Már a helyesírásával is bajban vagyunk. Kötőjellel, egyben, magyar fonetikával? Honnan az eredet, ki tudja a tuttit. Meg az eredeti összetevők sem stimmelnek nálunk. Frissen készítve persze ezek a fenti anomáliák egy cseppet sem érdekesek. Mert ez a saláta főételként is megállta a helyét asztalunkon. A titka: frissen, enyhén fűszeresen, ropogós zöldségekkel, pikáns öntet, hamar elkészül. Jelen recept alapjait Réka tavaly nyári magazinjából vettük, de nem szó szerint. Jó ötlet volt, szeretjük ám.
Hozzávalók 4 személyre: Öntethez:
- 40 dkg csirkemell - bazsalikom, petrezselyem
- 3 szelet kenyér, akár lehet házi is - 4 ek majonéz (lusták vagyunk)
- 2 ek olívaolaj - 1 tk mustár
- 3 gerezd fokhagyma - 1 narancs kifacsart leve
- 4 közepes paradicsom - 1 ek búzakorpa
- 1 fej lila hagyma - olívaolaj a krémesítéshez
- 1 kis fej jégsaláta (eredetileg római saláta) - só, bors
- 1 ek kockázott bacon
Elkészítés
A csirkemellet (ha nem filé) kicsontozzuk, majd vékony csíkokra vágjuk. A csíkokat is lehet még felezni, salátát készítünk. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint a hús szeletkéket. Megpucolunk 3 gerezd fokhagymát és a befűszerezett húsra aprítjuk, nyomjuk őket. Serpenyőben (vastag falú, persze) kis olívaolajat hevítünk s pár perc alatt, gyakran forgatva megsütjük a húst. Megpirítjuk. Amikor már kezd színe lenni, a kis kockára vágott kenyérdarabokat, illetve az opcionális bacont is hozzáadjuk, s együtt a hússal, tovább pirítjuk. A fokhagyma hajlamos odaégni, tehát igyekezzünk a közös pirítással.
A paradicsomot cikkekre vágjuk, a lila hagymát megpucoljuk és szintét felaprítjuk. A jégsalátát kisebb darabokra tépkedjük. Mindezt elrendezzük egy nagyobb tálon, de még nem keverjük össze. Mert előbb még az öntet következik. Az öntethez kifacsarunk egy narancs levét, összekeverjük a majonézzel, mustárral, sóval, borssal, petrezselyemmel és bazsalikommal. Hozzáadjuk a búza korpát. Elkeverjük. Annyi olívaolajat csepegtetünk hozzá, finoman kevergetve, hogy krémes, lágy állagot kapjunk.
Készen állunk az ebédre. A fenti adag 4 személyre jól lakást biztosít. Az asztalhoz szólítjuk az éheseket. Megengedjük nekik, hogy az alap összetevők arányait saját tányérjaikon alakítsák ki. Hagymával vagy nélküle. Ha a húsi és a pirított kenyér még friss, meleg, akkor a legfinomabb. Viszont az öntetet erősen ajánljuk hozzá, mert az a korona. Íze semmi mással össze nem vethető, édes és fűszeres. Hmmmmmm.
Ez a blogon az első saláta, de mivel (majdnem) osztatlan sikert aratott, lesz még egyéb folytatás is, jöhetnek a többi híresek, Waldorf és társaik. Bocs, korábban volt még az amerikai káposzta saláta. De az nem annyira.
Ez a kedven salátám, mennyeien néz ki!!! És még ehetem is a diétámban...:o))
VálaszTörlésIgen, végül is Rékától jött az ihlet, megfejelve update dolgokkal, amiket azért figyelmen kívül hagytunk, de ezzel együtt is elég könnyű, ám laktató. Köszi.
TörlésMindegy hogyan nevezzük, nagyon ínycsiklandó :) Csípem az ilyen könnyed dolgokat.
VálaszTörlésKöszi. Jó szó ez az ínycsiklandó :)Pjakos. Pont, mint ez a saláta.
TörlésNekem is nagy-nagy kedvencem:)))
VálaszTörlésHogy eddig miért nem csináltuk, csak munkaebédnek ettük évente egyszer külföldi munkatárs kérésére, nem is értem :)
TörlésNagyon jól néz ki. A cézár saláta nálam is nagy kedvenc!
VálaszTörlésAmikor készült (szombat) még a nap is kegyes volt velünk, kisütött és így még fotózható is volt, az ami jó ízű és finom :)Köszi.
VálaszTörlésMég nem ettem, de egyszer feltétlenül meg kell kóstolnom :)
VálaszTörlés