Kifőztük Különszám - KENYÉR!!!!!!


Jelen blog szerzője a tegnapi napon jött haza Belgrádból, egy ISO auditról. Volt ott szó természetesen a "mission and vision" kifejezésekről, mely a nagy és multi vállalati minőségügy háza táján bárkinek ismerős lehet. De hogy jön ez ide? Elég egyszerűen. Ennek a blognak a fejlécében van egy angol mondat: 

Home made food for those has a sleeping baker inside

Lefordítva annyit tesz, házilag készült étel azoknak, akiknek lelkük mélyén egy pék szunnyad (magyarul líraibb vagyok :) ...tehát akik mondjuk úgy olvasnak, vagy legalább be be néznek hozzám, azoknak ez egy nagyon hasznos, takaros és professzionális kiadvány. Nem mellesleg én is benne vagyok egy elég egyszerűen süthető, hamar elkészülő Erzsébet jellegű veknivel.

Már belelapoztam, nekem nagyon tetszik. A 80-as évek közepétől kezdve nagyszüleim átálltak (makro) vegetáriánus életmódra, orvosi-természetgyógyászi hatásra. Minket is megcéloztak vele, ha nem is teljes, de jelentős eredménnyel. Teljes kiőrlésű kenyér akkor csak egyféle létezett, a Bakonyi Barna kenyér, az is csak ritkán volt beszerezhető. Nehéz, tömör, nem túl ízletes kenyér volt. Aztán a 90-es évek elején, amikor megláttam az első kenyérsütő gépet - rögtön kapcsoltam, s el kezdtem a családi kampányt, hogy vegyünk már, mert jobb, olcsóbb, egészségesebb, stb. Nagyobb családom, majd amikor függetlenedtem, saját családomat is elláttam kenyérsütővel és a házi alkotás lelkesedésével. 

A kenyérsütőgépen tovább lehetett lépni, nem feltétlen szükséges, de nem is az ördögtől való találmány. a 3 és fél órás program ugyanúgy megoldható kevesebb zajjal, kis kézi dagasztással és valódi, ropogós, belül omlós kenyér végeredménnyel. Egy kis bátorság és jó recept kell hozzá. Eddig nekem volt 4-5 jó receptem, ezeket variáltam, a család szereti, szinte csak ezt eszi. Bagett, kenyér, pizza, néha zsemle szerű, néha lepény. De mindig az izgalom és az isteni illat, ami a végeredményt megelőzi. Mert bár bevett receptek vannak, immár a fejemben, a környezeti hőmérséklet, a tér-idő kontínium, a mátrix szerkezete mind hatással vannak a kész sült kenyérre. Olvassátok el, töltsétek le ezt a szuper kiadványt. Nem azért, mert én is benne vagyok, hanem azért, mert ha ráéreztek, sosem lesz kérdés, hogy süttök vagy vesztek. Bátran kis pékek!

És most nyert pozitív értelmet az a nagyszerű magyar kifejezés, hogy: Na, ezt jól kisütötted! :)Megjegyzések

  1. És ilyen magazinokhoz hol jutsz hozzá?üdv:Robull

    VálaszTörlés
  2. Kizárolag online, a kifoztuk.hu oldalán, letölthető, lapozható, nyomtatható, finomságok gyűjteménye :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések