Ugrás a fő tartalomra

Sajtos brokkoli torta

Könnyű, tavaszi finomság sok sok mozzarella sajttal. Az új piteformám (köszi Strawberry) ismét bevetésen. A reader keresőjébe beírtam hogy : salmon pie és a találat nem tartalmazta egyik kifejezést sem, de bejött. Nagyon. Thank you, Mary. Majdnem diétás, biztos a siker, vacsorára tökéletes. 

Hozzávalók:
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • 1 ek vaj a forma kikenéséhez - vajspray az eredetiben 
  • 1/2 ek Tabasco szósz nem volt, helyette nyers, darált paprika
  • 4 csipet só = 1/4 tk
  • 4 nagy tojás héja nélkül
  • 2 szelet, héjjától megfosztott barna kenyér, amit természetesen otthon sütöttél. Mondjuk így
  • 15 dkg brokkoli rózsa
  • 1 közepes cukkini
  • 2 ek olíva olaj
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 x 125 gr mozzarella sajt
  • még sajt, amit szeretsz - mondjuk Grand Padano
  • 300 ml tej
  • só, bors
eredeti a bisztró séfjétől 
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük. A piteformát vagy kisebb tepsit én vajspray helyett kis vajjal kikentem - az oldalát is és megszórtam zsemlemorzsával. A brokkolit pár perc alatt megfőztem. Közben a 4 tojást kifúrtam és kifújtam őket, mert húsvétra a lányoknak kell a héja. Lazán összekevertem őket. Hozzáadtam a tejet, sót, borsot. A 2 szelet házi kenyeret héja nélkül kockákra vágtam. Hozzáadtam a tojásos keverékhez.
Olajon a kockára vágott, szintén héja nélküli hagymát meg pirítottam, ne legyen égett, csak olyan aranybarnán könnyű. 

Belekevertem a tojások közé. 

A 2 mozzarellát is felszeleteltem. Az egyiket kisebb darabokra, a másikat csíkokra. A kis darabok mentek s elbújtak a tojások mellett. A nagyobb csíkokból díszítés lett a tetejére. 
Beleöntöttem a tojásos, kenyeres, sajtos keveréket a tálba. 

Hozzáadtam a kockákra vágott cukkinit és a brokkoli rózsákat is. A tetejére ismét mozzarella meg parmezán. Úgy, úgy. A sütőben aztán 45 percig sült. 

Megint 11 óra van. Megint valami finomat készítek. Amit másnap Timi is megdicsért. S ez jó. 

Mert nem csak a kaja és a kísérletezés számít. Hanem a fogadtatás. És a tápérték. 








Megjegyzések

  1. Hmmm, ez nagyon jól néz ki! Nálunk a családban egyelőre a brokkoli hallatán elhúzott szájszéleket látni, de dolgozom az ügyön, mert igenis nagyon finom és egészséges.

    VálaszTörlés
  2. kihagyod belőle simán :) mehet helyette cukkini, karfiol, színes paprika csíkok, bármimás. sok sajt és sok tojás, abszolút nyerő :)

    VálaszTörlés
  3. Nyami. Nagyon tetszik.
    Nálunk viszont nagy-nagy kedvenc a brokkoli. Viszem is a receptet. Köszke:D

    VálaszTörlés
  4. Szívesen :) Frissen jobb fogyasztani, mert nekem a tetején a sűrűn rakott mozarella kicsit túl sült, s az inkább lágyan jó, nem kérgesen :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon tetszik, ezt el is mentem :)

    VálaszTörlés
  6. Terveztem, de nem volt brokkoli a lidlben :( Mindenesetre kukkants be hozzánk egy pillanatra. :)

    VálaszTörlés
  7. Persze, a lehetőségek száma végtelen, de nekem ez a brokkolis nagyon bejön :)

    VálaszTörlés
  8. Elkészült!! Kicsit módosítottam rajta :) De nagyon finom! köszi még 1x!!

    VálaszTörlés
  9. Hát hogy mekkora forgalmat bonyolított a torta Nálam - Tőletek :) hey!

    VálaszTörlés
  10. Ugye-ugye? :D:D Mi majdnem összevesztünk rajta... :P Utolsó falatoknál: megehetem én?! :D Ja és vettem tonhalat tegnap... :P (az lesz a köv. asszem)

    VálaszTörlés
  11. erősen jár a fejem, tonhal, tonhal éééééééééééééés megvan, hát a burger. Nagyszerű :) unicum bekészítve ? nagyon intenzív íze lesz :)

    Nyáron tarthatnánk egy XVI.district blogger találkozót a Rákos patak partján. Mindenki hozna valami házi finomat. Mi még a kutyákat is :) Eddig vagyunk Bálint - mi - és aki még csatlakozik :)

    VálaszTörlés
  12. ahha a burger :) csak most épp a vkf-re agyalok ki vmi rusnyaságot :D ha már itthon vagyunk ugye :) Unicum sajna nincs, de van sör...

    Benne vagyunk a taliban :) bár én itt csak "vendégeskedem", XVII.keres vagyok, de remélem azért befogadtok :P Nemtom ki a Bálint most így hirtelen, de akkor már vagyunk páran, fb eseményt kellene csinálnod :D

    VálaszTörlés
  13. Bálint törzs jóbarát (szellemkep.blogspot.com),nem gasztró, de ő is főzöget, nyomonkövet. Árpádföldről és az ÁSZ-ból:) Neten, aztán élőben is találka s azóta is jól megvagyunk. AZ FB-s esemény túl nagy merítés lenne, szerintem blogger vonalon húzzuk meg a vonalat, vagy sem.

    VálaszTörlés
  14. okés, megnézem. :) Jaaaa az office look :) Rád bízom a többit, te úgyis több bloggert ismersz, mint mi/én. :) De szívesen segítek bármiben.

    VálaszTörlés
  15. azaz, office look, magas sarkúban - ez lesz a party címe - közigazgatás a patakparton :) és blogger gyűjtésben számítok Rátok is, ugye.

    VálaszTörlés
  16. Vicuska! úgy bizony. bár a kísérleti konyhám műveit néha csak én eszem meg 3 napon át :) persze csak akkor, ha a családnak amúgy van mit ennie :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke