Ugrás a fő tartalomra

Vaníliás zabpehely keksz (cookie)

Keksz készítésnek este 8 után szabad csak nekiállni, így valószínű reggelire is marad. Meg hát este lehet egy nagy családban igazán hatékonyan sütni, főzni. Pláne nyáron, amikor a gáztűzhely (előmelegített sütő, ugye) duplát rátesz a 40 fokos átlag hőmérsékletre. De ez a keksz isteni, egyszerű, gyors és jobb mint a térfogat növelt mostohatestvérek. Recept Egy Konyhától, hamar megvan s hamar elfogy. Hibátlan. Köszi.
 Hozzávalók:
- 20 dkg puha vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 vaníliás cukor (kivonat hiányában)
- 20 dkg liszt (legközelebb tk tönkölyből is elkészül)
- 1/2 tk sütőpor
- 10 dkg zabpehely (mindig van otthon)
- kristálycukor, hogy még jobban ropogjon

Elkészítés
A puha vajat a cukorral krémesre keverem. Olcsón, nem jó minőségű margarint nem ajánlok erre a szerepre. Mehet hozzá a vanília (cukor), liszt, sütőpor, zabpehely, s az egész összegyúrva, sűrű, vajas krémmé. Hosszú rudat gyúrtam belőle (a podravka szakács kézjele az átmérő arányszáma), s betekertem folpackba, irány a mélyhűtő fél órára. Sütő elő melegítve, természetesen a legkisebb fokozatra állítva (180 C).
A hűtés leteltét követően kiveszem a vajas rudat, kitekerem a folpackból és vékony karikákra vágom. Fél centit ír az eredeti recept, én nem mértem, de valóban vékony legyen, sütés közben úgyis növekszik. Sütőpapírral bélelt tepsire kerültek a korongok, nem túl szorosan. Megszórtam a tetejüket kristály cukorral, s mehettek is a sütőbe (még mindig alsó fokozaton). 15 perc sütés elég nekik, barna és a szélén látványosan sült lesz a keksz és kész. 
Persze nem volt ilyen egyszerű a sütés. A karikák túl vastagok lettek, szegények csak úgy dagadtak, izzadtak a sütőben, hogy lesz ebből cookie, ami lapos. Kivettem a tepsit és egy laposabb kanállal mindegyik alig sült sütit kicsit ellapítottam, hogy jobban átsüljön. Szerintem jó ötlet volt, a power puff girlök ismét megmentették a világot :)

Kérem, engedélyezze a cookie-k használatát a böngészőjében.

Megjegyzések

  1. ezt most nemtom miért néztem kókuszosnak, lehet azt kívánom? :) cookie az jöhet bármikor :) kipróbálom majd de lehet rakok bele kókuszt :D

    VálaszTörlés
  2. azért látod kókuszosnak, mert akár az is lehetne.....pedig nem.... kávé, tea mellé kitűnő, nagy fűtőértékű sütike, ami ezekben a hőséges napokban nem elhanyagolható :)

    a zab pedig jó, jót akar :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke