Egy órás, medvehagymás bagett

Csomó medvehagyma talált rám. Szerintem két kiló. Amikor már lemondtam róla, elindultak felém. Volt, amit vissza is utasítottam, hogy már van otthon sok, kapja meg másik szerencsés munkatársam. Hirtelen nem tudtam mitévő legyek. Ezek a legbizonytalanabb állatok. Készült fűszervaj egy csipettől. Lesz még fűszervajas pogácsa ugyanonnan. És mivel vaj már volt, lett belőle, fűszervajas bagett. A bagett része szekimama blogjából. A kettő ötvözete tehát végül is az enyém. Most pedig már a Tiétek is. Vegyétek és egyétek. Pár perc futtatás, 5 perc dagasztás, 20 perc kelesztés, formázás, 15 perc kelesztés, 20 perc sütés. Az egy óra majdnem megvan. Mégsincs este.
Hozzávalók
- medvehagymás fűszervaj - könnyű kísértés
- 50 dkg fehér tönköly liszt (másféle lisztből is sikerülhet)
- 250 ml tej
- 5 dkg friss élesztő (egy egész csomag!)
- csipet cukor
- 1 kk só
- 10 dkg olvasztott vaj
Elkészítés
Kis, langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt és a csipet cukrot. Kicsit hátralépünk és gyönyörködünk a felfutó habban. Szemmel jól megfigyelhető a mágia. Pár perc az egész. A felkelő hab háza. Hozzáöntjük a kimért liszthez, sót, olvasztott vajat és maradék tejet is keverünk hozzá. Szép, egyenletes, elég lágy tésztává dagasztjuk kézzel. Hamar megvan. Begyújtom a sütőt, alacsony lánggal. A tetején 20 percet, letakarva, duplájára kel a tésztánk. 
A megkelt tésztát jól kilisztezett deszkára tesszük s három, egyenlő részre vágjuk. Mert három bagettet készítünk belőle. A deszka valóban legyen jó lisztes, mert a sok folyadék miatt elég lágy a tésztánk, bár ez betudható annak is, hogy a tönköly liszt folyadék felvétel szempontjából máshogy viselkedik, mint a sima, BL 50 vagy 80. Tehát rugalmas és szép tésztánk van.Kinyújtjuk téglalap formára. Dobpergés. Megkenjük lágy medvehagymás fűszervajjal. Mint a beiglit, szorosan feltekerjük. tetejét éles késsel bevagdossuk, óvatosan, ne vágjuk át teljesen. Akinek van, mert szerencsés, az bagett sütő formába helyezi. Akinek nincs, tepsiben, sütőpapírral is megoldhatja.  Ugyanígy teszünk a másik két darab tésztával is, de nem kentem meg őket fűszervajjal, mert mi van, ha nutellával, lekvárral enné valamelyik lány otthon. Hát így. A sütőből kiáramló meleg még mindig segítségünkre van, ugyanis a megformált bagettek még 15 percet kelnek a tetején. 
Mielőtt beraktam volna őket a sütőbe, vízzel megkentem a felületüket. Ilyet még nem csináltam soha, lehet hogy nem is volt jó semmire :) 20 percen keresztül sültek  közepes lángon a sütőben. Persze, 2 alkalommal csináltam nekik vízgőz a sütő aljára. Ez kétféle módon is megoldható. Egy marék jégkocka (copyright Latsia) vagy viráglocsoló spray, csak úgy a sütő aljába. Vagy még egy tepsi a rács alá, benne víz, majd gőz. 5 perccel a vége előtt kivettem a szépen piruló bagetteket egy pillanatra és lekentem őket tojás fehérjével. Hogy szebb és fényesebb felületük legyen. 
 Túlzásba vittem a felületek bemetszését a nyers, még kelő bagetteken, így sajnos a középső, a fűszervajas kihasadt kicsit. Így talán még szebb lett, nem ?
A fűszervaj nélküli, natúr bagettek belsejét nem fényképeztem, azok szép, egyenletes, homogén tésztát alkottak, nem látszik, hogy fel lettek tekerve. Csak a medvehagymás fűszervaj képes ilyen alkotásra. 

Megjegyzések

 1. Nagyon jó lett! Szép a megrepedt is! :)

  VálaszTörlés
 2. Guszta lett, szééép a csíkos (is)!
  Jópofa ez az aligmunkás kenyértészta, muszáj lesz kipróbálnom. :)

  VálaszTörlés
 3. ki korán kel, aranyat lel :)
  a csíkos bagett szeletekre pedig medvehagymás fűszervaj való ! Köszi a jó szavakat

  VálaszTörlés
 4. Nagyon boldog Húsvétot kívánok! Hű, de guszta a bagett! Már régóta fáj a fogam ilyen spéci sütőlemezre...Azt hiszem megyek egyet beszerezni...

  VálaszTörlés
 5. Ha már a nyuszi nem tudta leolvasni, hogy mit kéne hozni.... Boldog Húsvétot Nektek is és az errefelé járó kedves olvasó/blogger/szimpatizáns látogatóknak is :)

  VálaszTörlés
 6. köszi -még kétszer ennyi medvehagymás vajat elbírt volna :)

  VálaszTörlés
 7. Hű, ezt én nagyon szeretem, de mindig venni szoktam. Eddig!! Mostantól elkészítem, köszi az ötletet!!!

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések