Ugrás a fő tartalomra

Blog Születésnap és Flognarde

Hát egy éves lett a kis drága. Sosem gondoltam volna. Hogy eljut eddig. 365 nappal ezelőtt nem recepttel, hanem egy kis megnyitó (open up, open up) írással, lamentálással kezdtem. Sok minden történt.
source: lonesentry.com
Statisztikailag és egyébként is. A statisztika szárazabb, de érdekes egy darabig nézegetni :)
- 135 bejegyzés, 819 komment. 
- 108 blog követő, állandó olvasó. Nekik nagyon örülök, jó érzés, hogy vannak, hogy van ilyen. 
- 144 FB rajongó, követő lájkoló. Őket is köszönöm/szeretem, bár ott még messze az egy év.
- 46 909 oldal megtekintés. Osztva 365-el. Napi, átlag 127. Ez szerintem nagy szám :)
- Szellemkep Radio666 élő adás - életmű és receptek. Izgalmas és megtisztelő lehetőség. Sokan hallgattátok, talán megfoghatóbb lettem. 
- Legalább hat blogon hivatkozás - olvasnivaló lett belőlem. Citromhab, Kutya és Konyha, Chef Viki, Birtokos eset, Barbi konyhaja, Szellemkep, Illés Krisz konyhaja. Nagy megtisztelés és köszönöm. Felemelő érzés. Mintha valóban értéket képviselne, amit csinálok. 
- Olvasók Magyarországtól Izraelig szerte a világon. Gondolom, elsősorban magyarul értők. Sziasztok mindenfelé. 

És az egyébként. Hirtelen mindenki blogot csinált. Hirtelen "felhígult" a gasztro blog társadalom. Hirtelen mindenki főz és megmutatja. Szerintem ez nagyon jó, az önmegvalósítás, a valahová tartozás élménye. Az olvasók iránti tisztelet és alázat, a visszajelzés megbecsülése. Mert igazából csak az élményt és a receptet tudja megosztani az ember virtuális, olvasó barátaival, a sütiket és egyéb ennivalókat csak a szeretteivel. Akik viszont elégedetten dőlnek hátra, hogy : "Apa, ilyen jót még sosem csináltál". A mérce magas s általában sikerül megugrani. Ha örömet szerzek a főztömmel, mert amit kapnak, jókedvvel, izgalommal eszik. Ha olyat kapnak, amit korábban nem, s bejön, büszkeség. Ilyen volt a cukkini. Állandó poén lett belőle. 

Blogot írni, fotózni, közzétenni, tartalmat szolgáltatni jelentős idő és energia ráfordítás. Néha több, mint maga az étel elkészítése. Határt húztam magamban, a szükséges, hasznos sütés/főzés illetve a családom és egyéb állatfajták viszonylatában. Mert ők nem tudják megvárni, hogy majd előbb megírom, aztán játszás/kutyasétáltatás vagy csak közös együttlét. Mert a blogot egyedül írja az ember, odafigyel, külvilágot kizár. De mégis a külvilág a fontosabb. Így a blog akkor íródik, amikor kedv, idő és mondanivaló engedi. Nem kényszerít közlésre, de a jól sikerült és osztozásra váró receptek gyűlnek és néha kikérezkednek. A blogra, mások képernyőjére. Saját magunknak emlékeztetőbe. Cetli helyett.

Tehát büszkeség. A blog ötletét a Csak a puffin blog gazdája ültette el a fejemben, tehát először is neki köszi. A támogatást, a moderálást. Írta anno, hogy még nem látja a sütit sütő férfi képét, de alakul a dolog. Remélem, az elmúlt egy év mutat valami fejlődést. Szólok, ha megnyitom saját valódi Beastie Bisztrómat :)

És az ünnepi süti, ami már szombaton megsült és elfogyott, de még titokban várt, hogy jöhessen.

Flognarde (csokis-szilvás Sajtkukactól)

Hozzávalók: 500 gr szilva, 30 gr vaj, 2 ek cukor. A tésztához: 60 gr liszt, 30 gr kakaópor, 120 gr cukor, 70 gr étcsoki olvasztva, 200 ml tejszín, 100 ml tej, 3 tojás.

Elkészítés

  1. A szilvát kimagozzuk s legalább 4 felé vágjuk. A vajat és a cukrot serpenyőbe tesszük, s megpároljuk rajta a szilvát. Puhára, de nem szétesősre. 
  2. A tejszínt, tejet és csokoládé darabokat együtt melegítve megolvasztom, gyakori kevergetés mellett. 
  3. A lisztet, kakaópor és cukrot összekeverjük. 
  4. Egy másik tálban összekeverjük az olvasztott csokis tejszínt/tejet, a tojásokkal. A lisztes keveréket folyamatos keverés mellett hozzáadjuk.
  5. Kivajazott piteformába merjük csokis masszát és a tetejét tele nyomkodjuk szilva gerezdekkel. Kicsit elsüllyednek benne. Az a jó. 
  6. Előmelegített sütőben, 180 C-on, 30 percig sütöttük. 

Megjegyzések

  1. Isten éltesse az egyévest :-)))

    Jó volt olvasni a soraidat, frankón megfogalmaztad ennek az egésznek a lényegét!

    Még sok-sok gyertyát arra a bizonyos tortára :-)

    VálaszTörlés
  2. Ó, hát én azt hittem Te jóval idösebb vagy nálam! Olyan, mintha évek óta írnád a blogod. Gratula az elsö évhez, jöjjön a többi!!

    VálaszTörlés
  3. Hajaj, a fiataloké a jövő! Köszi a köszöntést és a biztatást.

    Vikinek pedig a kezdetektől fogva tartó hivatkozást (is) az oldalán.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon sokan szeretünk és tisztelünk így ismeretlen ismerősként!
    Boldog blogszülinapot Neked és jó sok újabb bejegyzést Nekünk! :)

    VálaszTörlés
  5. Boldog szülinapot a blognak! További sok finomságot nekünk:)

    VálaszTörlés
  6. Sok inspirációt kapok szerte széjjel Tőletek, szóval a tisztelet kölcsönös. Köszönöm. Férfiként pedig különösen :)

    VálaszTörlés
  7. Hát nagyon boldog blogszülinapot Gergő! :)
    Még legalább 11-et! Színfolt a blogod, és te magad is. :D
    Kenyérsütő férfi! <3

    VálaszTörlés
  8. Gratulálok, boldog blogszülinapot, és még sok évnyi blogolást kívánok! :))

    VálaszTörlés
  9. Boldog szülinapot a blognak, és gratuláció a bloggolónak!
    Minden tiszteletem az igényes írásokért, kívánom, hogy legyen mindenre elég idő a blogon kívül is, mint ahogy megírtad.
    És köszönöm a példamutatást a sütik, tészták sütése ürügyén!

    Még egyszer gratulál az egyik állandó olvasód: Mariann!

    VálaszTörlés
  10. Nagyon boldog blog-szülinapot kívánok, a süti nagggyon guszta :)

    VálaszTörlés
  11. Csiklandozza lelkemet ez a sok jó kívánság és kedvesség. Szeretek sütit sütni s mindenkit csábítanék kenyeret sütni. Mert nincs annál egyszerűbb dolog a világon. Köszi mindenkinek.

    VálaszTörlés
  12. Jövök én is köszönteni :) Boldog blogszülinapot és még sok sütéssel töltött évet kívánok Neked!

    VálaszTörlés
  13. Még sok blogszülinap kövesse az elsőt! Szeretek ide járni. További jó blogolást kívánok.

    VálaszTörlés
  14. Hajaj, nincs vége a vendégjárásnak :) Köszönöm, köszönöm, jól esik a megszólalás, a vissza jelzés. Folytatom :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke