Ritkán mondok ilyet. Hogy SZENZÁCIÓS! És hogy különösen finom. Mert jól sikerült. A sütőtök egy új formája. Pikáns tortában. Olyan jól, hogy a gyerekeknek nem is hagytunk. Bár ők kevésbé nyitottak az újra.
Forrás/Source: One Perfect Bite. Thank you, Mary!
Forrás/Source: One Perfect Bite. Thank you, Mary!
Hozzávalók:
- 1 közepes kanadai sütőtök (bruttó 1,6 kg)
- 3 ek. olíva olaj
- 2 ek. sótlan vaj vagy margarin
- 3 közepes vöröshagyma
- reszelt sajt ízlés és tetszés szerint. Itt füstölt Eidami.
- 2 tojás
- 1 ek. tej
- só, bors, aprított mandula vagy tökmag (opcionális)
- friss, leveses tészta (nem a fagyasztott)
Elkészítés
- Előmelegítjük a sütőt 220 C-ra. A sütőtököt meghámozzuk - nagyon kemény meló, ne adjátok fel már az elején - kivágjuk a magokat és a belső, puha szálas részeket is. Kisebb kockákra ( 2 x 2) vágjuk az egészet. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, sózzuk, borsozzuk, s összekeverjük 1 ek olíva olajjal. 45 percig, vagy amíg puha és kicsit barna nem lesz, sütjük.
- Közben a vajat és a 2 ek olíva olajat egy vastag falú serpenyőben megolvasztjuk. A hagymát megtisztítjuk és szeletekre vágjuk. Közepes hőfokon, fedő alatt, néha kevergetve barnára, illatosra karamellizáljuk. Kb. 30 perc alatt megvan.
- A megsült sütőtök kockákat kivesszük , de nem kapcsoljuk le a sütőt, csak kicsit csökkentjük a hőfokot - olyan 180 C-ra. Pite formát vagy kisebb tepsit veszünk elő. Leveles tésztával (javasolt a házi, de azt macera előállítani, tehát akkor frisset vegyetek, ne fagyasztottat) kibéleljük a formát. Ez nálunk 24 cm-es, kerámia pite forma. A tészta ne lógjon túl a forma/tepsi peremén.
- Összekeverjük a pirított hagymát és a sült tök kockákat. Beletesszük az egészet a tésztával bélelt formába. Megszórjuk füstölt, zsíros reszelt sajttal. Vastagon.
- A 2 tojás és a tejet, sóval, borssal - opcionálisan aprított mandulával vagy tökmaggal- összekeverjük, lazán felverjük. Ráöntjük a zöldségekre.Körbe körbe.
- Sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. A sajt megolvadt, a tojás megsült, s mindenütt mennyei illat terjeng.
- Kicsit hagyjuk kihűlni, majd, mint egy tortát, szépen szeletelve tálaljuk.
Pikáns, édes és fűszeres, kellemes hagyma aromával, olyan organoleptikus élmény, amiben csak ritkán van része az embernek. A 4 személyes tortát, Timivel ketten, hipp-hopp, eltüntettük. Könnyű, bár nem túl gyors ebédje lehet bárkinek. Erősen ajánlom. Mert valóban SZENZÁCIÓS!
Hm.A cím olvastakor édes tortára számítottam, de biztos jó lehet ez a sajtos sós változat is. Egyelőre óvatosságból csak féladagot csinálok, aztán majd meglátjuk.
VálaszTörlésNagyon finom, tetszik
VálaszTörlésÖrülök neki, remélem élőben is elnyeri tetszéseteket :) Nagyon izgalmas és pikáns "torta" ez itt :)
VálaszTörlésMicsoda mázli, hogy rátok találtam! Tegnap sütöttem egy kisebb tököt, igaz, nem kanadai, hasonlít a nagydobosira, de nem az, mert nem lett jó. Ízetlen, és nem is olyan gesztenyés. Magában nem fogyna el, ezért megcsináltam ezt a "tortát", a Lidlben éppen akciós volt a parenyica snack, a 10 dkg nekünk elég volt a tetejére. Lehet, hogy a ti metódusotokban még finomabb, mert én nem sózva-borsozva sütöttem a tököt, de a hagymát jól megsóztam, így a sütőben kiegyenlítődött, és így is nagyon ízlett. Azt hozzáfűzném, hogy nekem tovább sült a hagyma, kb. 45 percig, és a sütni is kb. 45 percig kellett. Lehet, hogy a tűzhelyem más.
VálaszTörlésÖrülök neki, hogy jól sikerült. Az eredeti recept is 45 perces hagymasütést írt elő, mi lefedve, hamarabb meglettünk vele. Nekünk nagyon bejött ez a fűszeres íz. A gyerekeket sajnos nem érdekelte, mert észrevették benne a hagymát :)
VálaszTörlésHey Pam, thanks for this visit. It looks wonderful and tastes great. Suprisingly :)
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésHol lehet ilyen tésztát venni?
Adrienn
Szia!
TörlésTöbb márka is árul friss leveles tésztát. Az egyik legjobb, mindenféle extra adaléktól mentes a Tate Fanny friss leveles tészta - rendszerint Spar áruházakban előfordul. Nem a legolcsóbb, viszont jó minőségű.
Köszönöm!
VálaszTörlésMegsütöttem. Nagyon izgalmas lett, imádom.
Család többi tagja megoszlik.
Adrienn