Kalács Gombóc

Volt egy nagyon jó, kenyérsütőben készíthető kalács receptem. De ahogy elhagytam a kenyérsütőgép használatát és áttértem egy másik minőségre (DNK türelmes, ropogós kenyérkék), úgy a receptet is elhagytam valahol. Így hát kezdhettem elölről. De most van egy jó, amit megtartok. Wiselady egy régebbi bejegyzése lett a nyerő, mert egyszerű, jó és finom. Itt a recept. Köszönet érte. Családom nevében is. Az első kóstolás éjfélkor volt. Nincsenek szavak. Csak ízek. Szép formák. 
Hozzávalók: 
- 300 gr fehér liszt
- 200 gr rétes liszt
- 100 gr cukor
- 20 gr élesztő
- 1,5 dl tejszín
- 0,5 dl tej
- 1 tojás
- 40 gr olvasztott vaj
- 1/2 kávés kanál só
- 4 teás kanál holland kakaó
Elkészítés
Az első lépéseket hűen követtem Wiselady receptjében. A tejszínt meglangyosítottam, feloldottam benne az élesztőt és elkevertem benne a tojást. Beleteszem a kenyérsütőgép tartályába s elindítom a programot (normál kenyér program). A liszteket összekeverem cukorral, sóval, s lassan beleöntöm a kenyérsütőbe. Hozzáadom a tejet, az olvasztott vajat, majd a végén a holland kakaóport. A kenyérsütőgép programja szépen dolgozik. 20 perc keverés, dagasztás, 2 x 60 perc kelesztés. Plusz 1 óra sütés. Amikor letelt az első 60 perces kelesztés, kivettem a tartályt, kivettem belőle a kalács alapanyagot, kicsit megformáztam. Kivettem a gépből a keverőlapátokat, mert azt általában nehéz kioperálni a szépre sült dolgokból. A kalács tehát visszakerült, még fél órát kelt. Mivel már éjjel 11 volt, beavatkoztam, kivettem a kalácsot, előmelegítettem a sütőt, s a nemrég kapott szufflé formáimat kivajaztam.
A fenti kalács mennyiséget 2 x 4 szufflé formába tudtam beletölteni, két sütésből meg is voltam vele. Mert csak 4 formám van. Ilyen az én formám. Körönként fél órát sültek, alacsony-közepes lángon, vízgőz hozzáadásával a sütőben (viráglocsoló spray, sok kis pumpálás a sütő aljába - lehet máshogy is persze) .

Szerintem nagyon finom lett, vajjal ettük és olvadoztunk. Gondolom, kenyérsütőgép nélkül is elkészíthető. Ha kivártam volna még a maradék fél órát a kelesztésből, illetve meleg helyen, a szufflé formában is hagytam volna kelni még fél órát, még magasabb, lazább lett volna. Így viszont csak tökéletes :)Megjegyzések

 1. This is a wonderful loaf of bread. Kudos. Have a wonderful day. Blessings...Mary

  VálaszTörlés
 2. Dear Mary, appreciate your kind attention - your "Crustless cheese and broccoli (and zucchini) tart" is at the owen. 35 minutes to the wonder. Thanks. Great to meet you, after following your blog for a while. Nice day over there :) Gergely

  VálaszTörlés
 3. Tényleg nagyon szépek lettek, és biztos finomak is. Ezek szerint nem csak én sütök éjjel kenyeret / kalácsot :D

  VálaszTörlés
 4. A kenyér reggel 5.20-kor kezd sülni, 6.20-ra készen is van, 7-kor már otthon sem vagyunk :) sajnos nem tud eléggé kihűlni a reggelihez - ha hétköznap van. A kalács viszont nem várhatott reggelig :)

  VálaszTörlés
 5. Az sem rossz :) Nálunk sajna ez esélytelen, a Zuram reggel 6kor indul el otthonról. Így marad az éjszaki műszak :) Tegnap is este 10kor még főtt a pörkölt :)

  VálaszTörlés
 6. Teljesen tönkre teszel:DDDD

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések