Egyszer-egyszer belefutottam clafoutis receptekbe. Egy csokisat már csináltam, az nagyon finom volt. Télen készült, igazi lélekmelegítő volt. Frissen, forró elfogyasztottuk. Azóta hiába kerestem, mindig rosszul betűztem le a nevét, (caloutis, caltouis) nem lett találat. Bezzeg most. Játékra felhívás keretében Paprika & Paprikától meglett a név, helyesen betűzve s gyorsan meg is sütöttem, mert erősen romlékony cseresznye és meggy árválkodott a hűtőben. És kiszedtem a magját. És itt a recept, easy-french-food, jó kis hely.
Hozzávalók
- 600 gr cseresznye, meggy vegyesen
- 2 ek puha vaj a forma kenéséhez
- 1 csésze tej (240 ml)
- fél csésze cukor (120 ml)
- fél csésze liszt (120 ml)
- 3 tojás
- csipet só
- 2 ek olvasztott vaj
Elkészítés
Több helyen és nyelven is a lelkemre kötötték a recept kapcsán, hogy nem kell kimagozni a cseresznyét, mert különleges ízt ad naki a belesült mag. És ha eszed, nem haraphatsz rá nyugodtan, mert beletörhet a fogad. Szóval én megpucoltam, különben kis családom nem eszik belőle. Ez nem olyan mint a cukkini a csokis sütiben, hogy nem veszed észre. Szóval cseresznye és meggy magozás. Szerencsére, mert 10 db cseresznyében izmos kukacok laktak. Azokat meg nem olyan jó megenni. Megelőző csapást mértem rájuk.
A kedvenc kerámia piteformámat 2 ek puha vajjal kikentem. A sütőt begyújtottam, előmelegítettem.
Beletettem a kimagozott cseresznyéket, meggyeket és rájuk öntöttem 2 evőkanál olvasztott vajat. A tejet, cukrot, sót és tojás összekevertem, majd lassan hozzáadagoltam a lisztet. Csomómentesre kevertem. Elég folyós, laza anyagot kaptam. Ráöntöttem a cseresznyékre s betettem a tálat a sütőbe. Alsó közepes fokozaton (160 C mondjuk) egy órán át sütöttem. Egészen addig, amíg a teteje szépen megszilárdult.
Szépen kinőtt a formából, de nem folyt ki. Duplájára felfújódott. Tökéletes. Kivettem a sütőből s elmentem a gyerekekkel szülinapi zsúrra. Miközben kihűl, szépen összeesik. Mire visszatértem két erős szelet hiányzott belőle. És Timinek nagyon ízlett.
Kipróbálom!
VálaszTörlésKöszi, itt árválkodik némi meggy és sok-sok cseresznye, némelyek albérlővel, mások azok nélkül.
Ha teheted készíts némi ribizlis, cseresznyés lekvárt, remekül passzol egymáshoz a két gyümölcs!
Azonnal meg is ettük...
a hétvégén nálunk is készült, kétszer is, csak épp cukormentesen. Latsiánál láttam így! Nagyon finom, könnyű és gyorsan elkészíthető!!!
VálaszTörlésJaj ez is olyan finom lehet! :) Én meg ma láttam a tvpaprikán, Varga Gábor által, vmi fittérítők műsorban. Más volt a recept, na meg 1 kis mini felfújt formában készítették csak. :)
VálaszTörlésEzt talán még ma ki is próbálom
VálaszTörlésNagyon tetszik a recept, napokban ki is próbálom! A kukacokra pedig azt szokta mondani a férjem: "- Mi a baj egy kis fehérjével?" Én már magában eszegetni sem tudom a cseresznyét, muszáj belenéznem, mert különben azon filóznék, hogy éppen melyik darab kukac a számban. ;D
VálaszTörlésVár egy díj, jó melónak ígérkezik! :))) Nézz be hozzám!
Én is Paprika and Paprika felhivására készitettem először egy meggyeset, az ő receptje alapján, de picit száraznak találtam, aztán az Erdélyi Konyhában találtam egy pont ilyen receptet mind a tied, annak alapján sütöttem egy cseresznyéset, és nagyon finom lett.
VálaszTörlésKöszi lányok, nekem a képek alapján is ez a több tejjel, kevesebb liszttel készülő recept lett a kedvencem. Ez olyan tejes pite. A próba jutalma az evés. Ezt most találtam ki :)
VálaszTörlésUh, ez elég jól néz ki.En is beneveztem Paprikánál, remélem én nyerek, mert tök tetszik a jutalom ;)De a Te clafoutisod sajnos túl guszta...
VálaszTörlésHey, akkor majd átküldöm a nyereményt :) a bannert úgysem tudtam kitenni - szóval nem vagyok teljesen versenyben :)
VálaszTörlésFuu, akkor megnyugodtam ;)
VálaszTörlés