4 nap, 4 étterem ....... short restaurant guide Budapest Spring - második rész

Mák Bisztro, szerda, 19.30


Vendégeinkkel a 2 napos tréning között szociális programot is szerkesztettünk, méghozzá meglepetést. Elmentünk a Sziklakórházba. Mivel orvos és kórháztechnikai vonal a cég profilja, gondoltam nem lesz teljesen idegen ez a rendhagyó múzeum. Kemény volt és klausztrofób, kicsit sokk. Amint kiléptünk a szabadba, durva hóesés fogadott minket. Átsétáltunk a váron, a Dísz tér mellett le az Alagúthoz, át a Lánc-hídon és be a MÁK Bisztroba. Nagyon jól tettük.
sajtóanyag - mak_bistro_enterieur_01_foto_bujnovszky_tamas
Minimál design, fehér, meszelt fal, óriási tükör a pult mögött,ami megduplázza a beltér érzetet, színes székek, 2 személyes asztalok, melyből kérésünkre hosszú sort alkottak. Nyers színű papír asztalterítő, közepesen hangos elektronikus zene. Nem volt zavaró. Kollégáim ezt elintézték azzal, hogy ilyen helyre, a fiataloknak (csapat átlagéletkora 38) ilyen zene kell. Tehát a hideg hóesésből be a kedves, barátságos bisztróba. Láthatóan a figyelem közép pontjába kerültünk, a személyzet hamar reánk talált és hangolódott. 

A helyet közvetlen főnököm ajánlotta, hogy úúúú, milyen kaják vannak itt. Utána olvasgattam, s felkészültem a pintxo-ból. Hogy kis adag, intenzív íz, amolyan kóstoló, tapas Baszkföldön. Erre tehát mindenkit felkészítettem. Nyitásként kaptunk fa dobozokban friss, szeletelt bagettet és vajat. Mint a Robinsonban. A vendégeim kezdik felfedezni a trendet. Mindenhol kenyér az indítás. Itt a legjobb a bagett, igazi házi íz, friss és ropog, szép és lyukas. Eddig jó. Hozzák a pálinkákat, mert hideg van kint. Tetszik, hogy a döntésképtelen társaságnak (én vezetek, nem iszom) odahoznak 6-8 üveggel, kis korty kóstoló mindegyikből, aztán lehet választani. Agárdi Prémium Pálinkák, harmonikusak, jobban fogy, mint a tegnapi törköly. Én kérnék narancs levet vagy kólát. Hát vannak házi szörpök. Menta, bazsalikom és málna. Meg limonádé. Jó dolog ez is (a Kobuci Kert híres a házi szörpjeiről). Fogyasztottunk. 
makréla, kápia krém és rozmaring
Makrélát, kápai krémmel, és rozmaringgal kaptunk ajándékba. Gesztus és gusztus, mind együtt és még finom is volt. A bagett utánpótlás folyamatos és zökkenőmentes. Szintúgy pálinkából. 

A pintxo kínálat (1990 Ft/db) szerdán kb. a következő volt: mangalica pástétom, sült kacsamáj, ököruszály, mangalica pofa, gnocchi kecsketejben, 18 hónapos pármai sonka, zöldborsóleves, érlelt sajtok dinnye lekvárral, nyúlgerinc......
malacpofa, nyúlgerinc és mangalica paté
Döntés képtelenségünket egy huszárvágással oldottuk meg, mindenből kérünk kettőt, hosszú asztalunk két végére, közepére. Így körbe és szerte tud mindenki kóstolni. Ez volt a legjobb ötlet, a csapat fele már kb. ekkor jól lakott. Nagyon ették és örültek a sokféle kis íznek. 5 csillag. 

nyuszi, érlelt sajtok, ököruszály, sült articsóka, kacsamáj spenóttal
A főételek kiválasztása (3200 - 4900 Ft) még nehezebb volt, pláne, mert olyan halak és állat részek voltak ott angolul, melyet még sosem ettek. A pincér megsúgta, hogy ne féljünk a főétel nagyságától, a pintxo-hoz képest nem óriás, hanem normál adag, el lehet vele bírni. 

Durbincs, ördöghal, malackaraj sütőtök pürével, zöldborsó leves, nyúlgerinc, báránygerinc, ördöghal, fürj, gyöngytyúk, szürke laska kolbásszal. Én malackarajt (Loin of pig)  kértem, kaptam. Nem értek hozzá. Nekem sok volt rajta a zsír, és még sülhetett volna. Omlós volt és finom, de ebben a formában egyszer elég volt. A bárány, ördöghal és durbincs, mind nagyon jól szerepeltek, tapsot kaptak.


malackaraj sütőtökpürével
arany durbincs
Desszert. Délben, nyitáskor felhívtam őket, hogy este a csapat nagyon enne - somlóit - nem adják fel a Robinson után sem. Top étterem nem tart, nem készít somlóit. Pedig azt is lehet másként csinálni, hogy művészet legyen, mondjuk olívabogyóba töltve :) Tehát a Mákban sem tudtam somlói rendelni. Délben megtudtam, hogy klasszik magyar édesség: mákosguba amúgy még van. Kiderült, hogy elsősorban délben.

Este a választék túrós palacsinta (krémes, habos, óriási töltelék), diós nudli (érdekes íz, vicces étel), passió-csokoládé hab (olyan egzotikus, hogy alig ették) és persze mákos guba (ami egy költemény volt, habos, kedves).  A rendelésnél már igazodtak a pincérek hozzánk, mindenből hoztak 2 adagot s végig kóstolhattuk az összeset. Kolléganő megkérdezte a pincért, hogy van-e Mojito, mondta, hogy nincs, de megkérdezi. És elkészítették. Csak neki. Lehet azért, mert nem vették észre, hogy a pálinkát beleöntötte a málnaszörpbe :)

***** Csak ajánlani tudom. Majdnem hibátlan.   

Megjegyzések

 1. Na, ehhez a Mákhoz kedvet kaptam. Köszi:)

  VálaszTörlés
 2. Nagyon jo iras! Meg jo volt latni friss etelfotokat a Makbol, ujra meg kellene latogatni a helyet.

  VálaszTörlés
 3. Világ életemben két tipusú emberre voltam irígy: akinek nincs gond a súlyával és aki tud táncolni. Ezúton jelzem: most Rád is irígykedek! nemkicsit:)

  VálaszTörlés
 4. Ne tessék irigykedni, mert árt az arcbőrnek, ráncos lesz tőle. Sokszor ettünk keveset, sok félét sok pénzért. A sokféleség valóban irigylésre méltó. Ja, és nyertem már táncversenyt is :)

  VálaszTörlés
 5. Koromhoz képest síma az arcbőröm::) tehát akkor jogos az irígykedésem! tudtam én! éreztem:))

  VálaszTörlés
 6. Ez is izgalmas volt.
  A sziklakorház meg csúcs, voltam és nagyon nagy élmény volt, és ajánlom mindenkinek

  VálaszTörlés
 7. A gasztro túrán árban és minőségben a MÁK vezet :)

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések