Ugrás a fő tartalomra

Piadina

Ez egy csodálatos és egyszerű olasz lepénykenyér. Első találkozásunk története: kiházasodott egyik legjobb barátom Olaszországba, ott is egész pontosan Faenzába, Emilia-Romagna tartományba. Két éve nyáron, mikor hozzájuk látogattunk, nagy vendéglátást, amolyan pót lagzit csaptak nekünk. (mert az eredetiről korábban a távolság és a gyerekek életkora miatt - lemaradtunk). Ott volt Piadina és sok grillezett zöldség, csirke csíkok, miegymás. És aztán, panna cotta torta. Végünk volt. Szóval, ebből a menüsorból a legegyszerűbbet hoztam most el. Amire, mióta rátaláltunk, gyakran esszük, mert gyors, finom és "emlékekkel teli". A receptet Dalla Cucina jegyezte le - a Kifőztük 2011 augusztusi Kenyeres Különszámában

Hozzávalók: 
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 10 dkg kacsazsír (másféle is lehet)
  • nagy csipet só
  • 2.5 dl meleg tej

Elkészítés
A meleg tejbe morzsoljuk az élesztőt és kicsit hagyjuk felfutni. Közben a zsírt folyósra olvasztjuk. A liszttel összekeverjük a zsírt, élesztős tejet és hozzáadjuk a sót. Alaposan meggyúrjuk. Lágy, jó zsíros (szó szerint) tésztát kapunk. Letakarva, meleg helyen egy órán át kelesztjük. Nem nő duplájára, de igyekszik. Éled.  


Lisztezett deszkán átgyúrjuk és hosszúkás hengert formázunk belőle. Ezt a hengert kis darabkákra vágjuk      (nálunk 15-öt hoztunk ki belőle) s mindegyik darabkát kör alakúra, vékonyra kinyújtjuk. Vastag falú serpenyőt felforrósítunk mindenféle zsiradék nélkül (végül is a tésztában van elég) és a lepényke két oldalát pár perc alatt szép pirosra sütjük. Egymás után mindegyiket vagy ahogy éppen ehetnékje van a családnak. 


                             

És szinte bármivel megtölthetjük. Timi forrón, vajjal megkenve szereti legjobban. A Nutellásra a lányok nem voltak kíváncsiak, én ettem meg, finom volt az is. A fenti képen saját ízlés szerint, extrázva. De ez sem autentikus olasz, érlelt sonkával, mortadellával, rukkolával. Hanem bazsalikomos friss sajt krém, friss retek, illetve napraforgó csíra, sonka, jégsaláta, lila hagyma, csípős paprika. Összetekerve.  Hamm. 

Az alábbi kép volt a legnépszerűbb: sonka, sajt, jégsaláta, összeteker, elvág középen ketté és mindkét lánykának oda ad. Megesz nagy örömmel. 


Megjegyzések

  1. Nagyon ötletes, és igen jól néz ki...:)

    VálaszTörlés
  2. Na ezt vittem is, nagyon megtetszett:) Köszi

    VálaszTörlés
  3. Az utolsó képnél majdnem beleharaptam a monitorba. Ezt mentettem, vittem, elkészítem!!!

    VálaszTörlés
  4. Jelentkeznék harmadiknak!!

    Ez már csak azért is tetszik,mert előfordul,hogy kifogyunk a kenyérből.Az ízéről csak sejtésem van,de tesztelem hamarosan:))

    VálaszTörlés
  5. Köszi, köszi, köszi.

    Látom, erre a finomságra ráharapnátok. Igazán érdemes vele foglalkozni. A töltelék meg szabad fogású. Legutoljára reggel gyúrtam be, majd szépen kinyújtottam a lepényeket, de csak délben lettek kisütve. Ebédnek. Mert úgy az igazi :) Frissen.

    VálaszTörlés
  6. Nyamiiii, kérek én is egyet :D

    VálaszTörlés
  7. Most rögtön bele is harapnék ;)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke