erről a kenyérről - Rieska - még sosem hallottam. Sőt, úgy egyáltalán nem találkoztam még szembe finn kenyerekkel.  Ez a találkozás, viszont nagyon jókor jött. Egyszerű, gyors és elképesztően finom. Az alaprecept árpából készül - több verzió is létezik. Közös bennük, hogy nem sütik őket ropogósra, szárazra, s frissen, melegen, vajjal és egy pohár tej mellé eszik. Illetve vékony, füstölt lazaccal is. Ami nálunk most nem volt. A recept egy finn blogról való - Scandi Foodie - thank you for this great bread recipe. Hát lássuk. 


Hozzávalók  - 8 lepény kenyérhez
- 550 gr hámozott burgonya vagy 600 gr kész krumplipüré
- 100 ml tej (ha nem maradék krumplipüréből dolgozunk)
- 200 gr teljes kiőrlésű tönköly liszt
- 2 nagy tojás
- só ízlés szerint (4 nagy csipet)


Ha van otthon maradék krumplipüré, akkor azt is felhasználhatjuk, nálunk ma este viszont maradék hiányában friss alapanyagokból dolgoztunk. Meghámozzuk a krumplit. Héja nélkül nálunk 550 gr volt. Apróra vágjuk s feltesszük vízben főni. Lehetne sózni is a főzővizet, de ezzel később is ráérünk. 20-25 perc alatt puhára főzzük a krumplit. Késes mixerbe (turmixba) tesszük a lecsöpögtetett főtt krumplit, s 100 ml tej hozzáadásával krémesre turmixoljuk, aprítjuk. Ízlés szerint ekkor már adhatunk hozzá sót. Hagyjuk teljesen hidegre kihűlni. Közben a sütőt előmelegítjük 220 C-ra. 

A krumplihoz hozzáadjuk a 2 tojást és a 200 gr tönköly lisztet. Ízlés szerint még sót is. Alaposan elkeverjük. A végeredmény egy elég lágy, ragacsos tészta lett. Ha a krumplipürét kézzel összetörve készítjük s nem mixerben, akkor darabosabb és kevésbé krémes, kevésbé ragadós lesz a végeredmény. Lisztezett deszkára borítjuk a tésztát, s kicsit átforgatjuk benne, hogy ne ragadjon annyira. Gyúrni felesleges. Legyen inkább a felülete bőven lisztes. 8 egyenlő részre osztjuk a tésztát. Mindegyik darabot kicsit gombóc formára kerekítjük a tenyerünkben, majd sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól kellő távolságra, helyezzük őket. Lisztes ujjakkal lepény formára lapítjuk a gombócokat. Ujjnyi vastagra. Nálunk 4 lepény fért el kényelmesen a sütőlemezen. 


A lepényeket villával megszurkáljuk, hogy jobban át tudjanak sülni. Közepes hőfokon (200 C), gáz sütőben, 25 perc alatt barnára sül. Az utolsó 5 percben megfordítottam, a lukakkal lefelé a lepényeket. Az aljuk ekkor már szépen sült volt, nem ártott nekik a forgatás. Alul, felül, széleken ropogós, belül puha és könnyű. 

Azon melegében, vajjal, sonkával, gravlax-al, bármivel (házi barack lekvárral is próbálva) megesszük és együtt örülünk annak, hogy nálunk nincs olyan hideg, mint Finnországban. Jó étvágyat mindenkinek!

Megjegyzések

  1. Guszta ez a finn kenyér (engem emlékeztet az iráni barbarira, igaz az inkább hosszúkás volt), bár abban nem vagyok biztos, hogy nálunk - miután már napok óta szibériai légjárás uralkodik - nincs olyan hideg, mint Finnországban.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó kis recept! Az utolsó képet kár volt látnom...Ide vele!

    VálaszTörlés
  3. Szuper recept. Na igen, az utolsó képtől teljesen el lehet csábulni :D

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta, azt hiszem én is meg tudnám enni!

    VálaszTörlés
  5. Látom, messze eljutott ez a Finn(om) lapos kenyér. Az első kép, mint látható, olyan keksz szerű, miközben nem az. Nem szabad szárazra sütni, viszont frissen és melegen ajánlott. Aki süti, meg is eszi. Mert olyan finom. S ezt immár 6-an megerősítettétek - tehát elhiheti bárki más - nem beszéltünk össze :)

    VálaszTörlés
  6. Tetszik, kipróbálom!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések