Wannabe Nutella - házi csokis mogyorókrém

Bizonyos dolgokat könnyedén lehet házilag elkészíteni. Türelem, bátorság és jó recept kérdése. Az elkészítéshez a motiváció sokféle lehet. Épp nincs itthon (kenyér sütés), nem akarok annyi felesleges adalékot bele (házi péksütemény), túl sok tej van itthon (házi sajt/túró), sokba kerül, házilag olcsóbb / jobbat tudok itthon. Talán ez lehet a Nutella iránt érzett kísérletek legfőbb mozgatórugója. Általában (saját tapasztalat) az ipari íz, állag reprodukálása ipari környezetben működik legjobban. Íme tehát egy "Wannabe Nutella" receptje, a Leite's Culinaria jóvoltából. 
Hozzávalók:
- 130 gr török mogyoró
- 340 gr tej csokoládé
- 2 ek növényi olaj (napraforgó)
- 3 ek (por)cukor
- 1 ek cukrozatlan kakakópor
- 1/2 tk vanília kivonat
- 3/4 tk só
Elkészítés
A mogyorókat megtörjük és egy serpenyőben pár percig pirítjuk. Ez fontos, mert így lehet könnyedén leszedni a héjukat. Tehát pirított mogyorót kicsit hagyjuk kihűlni, s konyharuhával, vagy csak egy üvegbe töltve, rázogatva, megfosztjuk a héjától. Ha néhány helyen rajta marad, az sem baj, kis vitamint is bele. 
A mogyorókat kézi mixerbe tesszük, s addig aprítjuk, amíg massza szerű paszta, krém nem lesz belőle. Ha elég alapos és apró késes a mixerünk, ezzel hamar megvagyunk. A 3 tábla csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A kézi mixerbe a mogyoró pasztára ráöntjük az olvasztott csokit, a porcukrot, olajat, vaníliát, kakaót és kis sót. Alaposan összeturmixoljuk, keverjük.
Kis tálkákba töltjük, s hagyjuk teljesen kihűlni. Mivel a családi kézi mixerünk nem elég jó (túl nagy a  kése) így a mogyoró apró szemcsés, de nem teljesen homogén krém lett. Engem nem zavart, de jobb lett volna, ha még jobban elmerül a vadító csokoládé lágy textúrájában. A fenti  alapanyag mennyiség 2 x 220 gr Wannabe Nutella elkészítését tette lehetővé. Egy szépséghibája akadt azonban, hamar elfogy. Van egy másik is, mégpedig a konyhánkban elég hideg van , s a szobahőmérséklet 19 C körül, nem volt barátja a Nutellának, s elég szilárd lett a halmaz állapota, miután teljesen kihűlt. Persze nem kell megvárni, a lenti képen még elég jól tudtam kanalazni belőle. 
- Több mint egy évvel ezelőtt készítettem az első verziót, az ét csokis volt és mézzel készült Rita konyhájából.
- Zamat és Illat blogján is van egy figyelemreméltó verzió
Sajtkukacnál a fentihez hasonló recept található. 
- Házisáfránytól egészen profi megoldást olvashatunk, leszámítva a forrázást. 

Megjegyzések

  1. Szia!

    Az általam rendezett játékon a Random.org segítségével neked Lencsilány blogja jutott.
    őt itt találod: mivanlina.blogspot.com

    Játék határideje Febr.20.

    Sok sikert.

    VálaszTörlés
  2. Válaszok
    1. szerintem megér egy próbát :) már csak a próba kedvéért is érdemes!

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések