Datolyás golyó

Olyan mint a kókusz golyó. Majdnem. Volt egy csomag datolya, erős felindulásból megvettük, sőt kibontottuk, s sehogy sem akart hasznosulni. Pedig finom. De nem dinnye. Ezért hát golyó. A datolya amúgy a blogokon legtöbb esetben nyers étel vagy vega környezetben kerül elő. Recept TkT-től. Köszönöm. 
Hozzávalók:
- 25 dkg datolya, mag nélkül
- 3 dkg olvasztott vaj
- 2 tojás
- 12 dkg cukor (na ezen mindenképp csökkentsetek)
- 7 dkg darált háztartási keksz
- 6 dkg darált dió
- vanília aroma (ebben is van cukor)
- csipet só (ebben nincs)
- kókuszreszelék

Elkészítés
A vajat vízgőz felett olvasztjuk meg. Erre majdnem nem figyeltem oda. Tehát kis lábos, benne víz, a lábos tetején pedig kis jénai mélyebb része, abban olvasztgatás. Haladó fokozat. Az olvadt vajhoz mehet a cukor (kevesebbet, jó?), a lazán felvert tojások, a datolya (késes mixerrel aprítottam a magozást követően, kemény masszává állt össze, így a vajas-cukros tojásos öntettel együtt visszavarázsoltam a késes mixerbe - még egy keverésre)a csipet só és vanília aroma. Összefőzzük, hogy elolvadjon a cukor. Kicsit aztán hűlnie kell. Majd könnyedén, vidáman összekeverjük a darált keksz és dió keverékkel. Az aztán 5 perc alatt jól megszívja magát, de még így is elég ragacsos marad. Tehát vizes kézzel (ez fontos, valóban) megformázzuk a tetszés szerinti kis golyókat, amiket aztán kókusz reszelékben megforgatunk. Fagyis dobozba (fagyi nélkül) tettem őket s egy éjszakát pihentek a hűtőben. 
És most végre megkóstoltam. Finom és iszonyúan édes. A nap végére meglesz a családi tetszés index is, mert a lányok hazatérnek a nagyszülőktől. Remélem nem sok marad a kis golyókból. 

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések