Ugrás a fő tartalomra

Cézár Salátánk

Már a helyesírásával is bajban vagyunk. Kötőjellel, egyben, magyar fonetikával? Honnan az eredet, ki tudja a tuttit. Meg az eredeti összetevők sem stimmelnek nálunk. Frissen készítve persze ezek a fenti anomáliák egy cseppet sem érdekesek. Mert ez a saláta főételként is megállta a helyét asztalunkon. A titka: frissen, enyhén fűszeresen, ropogós zöldségekkel, pikáns öntet, hamar elkészül. Jelen recept alapjait Réka tavaly nyári magazinjából vettük, de nem szó szerint. Jó ötlet volt, szeretjük ám. 


Hozzávalók 4 személyre:                                            Öntethez: 
- 40 dkg csirkemell                                                      - bazsalikom, petrezselyem
- 3 szelet kenyér, akár lehet házi is                             - 4 ek majonéz (lusták vagyunk)
- 2 ek olívaolaj                                                             - 1 tk mustár
- 3 gerezd fokhagyma                                                  - 1 narancs kifacsart leve
- 4 közepes paradicsom                                               - 1 ek búzakorpa
- 1 fej lila hagyma                                                         - olívaolaj a krémesítéshez
- 1 kis fej jégsaláta (eredetileg római saláta)                - só, bors
- 1 ek kockázott bacon

Elkészítés
A csirkemellet (ha nem filé) kicsontozzuk, majd vékony csíkokra vágjuk. A csíkokat is lehet még felezni, salátát készítünk. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint a hús szeletkéket. Megpucolunk 3 gerezd fokhagymát és a befűszerezett húsra aprítjuk, nyomjuk őket. Serpenyőben (vastag falú, persze) kis olívaolajat hevítünk s pár perc alatt, gyakran forgatva megsütjük a húst. Megpirítjuk. Amikor már kezd színe lenni, a kis kockára vágott kenyérdarabokat, illetve az opcionális bacont is hozzáadjuk, s együtt a hússal, tovább pirítjuk. A fokhagyma hajlamos odaégni, tehát igyekezzünk a közös pirítással. 
A paradicsomot cikkekre vágjuk, a lila hagymát megpucoljuk és szintét felaprítjuk. A jégsalátát kisebb darabokra tépkedjük. Mindezt elrendezzük egy nagyobb tálon, de még nem keverjük össze. Mert előbb még az öntet következik. Az öntethez kifacsarunk egy narancs levét, összekeverjük a majonézzel, mustárral, sóval, borssal, petrezselyemmel és bazsalikommal. Hozzáadjuk a búza korpát. Elkeverjük. Annyi olívaolajat csepegtetünk hozzá, finoman kevergetve, hogy krémes, lágy állagot kapjunk. 
Készen állunk az ebédre. A fenti adag 4 személyre jól lakást biztosít. Az asztalhoz szólítjuk az éheseket.  Megengedjük nekik, hogy az alap összetevők arányait saját tányérjaikon alakítsák ki. Hagymával vagy nélküle. Ha a húsi és a pirított kenyér még friss, meleg, akkor a legfinomabb. Viszont az öntetet erősen ajánljuk hozzá, mert az a korona. Íze semmi mással össze nem vethető, édes és fűszeres. Hmmmmmm. 
Ez a blogon az első saláta, de mivel (majdnem) osztatlan sikert aratott, lesz még egyéb folytatás is, jöhetnek a többi híresek, Waldorf és társaik. Bocs, korábban volt még az amerikai káposzta saláta. De az nem annyira.


Megjegyzések

  1. Ez a kedven salátám, mennyeien néz ki!!! És még ehetem is a diétámban...:o))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, végül is Rékától jött az ihlet, megfejelve update dolgokkal, amiket azért figyelmen kívül hagytunk, de ezzel együtt is elég könnyű, ám laktató. Köszi.

      Törlés
  2. Mindegy hogyan nevezzük, nagyon ínycsiklandó :) Csípem az ilyen könnyed dolgokat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi. Jó szó ez az ínycsiklandó :)Pjakos. Pont, mint ez a saláta.

      Törlés
  3. Nekem is nagy-nagy kedvencem:)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hogy eddig miért nem csináltuk, csak munkaebédnek ettük évente egyszer külföldi munkatárs kérésére, nem is értem :)

      Törlés
  4. Nagyon jól néz ki. A cézár saláta nálam is nagy kedvenc!

    VálaszTörlés
  5. Amikor készült (szombat) még a nap is kegyes volt velünk, kisütött és így még fotózható is volt, az ami jó ízű és finom :)Köszi.

    VálaszTörlés
  6. Még nem ettem, de egyszer feltétlenül meg kell kóstolnom :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke