Ugrás a fő tartalomra

Répa lekvár

Egy recept, amit jól kinéztem magamnak. Vártam, kerestem az időt, mikor alkalmas. Kiderítettem mennyi két narancs leve. Csak ezért vettem répát és citromot.Tehát nagyon készültem. A csincsilláknak nem adok répát ezen a héten. A kísérlet fontosabb. Nem sikerült rosszul, kicsit szokatlan, de a színe gyönyörű. Nincs hiba. 
Hozzávalók:
- 500 gr répa
- 300 gr cukor (így is elég édes lett)
- 2 narancs leve - kb 100 ml.
- 1 citrom leve - kb 30 ml
Elkészítés
A répákat megpucoljuk, apró darabokra vágjuk és 3 dl vízben alaposan megfőzzük, amíg jó puha nem lesz. Ez legalább fél óra. Sok vizet magába szív, vagy elpárolog belőle. A puha répát késes mixerbe tesszük, aprítjuk. Mehet hozzá a narancslé, citromlé és a cukor. Visszatesszük a tűzhelyre és még 10 percig főzzük. 

Üvegbe töltjük. Ebből a mennyiségből három kisebb üveg lett, kóstolónak, extrém gasztro ajándéknak kiváló. Keksz tetején jól mutat, s egyáltalán nincs benne a menekülésre késztető répa íz. Magába, kiskanállal kicsit nehezebb elfelejteni, miből készült. Frissen sült, zabpelyhes, dagasztás nélküli tönköly kenyéren is finom. Palacsintán is finom, lehet sütibe is belefér, de nem elég sűrű, így csak a tetejére. 
Tudom már, készítek répatortát. A tetejére nagyon jó lesz. Yeee!

Megjegyzések

  1. Mert az ember ugye, egy ilyen színű lekvártól azt várja tudat alatt, hogy barack íze legyen. :)
    5 éves unokám, a Juli, ha megeszi a répát a levesből, egyből elkezd próbálgatni fütyülni. Néha sikerül, bár eddig ezt csak ő hallotta:) Majd meglepem ezzel a lekvárral, hátha hatásosabb:):)

    VálaszTörlés
  2. Kíváncsi lennék milyen az íze. A sárgarépát imádom, de egyszer készítettem marokkói sárgarépa krémet, az viszont annyira nem ízlett...

    VálaszTörlés
  3. Biztos nagyon finom lehet! Én narancsos répás ivólevet csináltam régen a kisfiamnak, úgy vedelte, hogy az csak na! A répa nagyon jó barátja a narancsnak! :o)))

    VálaszTörlés
  4. A színe csodálatos, ízre is biztos finom, mégha kicsit meghökkentő is. Sárgarépa és narancslé jól illenek együtt. Kipróbálom, köszönet a receptért. :)

    VálaszTörlés
  5. Köszi. Nekem ízlik, a család másik fele, kivéve Teó (aki a mákos sütemény tévedést is elfogadta), nem kedveli. Az arányokon kicsit finomítani kell, meg sűríteni,. Legyen inkább natúr ízű, mintsem eltúlzott répás cukor :)

    VálaszTörlés
  6. Még sosem ettem, nagyon izgalmas

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke