Ugrás a fő tartalomra

Pikáns, Pirított Sütőtök Torta

Ritkán mondok ilyet. Hogy SZENZÁCIÓS! És hogy különösen finom. Mert jól sikerült. A sütőtök egy új formája. Pikáns tortában. Olyan jól, hogy a gyerekeknek nem is hagytunk. Bár ők kevésbé nyitottak az újra.
Forrás/Source: One Perfect Bite. Thank you, Mary! 
Hozzávalók: 
  • 1 közepes kanadai sütőtök (bruttó 1,6 kg)
  • 3 ek. olíva olaj
  • 2 ek. sótlan vaj vagy margarin
  • 3 közepes vöröshagyma
  • reszelt sajt ízlés és tetszés szerint. Itt füstölt Eidami.
  • 2 tojás
  • 1 ek. tej
  • só, bors, aprított mandula vagy tökmag (opcionális)
  • friss, leveses tészta (nem a fagyasztott)
Elkészítés 
  1. Előmelegítjük a sütőt 220 C-ra. A sütőtököt meghámozzuk - nagyon kemény meló, ne adjátok fel már az elején - kivágjuk a magokat és a belső, puha szálas részeket is. Kisebb kockákra ( 2 x 2) vágjuk az egészet. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, sózzuk, borsozzuk, s összekeverjük 1 ek olíva olajjal. 45 percig, vagy amíg puha és kicsit barna nem lesz, sütjük. 
  2. Közben a vajat és a 2 ek olíva olajat egy vastag falú serpenyőben megolvasztjuk. A hagymát megtisztítjuk és szeletekre vágjuk. Közepes hőfokon, fedő alatt, néha kevergetve barnára, illatosra karamellizáljuk. Kb. 30 perc alatt megvan.
  3. A megsült sütőtök kockákat kivesszük , de nem kapcsoljuk le a sütőt, csak kicsit csökkentjük a hőfokot - olyan 180 C-ra. Pite formát vagy kisebb tepsit veszünk elő. Leveles tésztával (javasolt a házi, de azt macera előállítani, tehát akkor frisset vegyetek, ne fagyasztottat) kibéleljük a formát. Ez nálunk 24 cm-es, kerámia pite forma. A tészta ne lógjon túl a forma/tepsi peremén. 
  4. Összekeverjük a pirított hagymát és a sült tök kockákat. Beletesszük az egészet a tésztával bélelt formába. Megszórjuk füstölt, zsíros reszelt sajttal. Vastagon. 
  5. A 2 tojás és a tejet, sóval, borssal - opcionálisan aprított mandulával vagy tökmaggal- összekeverjük, lazán felverjük. Ráöntjük a zöldségekre.Körbe körbe. 
  6. Sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. A sajt megolvadt, a tojás megsült, s mindenütt mennyei illat terjeng. 
  7. Kicsit hagyjuk kihűlni, majd, mint egy tortát, szépen szeletelve tálaljuk.
Pikáns, édes és fűszeres, kellemes hagyma aromával, olyan organoleptikus élmény, amiben csak ritkán van része az embernek. A 4 személyes tortát, Timivel ketten, hipp-hopp, eltüntettük. Könnyű, bár nem túl gyors ebédje lehet bárkinek. Erősen ajánlom. Mert valóban SZENZÁCIÓS!

Megjegyzések

  1. Hm.A cím olvastakor édes tortára számítottam, de biztos jó lehet ez a sajtos sós változat is. Egyelőre óvatosságból csak féladagot csinálok, aztán majd meglátjuk.

    VálaszTörlés
  2. Örülök neki, remélem élőben is elnyeri tetszéseteket :) Nagyon izgalmas és pikáns "torta" ez itt :)

    VálaszTörlés
  3. Micsoda mázli, hogy rátok találtam! Tegnap sütöttem egy kisebb tököt, igaz, nem kanadai, hasonlít a nagydobosira, de nem az, mert nem lett jó. Ízetlen, és nem is olyan gesztenyés. Magában nem fogyna el, ezért megcsináltam ezt a "tortát", a Lidlben éppen akciós volt a parenyica snack, a 10 dkg nekünk elég volt a tetejére. Lehet, hogy a ti metódusotokban még finomabb, mert én nem sózva-borsozva sütöttem a tököt, de a hagymát jól megsóztam, így a sütőben kiegyenlítődött, és így is nagyon ízlett. Azt hozzáfűzném, hogy nekem tovább sült a hagyma, kb. 45 percig, és a sütni is kb. 45 percig kellett. Lehet, hogy a tűzhelyem más.

    VálaszTörlés
  4. Örülök neki, hogy jól sikerült. Az eredeti recept is 45 perces hagymasütést írt elő, mi lefedve, hamarabb meglettünk vele. Nekünk nagyon bejött ez a fűszeres íz. A gyerekeket sajnos nem érdekelte, mert észrevették benne a hagymát :)

    VálaszTörlés
  5. Hey Pam, thanks for this visit. It looks wonderful and tastes great. Suprisingly :)

    VálaszTörlés
  6. Szia!

    Hol lehet ilyen tésztát venni?
    Adrienn

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Több márka is árul friss leveles tésztát. Az egyik legjobb, mindenféle extra adaléktól mentes a Tate Fanny friss leveles tészta - rendszerint Spar áruházakban előfordul. Nem a legolcsóbb, viszont jó minőségű.

      Törlés
  7. Köszönöm!
    Megsütöttem. Nagyon izgalmas lett, imádom.
    Család többi tagja megoszlik.
    Adrienn

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke