Cézár Salátánk

Már a helyesírásával is bajban vagyunk. Kötőjellel, egyben, magyar fonetikával? Honnan az eredet, ki tudja a tuttit. Meg az eredeti összetevők sem stimmelnek nálunk. Frissen készítve persze ezek a fenti anomáliák egy cseppet sem érdekesek. Mert ez a saláta főételként is megállta a helyét asztalunkon. A titka: frissen, enyhén fűszeresen, ropogós zöldségekkel, pikáns öntet, hamar elkészül. Jelen recept alapjait Réka tavaly nyári magazinjából vettük, de nem szó szerint. Jó ötlet volt, szeretjük ám. 


Hozzávalók 4 személyre:                                            Öntethez: 
- 40 dkg csirkemell                                                      - bazsalikom, petrezselyem
- 3 szelet kenyér, akár lehet házi is                             - 4 ek majonéz (lusták vagyunk)
- 2 ek olívaolaj                                                             - 1 tk mustár
- 3 gerezd fokhagyma                                                  - 1 narancs kifacsart leve
- 4 közepes paradicsom                                               - 1 ek búzakorpa
- 1 fej lila hagyma                                                         - olívaolaj a krémesítéshez
- 1 kis fej jégsaláta (eredetileg római saláta)                - só, bors
- 1 ek kockázott bacon

Elkészítés
A csirkemellet (ha nem filé) kicsontozzuk, majd vékony csíkokra vágjuk. A csíkokat is lehet még felezni, salátát készítünk. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint a hús szeletkéket. Megpucolunk 3 gerezd fokhagymát és a befűszerezett húsra aprítjuk, nyomjuk őket. Serpenyőben (vastag falú, persze) kis olívaolajat hevítünk s pár perc alatt, gyakran forgatva megsütjük a húst. Megpirítjuk. Amikor már kezd színe lenni, a kis kockára vágott kenyérdarabokat, illetve az opcionális bacont is hozzáadjuk, s együtt a hússal, tovább pirítjuk. A fokhagyma hajlamos odaégni, tehát igyekezzünk a közös pirítással. 
A paradicsomot cikkekre vágjuk, a lila hagymát megpucoljuk és szintét felaprítjuk. A jégsalátát kisebb darabokra tépkedjük. Mindezt elrendezzük egy nagyobb tálon, de még nem keverjük össze. Mert előbb még az öntet következik. Az öntethez kifacsarunk egy narancs levét, összekeverjük a majonézzel, mustárral, sóval, borssal, petrezselyemmel és bazsalikommal. Hozzáadjuk a búza korpát. Elkeverjük. Annyi olívaolajat csepegtetünk hozzá, finoman kevergetve, hogy krémes, lágy állagot kapjunk. 
Készen állunk az ebédre. A fenti adag 4 személyre jól lakást biztosít. Az asztalhoz szólítjuk az éheseket.  Megengedjük nekik, hogy az alap összetevők arányait saját tányérjaikon alakítsák ki. Hagymával vagy nélküle. Ha a húsi és a pirított kenyér még friss, meleg, akkor a legfinomabb. Viszont az öntetet erősen ajánljuk hozzá, mert az a korona. Íze semmi mással össze nem vethető, édes és fűszeres. Hmmmmmm. 
Ez a blogon az első saláta, de mivel (majdnem) osztatlan sikert aratott, lesz még egyéb folytatás is, jöhetnek a többi híresek, Waldorf és társaik. Bocs, korábban volt még az amerikai káposzta saláta. De az nem annyira.


Megjegyzések

  1. Ez a kedven salátám, mennyeien néz ki!!! És még ehetem is a diétámban...:o))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, végül is Rékától jött az ihlet, megfejelve update dolgokkal, amiket azért figyelmen kívül hagytunk, de ezzel együtt is elég könnyű, ám laktató. Köszi.

      Törlés
  2. Mindegy hogyan nevezzük, nagyon ínycsiklandó :) Csípem az ilyen könnyed dolgokat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi. Jó szó ez az ínycsiklandó :)Pjakos. Pont, mint ez a saláta.

      Törlés
  3. Nekem is nagy-nagy kedvencem:)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hogy eddig miért nem csináltuk, csak munkaebédnek ettük évente egyszer külföldi munkatárs kérésére, nem is értem :)

      Törlés
  4. Nagyon jól néz ki. A cézár saláta nálam is nagy kedvenc!

    VálaszTörlés
  5. Amikor készült (szombat) még a nap is kegyes volt velünk, kisütött és így még fotózható is volt, az ami jó ízű és finom :)Köszi.

    VálaszTörlés
  6. Még nem ettem, de egyszer feltétlenül meg kell kóstolnom :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések