Ugrás a fő tartalomra

4 nap, 4 étterem ....... short restaurant guide Budapest Spring - első rész

A ritka gasztro élménytúrák egyike esett meg velem a héten. 4, egymást követő napon is éttermeket látogathattam, s azt ettem, amihez kedvem volt. Van ahol mindent megkóstoltam. Szokatlan, új és trendi helyeken ettünk, s mindenhol jól szórakoztunk.
Robinson Étterem, Városliget
Robinson étterem, kedd este, 19 óra.
Közép Európa minden országából érkeztek kollégák Budapestre, egy 2 napos tréning-meeting összejövetelre. A helyet már párszor próbáltuk, így a közös, nyitó, nulladik nap estéje is ide készült. Közel volt a hotelhez, s jók voltak az emlékek. Én harmadszorra voltam. Első alkalommal elájulva, azóta magamhoz térve, de legfrissebb élményem 70 %-os, kicsit csalódás.

Bock Villányi Merlottal kezdtük (2007), tavalyról ismerős volt. Senki sem csalódott, jóízűen csettintgettek. Hibátlan, gyümölcsös. Kérés nélkül kaptunk kenyeret és vajat. Nagy csodálkozás, de nekifogott mindenki. Kicsi leves választék van, de gulyást ajánlottunk, csak a hagyomány kedvéért. K-Európa, mindenkinek van gulyás élménye. Megkapták az autentikusat is. Kicsit csípős volt. Nekik. Én citromos csirke ragu leves. Kicsi csésze, harmonikus ízek.

A főételből még nehezebben választottak. A szlovák és horváth kollégák összefogtak, együtt, ugyanazt ették. Libamáj roston, grillezett gyümölcsökkel. A máj fele ott maradt, de ez betudható az új, szokatlan ízvilágnak. Nekem kicsit zsíros volt. Én szilvásváradi pisztráng filét ettem pirított vajas mandulával. Lehet hogy finnya, de a szálkák eléggé zavartak. A mandula rendben volt, pirított és ropogós. Kicsit többre számítottam.

A bor és ásványvíz poharakba töltése folyamatos volt, de nem tolakodó. Mivel a társaságból csak én tudtam magyarul, de ezt nem mindegyik pincér tudta, volt néhány keresztbe kérdezés, móka :)

Desszertből (mivel nem volt tavaly sem s most sem somlói, osztrák főnököm nagy csalódására) 6 féle volt, ránézésre is design édességek, szóval nem tudtunk dönteni.
Créme brulee (**), gesztenye püré (***) mentás joghurt krém (****), citromos túrókrém (**) , csokoládé mousse (****), tiramisu (*).

Salamoni bölcsességgel mindenből kértünk 2 adagot egy közös tálcára. Nem mondtuk, hogy saját tálkák nélkül, mégis így kaptuk. Szépen kanalazott mindenki. A mentás joghurt nyert. Törköly pálinkát javasoltam a bátraknak, de nem csúszott nekik, nagyon erős volt. (A pincér félrehívott s megpróbált egy selymesebb törköly párlatot javasolni, lehet hallgatni kellett volna rá, s nem saját emlékeimben bízni.)

Saját, korábbi élményeim alapján a mostani látogatást nem bántam meg, de nem kápráztatott el. ***

Megjegyzések

  1. Nagyon jó, hogy ezt így leírtad, kíváncsian várom a többi élményt is!
    Mindig gondban vagyunk, amikor épp Magyarországon töltünk pár napot, hogy hová menjünk ebédelni-vacsorázni, úgyhogy most legalább Tőled (is) ízelítőt kapunk, hogy hová igen. Vagy hová ne!:-)
    Köszi!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó kis leírás, várom a többit is

    VálaszTörlés
  3. Köszi, nem vagyok profi kritikus, de érzet, hangulat és ízek azért összeállnak.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jól sikerült. Várom a további beszámolókat:)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke