Sült Fokhagymás Zsemlék

A fokhagymát pirítós kenyéren nagyon szeretik a lányok. Én néha magában is el tudom harapni, de az illat, ami utána marad a számban, az sokáig kísért, s ez annyira nem szociális érintkezésekhez való. De ha van lehetőség, s találtam ilyet, akkor a mellékhatás csökkentésével egyből fokhagymás zsemlét lehet készíteni. Hamar, hamar.
Hozzávalók: 1 csésze (240 ml) víz, 2 ek. puha vaj, 1 tojás, 2 csésze (260 gr) liszt, 1 1/4 csésze (160 gr) tk tönköly liszt, 1 zacskó szárított élesztő, 1 ek. cukor, 1 tk só, 2 fej sült fokhagyma
Elkészítés
  • A két fej fokhagyma alját és tetejét éles késsel levágjuk. Alufóliára tesszük, kicsit sózzuk, kis olíva olajat öntünk rá és alaposan becsomagoljuk a fóliába. Sütőbe téve, közepes fokozaton, max 30 perc alatt megsütjük. Kivesszük a fóliából és hagyjuk kihűlni. Isteni illatok. Igen! Ügyesen megpucoljuk a fokhagymát, legegyszerűbb kinyomni finoman a sült gerezdeket. 
  • Az így nyert sült "krémet" és a zsemléhez való összes többi összetevőt kenyérsütő gép keverő üstjébe tesszük és a másfél órás dagaszt/keleszt programot bekapcsoljuk rajta. Így olvastam az eredeti receptben, de gép híján az élesztőt kicsit felfuttatnám, majd a többi összetevővel alaposan kigyúrnám. Meleg helyen duplájára keleszteném. 
  • A megkelt, géppel vagy kézzel dagasztott tésztát alaposan kilisztezett deszkára tesszük és átgyúrjuk. Kézzel ellapítjuk és 12 egyenlő részre vágjuk.

  • Lisztes kézzel 12 kis kerek zsemlét formázunk, hengergetünk belőle. 
  • Kivajazott jénaiba ültetjük a zsemléket, egymástól pár cm távolságra. Megkenjük olvasztott vajjal. Letakarva, meleg helyen, 45 percig újra kelesztjük őket. Szépen össze fognak nőni.
  • Előmelegített sütőben, 200 C-kon, 15 perc alatt, valóban aranybarnára sütjük.


Puha, omlós, finoman aromás, fokhagymás zsemlék lesznek belőle, amit az angol "Dinner Rolls" néven illet, de a zsemle is találó. A végeredmény, így formában sütve, látványos, tetszetős, Timi rendelt is belőle legközelebbi ovis látogatásához, ajándékba. Jön a péntek, újra sütöm :)

A receptért és az inspirációért köszönet/ thanks for the original: For the Love of Cooking blog with Pam.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések