Olasz meló - KonoPizza

Csütörtökön megint sikerült egy újdonsággal találkozni, barátkozni. Modern, olasz, design. És finom.

Tavaly télen voltam Milánóban. Egyik este, 11 után hazafelé igyekeztünk, s csak a helyi, külvárosi kocsma volt nyitva, ami egyben pizza lelőhely is. A tulajdonos kínai, a szakács arab. A pizza tökéletes. 7 perc alatt elkészült. De most nem ezt a történetet mesélem. 

Budapest és úgy általában a világ tele van olasz éttermekkel, rosszabb esetben csak pizza házhoz szállításra berendezkedett vállalkozásokkal. Az olasz eredetit hírből ismerik, olvastak róla. És ez nem baj, mert a sajátos ízléssel megáldott vásárlók nap-mint-nap eszik, veszik a portékát. Néha én is. Megszoktuk. A KonoPizza viszont valami más. Nagyon. A Lucullus Baráti Társaság meghívásából. Köszönjük. 
Konofresco - Caprese
A szállodákról (Budapesten a régi New York Kávézó) és szakács iskolájáról híres Boscolo család, pontosabban Rossano Boscolo több éves tervezése nyomán, két kedvelt  ennivaló, a fagyi és a pizza ötvözéséből létrejött a Kono. Hívhatjuk pizzának is, mert van benne tészta és a pizzákhoz hasonló feltét is. De több, mint egy pizza. Sőt, szerintem a köztudatban élő pizza képből ki indulni nem pontos. 

Képzeljünk el egy tölcsért. Egy óriás, vastag falú, ropogós, friss, egykezes tölcsért. Olaszországban készül, elősütik, fagyasztva érkezik az étterembe. Tartósítószer nélkül. A tésztával tehát nem lehet hibázni. Készült hozzá egy, a tölcséreket fogadni képes, légkeveréses, beépített futószalagos sütő, látványpékség, ahol kicsit több, mint 3 perc alatt készre sül. 

Olaszországban készült, az ottani klíma minden ízét magában hordozó paradicsom szósz. Egy adott terület, csak a Kono világ hálózatot látja el. Ezt a szószt melegen kell tartani. Ez kerül a tölcsér aljába, közepére, és majdnem a tetejére is. Több, kis rafinált réteget képezve. És a mozzarella. Itt is fontos az eredeti, friss, olasz alapanyag. Csak onnan. És számtalan feltét szabadon. Ismerősek lehetnek a pizza barátainak ám mégis, valami egészen mást kapnak. 
Konospecial - Guiseppe
A tölcsérbe az étlapról választható feltét kompozíciók kerülnek. Lehet hideg - saláta, meleg - klasszikus olasz pizza feltét, olvasztott mozzarellával, illetve a valódi meglepetés - édes töltelékkel, csokival, gyümölccsel, ricottával. Több Kono összeállítását végig néztük, míg ismerkedtünk a technikával, a szakács segítségével. Valóban, gyerekjáték elsajátítani a töltési fázisokat, ha belejön a munkatárs, még elegánsan is készítheti. Látvány konyha, minden a szemünk előtt zajlik, cserépben áll a bazsalikom, fő a bizalom és az átláthatóság. Timi salátásat - Caprese-t (friss mozzarella, paradicsom, bazsalikom, olivaolaj, balzsamecet) kér, én az erősen ajánlott Guiseppe-t. A salátáshoz elősütik a tésztát, közben bekeverik a belevaló salátát, kijön a pizza tölcsér, hamar megtölt és már fogyaszthat is. Akár sétálva. Mi leültünk a galériára. A Guiseppe fűszeres darált hús, friss paprika, lilahagyma, mozzarella és paradicsomszószból állt össze. Itt az egészet, egybe sütötték, de nem túl. A paprika ropogós, friss maradt benne, úszva az olvadt sajtban és a fűszeres húsban. 30 percig meleg maradt, sőt, az elején még egészen forró, szóval óvatosan és ügyesen ettük. Tiszta maradt a ruhánk. Ahogy esszük, újabb és újabb rétegek kerülnek elő. Izgalmas ennivaló :)
Konodolce - Casatta Sicíliana
Az igazi meglepetés a mások által vitatott édes, gyümölcsös Kono volt. Nem éreztük pizzatésztának a tölcsért. Semleges, ropogós alapot biztosított. Mind a ricotta krémmel, aszalt gyümölcsökkel és csoki darabokkal töltött hideg (Casatta Sicilíana - mint egy óriás Túró Rudi - Timi szerint ), mind az Alla Frutta (vanília krémmel és erdei gyümölcsökkel sütött, forró Kono) a maga nemében hibátlan volt.
Konodolce - Alla Frutta
Számot vetettünk tapasztalatainkkal. Mindegyik kóstolt Kono ízletes, finom és különleges volt. Barátságos, hogy tudsz kevesebbet is enni, mintha megrendelnél egy átlag, 32-es pizzát. Kevésbé megterhelő, pláne este 8-kor, mert mikor máskor jön meg az étvágy. Kalóriában, bevitt zsírban is (pontos adat sajnos nincs) kíméletesebbek voltunk. Timinek sem volt lelki ismeret furdalása, hogy ó jaj, oda a diétám :) Szerintem, ha kiszámolható a kalória, cukor és zsír értéke a Kono-nak, a fitness, egészséges ételek, alternatív éttermek vonalán további lelkes híveket szerezhet magának. Mert mi visszatérünk. A lányokkal együtt.

Itt ettünk: Mamut, III. emelet, Kono Pizza.Megjegyzések

  1. De jóóóóóó lenne ha tudnánk itthon is ilyet készíteni!:-)

    VálaszTörlés
  2. Szerintem van már pár kollégának elképzelése erről :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések