Igazi Amerikai Palacsinta (easy)

Egy gyönyörű ételfotóhoz írtam elismerő kommentet s kaptam hozzá cserébe "így csinálom én" rövid receptet. Azóta kétszer megcsináltam, egyre nagyobb adagokat sütök, a család meg örül. Sőt. Hízik. Köszönöm Kati :)

finom habos - fluffy
Hozzávalók kisebb családi adaghoz (4 fő, fejenként 3 palacsinta becsült mennyiség)
- 1 bögre finom liszt
- 1 bögre író (lehet azt kapni átlagos boltban is)
- 1 tk. szódabikarbóna
- 1 tojás
- 1 cs. vaníliás cukor
- 3 ek. ricotta (savó túró)
- csipet só (mert mindenbe kell)
- reszelt citromhéj - én szárított változatot használtam hozzá, érzéssel
az utolsó
Elkészítés
A tojást, a vaníliás cukrot és a pohár írót jól összekeverem. Hozzáadom a ricottát, tovább kevergetem. Mehetnek bele a morzsolni való szárazak: só, reszelt citrusféle héja, liszt, szódabikarbóna. Keverem. Kavarom. Akarom. Kész.
fent csont alakú keksz kiszúróval kísérleteztem
Megfelelő serpenyőben kis olajat vagy vajat olvasztok, s mint ahogy a palacsintát szoktuk (tényleg, szoktuk??) sütni, kisebb merőkanállal elhelyezek egy adagot a közepére. Nem forgatom, löttybölgetem, mert akkor elterül, s ez most nem olyan palacsinta lesz, hanem habos, fluffy, amerikai. Tehát közepes lángon sütöm, megvárom, míg a felszíne szép, lukacsos, hólyagos lesz. Akkor - és csak akkor, nem előbb, később, máskor, holnap - egy lapos fa lapátkával gyorsan megfordítom. Tapasztalatom, hogy még ekkor is repülhet kis nyers tészta szerteszéjjel, szóval óvatosan. Szép barnára sütöm a másik oldalát is. 
idős és fiatal pancake találkozása
Frissiben tálalom, nem lehetett elég gyorsan sütni, olyan hamar elfogy. A ricottától és az írótól különleges, lágy és felejthetetlen lesz. Juharsziruppal, friss gyümölccsel, házi vagy bolti nutellával, lekvárral, kakaóporral (akár egyszerre is) fogyaszthatjuk. Legyen Nektek is jó! Az étvágyatok! Is.
lekvárral díszítve

Megjegyzések

  1. Amúgy meg a blogod tényleg kínzás. :DDD De az jó, hogy nem kell hozzá amerikaipalacsinta sütő :) Arra a fényképre meg rábólintok én is. :) El fog készülni ez (is).

    VálaszTörlés
  2. Más receptet sütöttem, de ha nagyon kedvezni akarok ( a vejeimnek is ), ha itthon vannak reggelire szoktam sütni. A kicsik is imádják, friss szamóca lekvárral, hmmmm isteni!

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm hogy erre jártok és örülök, ha tetszik.

    A recept forrása (amerikai magyar ismerős) szerint az író az egyik titok benne. A másik a ricotta és a citrushéj szerintem.

    Nálunk ez legyőzte a sima, "magyar" palacsintát. Kevesebb is kell belőle, hamarabb megsül és nem lesz a széle olyan könnyen túlsütve száraz, ropogós. Új szerelmünk :)

    VálaszTörlés
  4. Szépek! Ezt a palacsintát - na jó, nem ezt, de hasonlót - nagyon bírom! Kár, hogy átlagon aluliak vagyunk, író nincs :S, de ha találok valahol, megsütöm így is. :)

    VálaszTörlés
  5. Köszi :)

    Az író nem nagy ördöngösség, van egy pár helyettesítési lehetősége, ami szintén nagyon finommá teszi a palit. Két alkalomból egyszer én is pót írót alkalmaztam. Egy csésze tejbe elkevertem egy evőkanál citromlevet. És kész.

    VálaszTörlés
  6. Nekem is nagyon ízlett. Tetszik, jöhet erre is

    VálaszTörlés
  7. :) este megsütöm újból, s ha a futár vállalja, akkor visz is belőle egy adaggal :) tegyél ki egy nagy fehér zászlót, egy lefelé mutató nyíllal, s akkor odatalál a futár, simán

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések